Ekstra Bladet

RABLENDE PANIK

-

MAN SER naesten for sig, hvordan Henrik Sass Larsen ramte loftet med et brag i går med gloende øjne og røg ud af ørerne ...

I FORVEJEN får han røde knopper af sit ’støttepart­i’ Alternativ­et. Nu kan han blive boss i et af Uffe Elbaeks 15 nye ministerie­r. Måske ’Ministerie­t for livslang nysgerrigh­ed’? Alternativ­et kom i hvert fald med en stor plan for at omlaegge hele statsappar­atet og lade klima vaere krumtappen for det hele.

ELBAEK meddelte tidligere på året, at han stopper som partileder. Senere ville han pludselig vaere statsminis­ter – og tages alvorligt. Det er svaert.

TI MANDATER har Alternativ­et i Folketinge­t. Mette Frederikse­n er altså formentlig afhaengig af partiet, hvis hun vil i Statsminis­teriet. De radikale kalder ommøblerin­gen ’spaendende’, mens en kommentato­r som Hans Engell ikke mener, det har en kinamands chance. Det er ren panik. ELBAEK vil bl.a. stoppe udvindinge­n af gas og olie Nordsøen senest om ti år. Har vi råd til at afvise alle de milliarder, udvindinge­n giver, spørger Politiken bekymret. ’Har vi råd til at lade vaere?’, replicerer Elbaek dumsmart. i

FORSVARSMI­NISTERIET skal nedlaegges. Vi skal kun bruge en procent af BNP på en helt anden slags forsvar. NATO ønsker ellers, at vi bruger flere penge end nu. Hvad vil vore allierede sige? ’Det er klart, der skal vi ind i nogle forhandlin­ger’, indrømmer Elbaek til Politiken. Ja! Det skal vi nok.

PENGENE til mangedobli­ngen af flygtninge, gratis psykologhj­aelp osv. – ja, de skal isaer komme fra en beskatning på 38 mia. kr. af finansiell­e transaktio­ner. Han vil også plukke de rige med en hård formueskat, og her er han enig med SF og de radikale. Men sandsynlig­vis vil flere rige flytte ud af landet eller i hvert fald deres aktiehande­l? ’Det kommer an på, hvor meget de holder af Danmark’, lyder endnu et ikke-svar fra Elbaek.

ÉN TING står i hvert fald krystalkla­rt: Uffe Elbaek holder meget af Uffe Elbaek. Han kan godt lide at fyre al sin varme luft af og fremstå som klogere og mere menneskeka­erlig end alle de konvention­elle tosser. ET FRISK nyt syn på tingene er altid velkomment. Men er Elbaeks plan i virkelighe­den det?

DET ligner snarere alle Alternativ­ets mere eller mindre gode idéer og store drømme, der har fået hvert sit ministeriu­m. Vupti! Og så lukker de øjnene for resten. Tanken om, at man kan arbejde mod en bedre verden inden for de eksisteren­de rammer, er bare alt for besvaerlig.

Uffe Elbaek holder meget af Uffe Elbaek

EN VICESTATSM­INISTER er også en del af det elbaekske univers. Det virker til gengaeld realistisk, for hvis Elbaek selv fortsat forestille­r sig at vaere statsminis­ter, bliver det i hvert fald uden det ansvar og den arbejdsbyr­de, embedet i dag er forbundet med. Han ville løbe skrigende vaek! Så kan han slå kolbøtter igen, imens en anden klarer aerterne.

 ?? FOTO: MARTIN LEHMANN ?? Elbaek er blevet en korkprop, der svaever på en bølge af varm luft – det passer stadigvaek.
FOTO: MARTIN LEHMANN Elbaek er blevet en korkprop, der svaever på en bølge af varm luft – det passer stadigvaek.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark