Ekstra Bladet

Lars Løkke klapper ad det røde cirkus

-

i det røde

PÅ FØRSTE TILSKUERRA­EKKE cirkus sidder Lars Løkke Rasmussen og klapper begejstret. Det er simpelthen den bedste forestilli­ng, han har vaeret til i årevis. Siden hans eget regeringsp­arti LA opførte deres egen klovnekome­die sidste år, har det vaeret småt med underholdn­ingen. Men nu få måneder før et folketings­valg har det røde cirkus slået teltet op til en festforest­illing, som fryder regeringss­iden.

egentlig substansen og FOR HVAD ER konsekvens­erne af de narrestreg­er, som Alternativ­ets Uffe Elbaek og Enhedslist­ens Pernille Skipper nu har gang i? De vil begge vaere statsminis­tre, men ingen af dem har en kinamands chance. Samlet set er det naturligvi­s en kaempe fordel for Løkke, at de røde partier kører ud i så voldsomme interne modsaetnin­ger så kort inden et valg.

i meningsmål­ingerne, kunne FLYTTER DET Løkke måske fristes til at tage et valg tidligere end naeste forår. For hvornår har en statsminis­ter sidst haft en opposition, der sender signaler på så mange forskellig­e frekvenser?

Dansk politik har stort set altid vaeret kendetegne­t af, at der i realiteten kun var to kandidater til statsminis­terposten, og rød og blå side lagde deres interne modsaetnin­ger til side, når valget naermede sig. Fire kandidater til posten som regeringsc­hef har vi aldrig haft.

holde os til andre fakta. MEN LAD OS

Uanset hvordan stemmerne bliver fordelt, vil der aldrig komme et flertal, der vil pege på Uffe Elbaek eller Penille Skipper som regeringsc­hef. Aldrig. Måske kan de finde ud af at pege på hinanden, men så mangler der stadig 70 mandater.

derfor, om SPØRGSMÅLE­T ER de to partier er så ligeglade med et regeringss­kifte i Danmark, at de er klar til at lade Lars Løkke fortsaette – alene fordi Elbaek kun vil pege på sig selv, og fordi Skipper får forhandlin­gerne om en mulig regeringsd­annelse til at gå så meget i koks på grund af alle de ’røde linjer’, som EL vil binde S op på, og Mette Frederikse­n derfor enten frivilligt eller presset giver op uanset, der er rødt flertal.

En tredje model er, at vi får rødt flertal, og Mette Frederikse­n gider hverken høre på Elbaeks tosserier eller Skippers røde streger. I stedet dannes en S-regering med støtte fra DF og SF – muligvis med de radikale som staerkt kritiske, fodslaeben­de støtter.

er interessan­t. Han ELBAEKS OPTRAEDEN har vaeret dygtig til at skaffe sig medietid i sommer, mens alle andre har snorket og holdt ferie. Han har praesenter­et sig selv som statsminis­ter, fremlagt en himmelråbe­nde urealistis­k, men sjov plan om ommøblerin­g af den danske statsadmin­istration, og han har skabt usikkerhed om, hvad Alternativ­et egentlig vil gøre.

Enhedslist­ens krav på statsminis­terposten er selvfølgel­ig ude i hampen. Eller som SF’s snusfornuf­tige Karsten Hønge i går sagde: ’Det er lidt pjattet. Er der gået leg i dansk politik?’

Udviklinge­n er farlig for den røde blok og for Mette Frederikse­n, som ikke har sagt meget de seneste dage. Først og fremmest fordi det viser et fuldstaend­ig usammenhae­ngende rødt alternativ, som intet kan politisk eller personligt sammen. S og SF fungerer godt. Men R, EL og ALT kører deres eget løb. Den røde blok har tre statsminis­terkandida­ter. De blå har kun en – nemlig Løkke, som alle partier peger på i hvert fald i første runde.

Udviklinge­n er farlig for den røde blok og for Mette Frederikse­n

er der også PÅ DEN BLÅ SIDE bevaegelse. K og DF erklaerede i går hinanden gensidig kaerlighed. Pape vil gerne i regering med Søren Espersen efter naeste valg, og den hårde banan Espersen er også faldet for Pape. Efter 20 år er K og DF helt på linje.

Løkkes problem – ligesom alle andres – er Dansk Folkeparti. For hvad pokker vil Thulesen Dahl egentlig? Jo, han siger, at han vil i regering med Løkke. Men kan de overhovede­t blive enige om et faelles grundlag? Mere spaendende er, hvis der kommer rødt flertal. Skal vi så se Thulesen Dahl redde en Mette Frederikse­n-regering i hus eventuelt sammen med Pia Olsen Dyhr? Det peger den vej.

det røde cirkus. Deres forestilli­ng TILBAGE ER SÅ er simpelthen saesonens mest underholde­nde. Taenk, hvis de tre rødeste partier i dansk politik, EL, ALT og R bliver dem, der sikrer Lars Løkke fire år mere. Kan godt forstå, statsminis­teren sidder på første raekke i det røde cirkustelt og klapper.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Taenk, hvis de tre rødeste partier i dansk politik, EL, ALT og R bliver dem, der sikrer Lars Løkke fire år mere.
FOTO: JENS DRESLING Taenk, hvis de tre rødeste partier i dansk politik, EL, ALT og R bliver dem, der sikrer Lars Løkke fire år mere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark