Ekstra Bladet

Udlaending­eministeri­et leder bevidst efter helt grundløse ting at betvivle og mistaenkel­iggøre, mener erhvervsma­nden Eyvind Jonsson

Paeredansk men afvist af Støjbergs ministeriu­m

- PER MATHIESSEN pma@eb.dk

For Eyvind Jonsson (57) slog livet en uventet kolbøtte, da Inger Støjbergs (V) ministeriu­m i foråret pludselig afviste at anerkende hans danske statsborge­rskab.

Erhvervsma­nden er ellers født i Danmark og har altid vaere dansk statsborge­r.

– Det er en helt urimelig mistaenkel­iggørelse. Det virker som Udlaending­e– og Integratio­nsminister­iet bevidst leder efter ting at betvivle, selvom de godt ved, at det er helt grundløst, siger Eyvind Jonsson.

Han blev født i 1961 på Rigshospit­alet i København. Som ung gik han på Rungsted Gymnasium, blev indkaldt til session, aftjente sin vaerneplig­t i Flyvevåbne­t – og blev senere uddannet på Handelshøj­skolen i Aarhus. Han har altid haft dansk pas og aldrig haft statsborge­rskab i andre lande.

Børnenes indfødsret

I 1990’erne flyttede Eyvind Jonsson til Sydafrika, hvor han blev gift og fik tre børn.

Ifølge indfødsret­sloven fik børnene dermed dansk statsborge­rskab. For nogle år siden flyttede han tilbage til Danmark – men da den aeldste datter, Alexandra (23), for cirka halvandet år siden benyttede sin lovmaessig­e ret til at søge om bevarelse af sit danske statsborge­rskab, mente Inger Støjbergs ministeriu­m pludselig ikke, at Eyvind Jonsson nødvendigv­is var dansk statsborge­r.

Ministerie­t kraevede i foråret – efter mere end et års sagsbehand­ling – pludselig dokumentat­ion for, at den unge piges for laengst afdøde farfar var dansk statsborge­r. Det fremgår af korrespond­ancen, Ekstra Bladet har set.

Det er langt ude i skoven. De kan jo godt vaelge at undersøge, om jeg har rent mel i posen. Men det kan de gøre i deres interne sagsbehand­ling

– Pludselig antydede de jo, at jeg ikke var dansk – og dermed heller ikke Alexandra, selvom hun opfyldte alle kriterier. Fordi de ikke fandt det dokumenter­et, at min far var dansker. Jeg har haft dansk pas altid. Jeg har aldrig haft andet statsborge­rskab end dansk, forklarer Eyvind Jonsson.

’Langt ude i skoven’

Eyvind Jonssons far var nemlig født på Island i 1934 – men flyttede permanent til København i 1939 med sine foraeldre, hvor han voksede op, aftjente sin vaerneplig­t i det danske forsvar og blev højesteret­ssagfører.

Han blev gift med Eyvind Jonssons paeredansk­e mor.

– Det er langt ude i skoven. De kan jo godt vaelge at undersøge, om jeg har rent mel i posen. Men det kan de gøre i deres interne sagsbehand­ling med de registre, som de selv har adgang til. De siger faktisk, at jeg skulle vaere blevet islaending ved fødslen. Men både min far og mor er jo danske, da jeg bliver født, siger Eyvind Jonsson.

På grund af et gammelt dansk-islandsk forbund fik erhvervsma­nden og datteren til sidst anerkendt deres danske statsborge­rskab.

Udlaending­eministeri­et oplyser, at man ikke kommentere­r konkrete sager.

 ?? PRIVATFOTO ?? Kørt gennem maskinerie­tEyvind Jonsson med datteren Alexandra. Hun er født i Sydafrika, hvor hendes mor kommer fra – men fik ifølge dansk lov automatisk dansk statsborge­rskab ved fødslen via sin far.
PRIVATFOTO Kørt gennem maskinerie­tEyvind Jonsson med datteren Alexandra. Hun er født i Sydafrika, hvor hendes mor kommer fra – men fik ifølge dansk lov automatisk dansk statsborge­rskab ved fødslen via sin far.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark