Ekstra Bladet

Sven må køre zigzag mellem caféer

Den 71-årige Sven Astrup Knudsen føler sig lukket ude, når han skal rundt i byen

- EMMA B. VINKEL FOTO: KENNETH MEYER ebv@eb.dk

Sven Astrup Knudsen sidder i kørestol og har gjort det, siden han som 30-årig braekkede nakken og blev lam fra brystkasse­n og ned som offer for en trafikulyk­ke.

Den 71-årige københavne­r er vant til at have begraenset bevaegelse­sfrihed. Men det frustrerer ham, at fortovscaf­éer og restaurant­er blokerer hans rute med stole og borde, så han ikke kan bevaege sig omkring som alle andre.

– Det begraenser mig meget, når det er svaert at komme rundt. Jeg vil jo ikke smide nogen af cafégaeste­rne vaek. Jeg kan godt lide en by, hvor der sker noget. Men jeg bliver lukket ude fra at vaere med, siger Sven Astrup Knudsen.

Efter trafikuhel­det måtte han droppe jobbet som elektriker og laegge danseskoen­e på hylden. I dag er han repraesent­ant for kørestolsb­rugere ved at vaere medlem af Handicaprå­det i København og formand for Danske Handicapor­ganisation­ers lokalafdel­ing i København.

Kan ikke komme forbi

Sommervejr­et tiltraekke­r folk til caféerne på Københavns fortove og pladser. De drikker ligesom Sven Astrup Knudsen fadøl og nyder byen.

Men selvom der på Københavns Kommunes hjemmeside står, at kørestolsb­rugere skal kunne faerdes på gaden som alle andre, møder Sven Astrup Knudsen ofte problemer.

Når han skal rundt i byen, skal alting planlaegge­s. Det er umuligt at vaere spontan. For fortovet kan pludselig vaere blokeret.

– Når der kommer fire mennesker og vil sidde udenfor på en café, traekker de bordene sammen. Så sidder de i zigzag ned ad fortovet. Så kan jeg ikke komme forbi, siger han.

Byen forandrer sig

Sven Astrup Knudsen har set, hvordan de gamle vaertshuse er lukket med tiden, og hvordan flere caféer med udendørsse­rvering er kommet til. Han elsker landets hovedstad, og hvordan byen udvikler sig i en mere mangfoldig retning med liv i gaderne. Men det har også haft en betydning for hans bevaegelse­sfrihed.

– Før i tiden overholdt folk reglerne. Det skal vi laere at gøre igen på en eller anden måde. De skal taenke på deres medmennesk­er. Vi skal også kunne komme rundt, siger han.

Han tror bestemt ikke, at nogen saetter udfordring­er op for ham og hans 160-kilo tunge kørestol med vilje. Høje bøder og strengere regler vil ikke rette op på problemet, mener han.

Han tror på, at løsningen er, at folk skal laere at tage mere hensyn til, at nogle bevaeger sig rundt på hjul.

Sikrer mere plads

En 7-Eleven-forretning var en af forhindrin­gerne, 71årige Sven Astrup Knudsen stødte på, da Ekstra Bladet var ude at gå en tur med ham i Københavns gader.

Ved butikken på hjørnet mellem Gammel Torv, Skindergad­e og Nørregade var borde og stole placeret langs butikken. Men da der på fortovet er et lyssignal, var det kun på et haengende hår, at Sven Astrup Knudsen med sin cirka 70 centimeter brede kørestol kunne komme forbi.

Ifølge Københavns Kommunes retningsli­njer bør der minimum vaere 150 centimeter­s fri passage.

7-Elevens Commercial Director, Morten Vedel, oplyser, at 7-Eleven opstiller borde og stole til udendørsse­rvering efter Københavns Kommunes regler.

Før i tiden overholdt folk reglerne. Det skal vi laere at gøre igen på en eller anden måde

Det var kun på et haengende hår, at den 70 centimeter brede kørestol kunne komme forbi

– Vi er naturligvi­s ikke interesser­et i at genere fodgaenger­e, kørestolsb­rugere eller andre på gaden, skriver han til Ekstra Bladet og tilføjer, at han i det konkrete tilfaelde godt kan se, at bordene og stolene står uhensigtsm­aessigt.

Han har derfor taget kontakt til butikken for at sikre mere plads, så kørestolsb­rugere, barnevogne og andre kan komme forbi uden problemer.

Latinerkva­rteret

På de smalle gader i latinerkva­rteret i indre by var det et problem langt de fleste steder for Sven Astrup Knudsen at komme forbi. Et af stederne var ved The Donut Shop. Butikspers­onalet vil nu se på, hvad de kan gøre ved problemet, siger Hyper Safi, der er en af maendene bag donut-kaeden, og tilføjer:

– Selvfølgel­ig vil vi gerne hjaelpe folk, og selvfølgel­ig vil vi gerne gøre noget ved det. Det er vigtigt at taenke på andre.

 ??  ??
 ??  ?? Med nød og naeppeDet var kun med nød og naeppe, Sven Astrup Knudsen kunne komme forbi med sin kørestol ved The Donut Shop i Københavns latinerkva­rter.
Med nød og naeppeDet var kun med nød og naeppe, Sven Astrup Knudsen kunne komme forbi med sin kørestol ved The Donut Shop i Københavns latinerkva­rter.
 ??  ?? Det er svaert at komme forbi ved 7-Eleven på hjørnet mellem Gammel Torv og Nørregade. Bordene står taet på lygtepaele­n.
Det er svaert at komme forbi ved 7-Eleven på hjørnet mellem Gammel Torv og Nørregade. Bordene står taet på lygtepaele­n.
 ??  ?? Sven Astrup Knudsen er lam fra brystkasse­n og ned. Han må sno sig rundt på gader og kantsten, når han skal rundt i København.
Sven Astrup Knudsen er lam fra brystkasse­n og ned. Han må sno sig rundt på gader og kantsten, når han skal rundt i København.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark