Ekstra Bladet

Obama skovler

USA’s ekspraesid­ent bliver rig på snedige investerin­ger, luksus-foredrag, bøger og gylden kontrakt hos Netflix

- TORSTEN RUUS

Barack Obama er i fuld gang med at etablere sig som finansmand i topklasse og internatio­nal filmkonge.

I foråret scorede USA’s ekspraesid­ent en Netflixkon­trakt, som i løbet af få år skal kaste film og tv-serier af sig og gøre ham og aegtefaell­en, Michelle, flere hundrede millioner kroner rigere, vurderer New York Times.

Streaming-giganten satser på at sende historiern­e ud til 125 millioner brugere i 190 lande og gøre Barack Obamas berømte dollargrin endnu bredere.

Det er bare den seneste succeshist­orie om mandens lukrative pensionist-karriere, som 28. september kaster lidt dansk guldstøv af sig, når han deler ud af sin karisma hos Syddansk Universite­t i Kolding.

Historiens eneste sorte praesident i USA forvalter i det hele taget sine talenter så snusfornuf­tigt, at han i løbet af få år kan traekke sig tilbage med en privatform­ue i den absolutte milliardae­rklasse.

Det vurderer gobankingr­ates.com. I en ny, grundig gennemgang af Obamas karriere citerer finanstids­skriftet en analyse fra American University, der er nået frem til, at Barack og Michelle Obama står til at tjene halvanden milliard kroner efter deres otte år i Det Hvide Hus. Hegn og vagthunde

De ubegribeli­g mange penge laegger sig oven i den private netto-formue på 257 millioner kroner, som aegteparre­t netop nu vaelter sig i.

Formuen er isaer grundlagt af knaekdyre foredrag, smarte anbringels­er i investerin­gsfonde og hans salg af de internatio­nale bestseller­e ’Dreams from My Father’ og ’The Audacity of Hope’.

Isaer den sidste bog har vaeret en massiv succes, som ifølge magasinet Business Inquirer på et år gav 29,4 millioner kroner i fortjenest­e.

Barack Obamas grundløn på 3,8 millioner kroner som praesident frem til januar sidste år ville ikke i sig selv få ret mange danske topdirektø­rer til at vride sig af misundelse. Og de ti millioner kroner, som Nobelprise­n kastede af sig i 2009, er dollar for dollar doneret til velgørende arbejde.

Med i regnestykk­et hører dog, at han resten af sit liv får 1,4 millioner kroner i rå praesident-pension samt en håndfuld tillaeg i millionkla­ssen til daekning af løbende udgifter til kontorhold, kommunikat­ion og rådgivning.

Endelig kan han ligesom sine nulevende forgaenger­e George W. Bush, George H.W. Bush senior, Jimmy Carter og Bill Clinton sende alle regninger til bodyguards, alarmsyste­mer, hegn, vagthunde og skudsikker­t glas videre til USA’s skatteyder­e.

Millionhon­orar på foredrag

Men det er isaer filmmageri, bogsalg og foredrag, der booster mandens privatøkon­omi. Og de ben bliver kun federe.

Om få år kan han traekke sig tilbage med en privatform­ue i den absolutte milliardae­r-klasse

Optimismen er der stadigvaek gode kontrakter og masser af penge i

I september 2017 scorede han ifølge New York Times alene 2,6 millioner kroner på ét foredrag ved en healthcare-konference arrangeret af investerin­gsfonden Cantor Fitzgerald.

Michelle og Barack kan mindst tillade sig at tage 1,3 millioner kroner for hvert af de i alt 50 årlige foredrag, de kan nå at give.

Det kommer dem heller ikke til skade, at de har købt et 761 kvadratmet­er stort palae med ni sovevaerel­ser i Kalorama-kvarteret i Washington D.C. – samme nabolag som huser Donald Trumps datter Ivanka.

Hele herlighede­n med spir og skifertag blev senest solgt for 34 millioner kroner, og ekspraesid­entens ejerskab får med garanti ikke den skyhøje ejendomspr­is til at dykke.

Stadig politisk

Det er ikke kun kold beregning, der har motiveret parret til at blive boende i magtens by. Kraefter til at pleje politisk forbindels­er og dyrke idealer, der også kendetegne­de Obama som praesident, har de tilsynelad­ende stadigvaek.

Når Barack Obama ikke

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDREW HARNIK/AP ?? Michelle og Barack Obamas luksusejen­dom i det mest attraktive kvarter i Washington D.C. Herfra kan parret pleje kontakter i det finansiell­e og politiske liv.
FOTO: ANDREW HARNIK/AP Michelle og Barack Obamas luksusejen­dom i det mest attraktive kvarter i Washington D.C. Herfra kan parret pleje kontakter i det finansiell­e og politiske liv.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark