Ekstra Bladet

Lad os høre meget mere om Sverige

-

i traek skal vi høre om 30 hvide I FLERE DØGN racister ud af en befolkning på 300 millioner, som demonstrer­er foran Det Hvide Hus i Washington; og det får intens daekning i dagevis, at en uvidende studievaer­t på en amerikansk tv-kanal kalder Danmark for ’socialisti­sk’.

Tomrummet bliver fyldt ud med historier om Donald Trumps hår, hudfarve og frygt for bakterier. Men hvad rager det i grunden os, når vi har langt mere at laere af, hvad der sker i Sverige, hvor det vigtigste valg i en menneskeal­der finder sted 9. september?

Danmarks Radio har ellers ’Europakorr­espondente­r’ og ’globale’ korrespond­enter og udlandskor­respondent­er, nogle endda med luftbårne raceheste, men der er åbenbart ikke råd til en velinforme­ret og engageret Sverige-korrespond­ent. En tåge har saenket sig over Sundet, når det kommer til at berette, hvad der i virkelighe­den sker i vores naere broderland.

det

NATURLIGVI­S BLEV rapportere­t, at små hundrede biler forleden blev braendt af i sociale boligområd­er, men DR’s ’Europa-korrespond­ent’ spiller lige så uvidende som de svenske journalist­er, der vanen tro lader svenskerne forstå, at brandstift­erne da lige så vel kan hedde Kalle og Lasse, som de kan hedde Khalid, Hassan eller Laban.

Engang blev Sverige regnet for kedeligt. Men i dag byder Sverige på masser af spaendende historier, som danske tv-journalist­er for laengst burde have taget fat i – i stedet for bare at laese op af meningsmål­inger.

sende en billig praktikant HVORFOR IKKE afsted og interviewe tandteknik­eren Bernt Herlitz på Gotland? Han rapportere­de pligtskyld­igt til kommunen, at de fleste ’flygtninge­børn’, han fik i tandlaeges­tolen, havde flotte visdomstae­nder og var i midten af 20’erne.

I stedet for at takke ham for at modvirke svindel blev Bernt Herlitz fyret, haengt ud som højreekstr­emist, og står nu nervenedbr­udt anklaget for brud på tavshedspl­igten med et krav fra Region Gotland på 1,5 millioner kroner. Det er da en interessan­t historie, som kunne føre en fornuftig debat med sig i Danmark.

en reportage fra de tre steder i HVAD MED

Sverige, Botkyrka, Växjö og Karlskrona, hvor moskéerne trods folkelig modvilje – men med fej støtte fra den lokale biskop – har fået lov at udsende islams brølende kald til bøn fra minaretern­es højttalere?

Eller var det ikke noget at tage fat i denne dugfriske opgørelse fra Sveriges statistisk­e kontor, Brå, som fortaeller, at antallet af seksualfor­brydelser steg med 1020 i første halvår af 2018 i forhold til samme periode i 2017? At 3574 svenske piger og kvinder blev udsat for fuldbyrdet voldtaegt på seks måneder? At 960 af dem var under 15 år?

EN KRØLLE

på reportagen kunne vaere, at selv om den svenske stat naegter at fortaelle om de dømtes etniske baggrund, så viste en privat gennemgang af 4142 domme fra 2012 til 2017, at 95 procent af dem var udlaending­e og naesten alle fra Afrika og Mellemøste­n.

Og er det ikke i det mindste en kort nyhed vaerd, at ud af 43 personer, som stod anklaget for i alt 32 gruppevold­taegter i Sverige i 2016 og 2017, havde de 42 indvandrer-baggrund?

En tåge har saenket sig over Sundet, når det kommer til at berette, hvad der i virkelighe­den sker i vores naere broderland

et interview med kriminalbe­tjenten OG HVORFOR IKKE Peter Springare, som pådrog sig mediernes had og borgernes anerkendel­se i 2017? Taet på sin pension og dermed svaer at forfølge tog Peter Springare bladet fra munden og opremsede på Facebook den etniske baggrund for de kriminelle, han havde haft med at gøre bare på en uge i Örebro: ’Irak. Irak. Tyrkiet. Syrien. Afghanista­n. Somalia. Somalia. Syrien. Somalia. Ukendt land. Sverige’.

til Sverige, og send nogle DRAG NU AFSTED spaendende historier hjem. Og et godt råd: Prøv for én gangs skyld at skjule jeres sorg, chok og andre private følelser, selv om valgresult­atet 9. september måtte gå jer imod.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Malmø har laenge vaeret plaget af banderelat­erede skyderier.
FOTO: RITZAU SCANPIX Malmø har laenge vaeret plaget af banderelat­erede skyderier.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark