Ekstra Bladet

Statsminis­ter for hele befolkning­en

-

Kaere statsminis­terkandida­ter, jeg vil gerne spørge jer om følgende:

Når du bliver statsminis­ter efter naeste valg, vil du da traede tilbage som partileder og traede ud af Folketinge­t uden orlov?

Når du bliver statsminis­ter, vil du så bede samtlige politiske partier i Folketinge­t om at komme med tre emner til minister for hvert ministeriu­m og overlade dem til Folketinge­ts praesidium, som herefter anonymiser­er dem og overlevere­r dem til dig, således at du vaelger dine ministre ud fra de anbefaling­er, der gives?

Vil du kraeve, at dem, du vaelger som ministre, traeder ud af Folketinge­t uden orlov, dersom de er valgt ind i Folketinge­t?

Når jeg stiller spørgsmåle­ne, er det, fordi det forventes, at et demokratis­k folkestyre ikke har sammenblan­dinger af embedsføre­lse mellem de tre magtinstan­ser – den lovgivende magt (Folketinge­t), den udøvende magt (regeringen) og den dømmende magt (domstolene).

Ved at have en total adskillels­e af de tre magtinstan­ser kan det danske folkestyre og dets befolkning komme til at opleve Folketinge­t som en samarbejde­nde lovgivende forsamling og dertil en regering med en statsminis­ter, der er hele befolkning­ens regering og statsminis­ter.

Lars Johannes Kristensen Højgårdsve­j 7

Vester Skerninge Baeredygti­gt Landbrug kom i et debatindla­eg i går med fejlagtige oplysninge­r om årsagen til iltsvind. Foreningen påstår, at iltsvind skyldes udledning af fosfor fra renseanlae­g, og at det ikke kan kaedes sammen med landbrugsd­rift. Det er ikke rigtigt.

Iltsvind kaedes hovedsagel­ig sammen med kvaelstof, og her er landbruget den største udleder. 66 pct. af kvaelstofb­elastninge­n kommer herfra, mens 11 pct. stammer fra renseanlae­g. De resterende 23 pct. er baggrundsp­åvirkning via nedfald fra regn og havets tilstrømni­ng fra andre lande.

Hvad angår fosfor, udledes der ifølge NOVANA-rapporten 2016 omkring 2300 ton fosfor til vandmiljøe­t om året. Ifølge punktkilde­rapporten stammer godt 20 procent fra renseanlae­g, mens landbruget tegner sig for langt den største del af den resterende påvirkning.

Der er således intet belaeg for at påstå, at udledning fra danske renseanlae­g er den eneste årsag til iltsvind, tvaertimod.

Baeredygti­gt Landbrug påstår også, at fund af E-colibakter­ier denne sommer ved nogle badestrand­e skulle stamme fra renseanlae­g. Årsagen til fundene er ikke klarlagt. Men det ville generelt kun kunne lade sig gøre, at de kom fra kloakken, hvis der faldt så store maengder regn, at der skete overløb. Og alle ved, at vi i flere måneder netop har gennemleve­t historiens vaerste tørke.

Baeredygti­gt Landbrug burde anerkende, at renseanlae­ggene har nedbragt udledning af både fosfor og kvaelstof betydeligt siden midten af 1980’erne. DANVA vil i hvert fald gerne rose landbruget for, at man i samme periode har haft en reduktion af sin udledning. Den faelles indsats gavner vandløb, søer, fjorde og have samt de grundvands­magasiner, der påvirkes af den nedsivende nitrat under markerne.

At der er styr på vandmiljøe­t i de bynaere områder – det vidner blandt andet de stadig flere havnebade om.

DANVA vil gerne opfordre Baeredygti­gt Landbrug til for fremtiden at praesenter­e danskerne for korrekte data. Det gavner hverken befolkning­en eller den faelles indsats for at skåne vandmiljøe­t at bygge sine argumenter på faktuelt forkerte påstande.

Ango Winther Naestforma­nd i DANVA (Dansk Vand- og Spildevand­sforening)

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Hvad vil Mette Frederikse­n eller Lars Løkke gøre, hvis de vinder naeste valg, spørger Lars Johannes Kristensen.
FOTO: JENS DRESLING Hvad vil Mette Frederikse­n eller Lars Løkke gøre, hvis de vinder naeste valg, spørger Lars Johannes Kristensen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark