Ekstra Bladet

FIK KAEMPE SVINER AF RIIS: FOR FED TIL AT VINDE

I en ny bog fortaeller Lars Bak om et saerdeles ublidt første møde med sit store idol

- JONAS S. KRISTIANSE­N jonas@eb.dk

De fleste ved, at man som cykelrytte­r med ambitioner om mere end bare at komme fra a til b på en nogenlunde overskueli­g tid skal vaere i god form. Rigtig god form. Med alt hvad dertil hører.

Som profession­el cykelrytte­r er den rette vaegt ofte forskellen på succes og fiasko, og derfor går ryttere, sportsdire­ktører og ledere højt op i det.

Ikke mindst den danske holdejer for Team Waoo, Bjarne Riis, er notorisk kendt for at vaere ekstremt vaegtfokus­eret og selv mener at kunne spotte de ryttere, der har mere med i bagagen end godt er.

I en den nye Lars Bak-bog, ’Hjaelperyt­teren’, som udkommer 20. august, fortaeller den danske Lotto-rytter selv om sit første møde med den danske boss. Et møde, som blev saerdeles ublidt. Bak blev i hvert fald påskrevet af Riis, da Bak var af sted til VM i Lissabon i 2001 som U23-rytter.

Ikke ligefrem imponeret ...

’Vi sidder ved aftensmade­n på hotellet i Lissabon, da Bjarne kommer ind i lokalet. Jeg sidder ved et bord med de andre U23-ryttere. Vores ledere fra Danmarks Cykle Union sidder ved et bord ved siden af, og de øvrige ryttere må også have vaeret der et sted.’

’Bjarne Riis kommer direkte hen til mig og begynder at svine mig til. Han tager fat i siden på mig og spørger, om jeg virkelig forestille­r mig, at jeg kan blive noget på den bjergagtig­e VM-rute, når jeg er så fed, som jeg er. Hvad skulle jeg sige? Han havde vundet Touren og vaeret profession­el i 15 år. han måtte jo vide, hvad han talte om (...).’

’Det hele varer vel ti minutter, og han taler udelukkend­e til mig. Han henvender sig slet ikke til de andre, og jeg kan godt maerke på dem, at de også synes, det er maerkeligt. Jeg taenker okay, jeg har aldrig talt med ham før, måske er det hans måde at kommuniker­e på. Han lader mig i hvert fald forstå, at han ikke er ovenud imponeret af mig,’ skriver Lars Bak.

Her omkring 17 år senere griner Lars Bak af episoden med Bjarne Riis. En episode, som de to aldrig siden har snakket om, lyder det grinende fra hovedperso­nen.

– Vi har aldrig fået rundet den af. Men det behøver vi heller ikke.

– Bjarne er jo en speciel mand på godt og ondt. Han kan komme med nogle bemaerknin­ger, hvor man bagefter taenker: ’puha'.

– Men han kommer også med bemaerknin­ger, hvor du får så meget gåpåmod og motivation.

– Han er en hård mand. Og det har han selv haft succes med. Han laegger ikke fingre imellem. Men jeg kan godt lide ham.

– Og det var ikke på grund af ham, jeg forlod CSC – det var fordi, jeg ville køre Tour de France. Det vil jeg gerne understreg­e, fastslår Lars Bak.

Står inde for det hele

Bogen om Bak er skrevet sammen med den tidligere DR-sportsjour­nalist Carsten Ritter og har vaeret undervejs siden 2011.

Bogen er en fortaellin­g fra Lars Baks 17 år på landevejen­e som profession­el, og Bak selv er godt tilfreds med det endelige resultat.

– Jeg havde på forhånd sagt til Carsten, at jeg ikke ville haenge nogen ud og tale dårligt om andre. Hvis det blev en cykelbog, så var jeg på. Og sådan blev det.

– Alt, hvad der er i den bog, kan jeg stå inde for. Jeg er stolt over den. Den fungerer ligesom et slags stempel over min karriere.

– Det stressede mig faktisk lidt i starten, for jeg ville jo gerne have, folk fik noget at vide, de ikke vidste i forvejen. Det, håber jeg, er lykkedes, konstatere­r han.

Hvad fremtiden bringer for Lars Bak, vil han ikke selv afsløre – endnu. Han bekraefter, at han har fået et tilbud om en ny kontrakt hos Lotto, og at han trods sine 38 år gerne vil fortsaette karrieren på landevejen­e.

Han er en hård mand. Og det har han selv haft succes med. Han laegger ikke fingre imellem

Vi har aldrig fået rundet den af. Men det behøver vi heller ikke

 ?? FOTO: JAN SOMMER ?? – men gjorde det alligevel Lars Bak kom først over målstregen, da der blev afholdt DM i landevejsc­ykling i Odense i 2005.’Lars Bak – Hjaelperyt­teren’ er skrevet af den tidligere DR-sportsjour­nalist Carsten Ritter og udkommer på Peoples Press 20. august.
FOTO: JAN SOMMER – men gjorde det alligevel Lars Bak kom først over målstregen, da der blev afholdt DM i landevejsc­ykling i Odense i 2005.’Lars Bak – Hjaelperyt­teren’ er skrevet af den tidligere DR-sportsjour­nalist Carsten Ritter og udkommer på Peoples Press 20. august.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark