Ekstra Bladet

SOULDRONNI­NGENDØD Respect

- ALLAN LYKKE

En af de største – hvis ikke dén største – stemmer i moderne musik forstummed­e i går morges.

Aretha Franklin – ’the Queen of Soul’ – døde torsdag morgen kl. 9.50 i sit hjem i Detroit omgivet af familie og de naermeste venner, meddelte hendes familie i en sørgmodig udtalelse.

’I et af de mørkeste øjeblikke i vores liv er vi ikke i stand til at finde passende ord til at udtrykke smerten i vores hjerter. Vi har mistet matriarken og klippen i vores familie’, hed det bl.a. i udtalelsen fra den legendaris­ke sangerinde­s udgiver, Gwendolyn Quinn, på familiens vegne.

Aretha Franklin blev 76 år og døde af kraeft i bugspytkir­tlen.

Døden kom ikke uventet, idet familien for en lille uge siden udsendte en meddelelse om, at sangerinde­n var ’alvorligt’ syg. Samtidig blev der offentligg­jort et billede, der viste Aretha Franklin tynd og hulkindet – langtfra hendes saedvanlig­e robuste fremtoning.

Foraeldren­e skilt

Hun var født i Memphis 25. marts 1942 som et af fem børn til Barbara og Clarence LaVaughn Franklin.

Faderen var en populaer praedikant med en ’milliondol­lar-voice’, og før Aretha var fyldt fem år, rykkede familien til Detroit, hvor faderen overtog praeste-embedet i New Bethel Baptist Church.

Foraeldren­es aegteskab holdt dog ikke. Tidligt efter flytningen flyttede hendes mor igen. Denne gang til Buffalo med sin søn, Vaughn, fra et tidligere forhold.

Barbara Franklin døde i 1952, da Aretha Franklin var ti år gammel.

Imens havde faderen gang i velbesøgt kirke. Hans følelspekt. sesfulde praedikene­r og smukke stemme, der lød, når musikken fyldte kirken, gjorde ham til en slags celebrity i kirkekreds­e overalt i landet, og i hjemmet i Detroit samledes med passende mellemrum tidens stjerner som Duke Ellington og Ella Fitzgerald til lidt mental hygiejne inden for hjemmets fire vaegge.

Aretha var et naturtalen­t og begyndte tidligt at synge og spille piano i faderens kirke, og som 14-årig indspilled­e hun sit første gospel-album.

Gift to gange

Hun var også tidligt ude, når det drejede sig om maend. Bare 12 år gammel fødte hun sit første barn. To år senere kom nummer to. Hun var 22, da hun blev mor for tredje gang og 28 med det fjerde i 1970.

Aretha var gift to gange. Først med sin manager, Ted White, fra 1961 til 1969, hvor de blev skilt med beskyldnin­ger om vold.

AEgtemand nummer to var skuespille­ren Glynn Turman, som hun var gift med fra 1978, til de blev skilt i 1984.

Hun havde planer om et tredje aegteskab, men i 2012 droppede hun forlovelse­n med sin mangeårige ven Wilkie Wilkerson.

Karrierema­essigt skrev hun i 1960 kontrakt med det store pladeselsk­ab Columbia. Det blev dog en skuffelse. Høflige og uspaendend­e versioner af gamle jazz- og blues-klassikere bed ikke for alvor på pladekøber­ne.

En legende født

Men det aendrede sig, da hun hun syv år senere blev tilknyttet soul- og rock-selskabet Atlantic Record med produceren Jerry Wexler.

Her fandt hun sit rette musikalske udtryk.

Med vulkansk styrke i stemmen indspilled­e hun sange som ’Think’, ’Chain of Fools’ og ’Natural Woman’. Så kom ’Respect’, skrevet af Otis Redding, der adressered­e tidens kønspoliti­ske og racemaessi­ge brydninger.

Da vandt hun mere end re- En legende var født.

Aretha

Franklin blev en global sensation, der i forbifarte­n blev tildelt haedersbet­egnelsen ’Queen of

Soul’.

– Det var en appel om vaerdighed med en åbenlys glathed.

Der er sange, der kalder til aktion. Der er sexsange. Men det er svaert at taenke på en anden sang, hvor alle disse elementer er kombineret’, sagde Jerry Wexler om ’Respect’.

– Så snart hun sang ’Respect’, glemte alle, at Otis Redding havde skrevet den, sagde trommeslag­eren Bernard Purdie i erkendelse af, at Aretha Franklin havde gjort sangen til sin egen.

Faderen blev skudt

Bare 12 år gammel fødte hun sit første barn

De følgende år havde Aretha Franklin 33 top ti-hits på den amerikansk­e R&B-hitliste, og man hørte konstant hendes stemme i radioen. I 1968 fik hun selvfølgel­ig en Grammy for bedste R&B-vokal for ’Respect’.

Mod slutningen af 70’erne kneb det efterhånde­n med hitliste-placeringe­rne, men det havde hendes far, C.L. Franklin, faktisk forudset.

Som Aretha selv sagde til magasinet Rolling Stone i 2012: – Da jeg startede, sagde far, at ’uanset hvor god du er, hvor succesfuld, så vil klapsalver­ne en skønne dag dø ud. En dag stopper al den halleluja og amen, og en dag er dine fans vaek’. Det kom til at passe. På et tidspunkt blev mine plader ikke spillet, og da taenkte jeg uvilkårlig­t på, hvad min far havde sagt.

Men ikke kun faldt popularite­ten. Aretha Franklin blev også ramt af en personlig tragedie, da C.L. Franklin blev skudt i 1979 af røvere i sit hus. Faderen røg fem år i koma, inden han døde i 1984.

I 1980 forlod Aretha Franklin Atlantic til fordel for Arista Records, og to år senere blev samarbejde­t med pladechef Clive Davis belønnet. Albummet ’Who’s Zoomin’ Who’, stor-solgte, og siden havde hun hits i samarbejde med beundrere som Annie Lennox, George Michael, Carlos Santana, Elton John og Whitney Houston.

Helbredspr­oblemer

’The Queen of Soul’ var tilbage på hitlistern­e med et brag, men hendes senere år var plaget af tilbageven­dende helbredspr­oblemer. I 2010 begyndte rygter at dukke op om, at hun led af kraeft i bugspytkir­tlen, efter at hun aflyste en turne. Hun benaegtede, men indrømmede samtidig, at hun havde fået fjernet en tumor.

Hun optrådte senest i november 2017 ved Elton Johns årlige galla for sin aids-fond.

I år rådede hendes laeger til, at hun aflyste alle koncerter i ’mindst to måneder’.

Hun kom aldrig tilbage, og i går døde soul- og popmusikke­ns største stemme.

Respekt!

Så snart hun sang ’Respect’, glemte alle, at Otis Redding havde skrevet den

 ??  ??
 ?? FOTO: AP FOTO: ALL OVER PRESS ?? Aretha involvered­e sig i kampen for de sortes rettighede­r. Queen of Soul Aretha Franklin blev ikke uden grund kaldt ’Queen of Soul’.
FOTO: AP FOTO: ALL OVER PRESS Aretha involvered­e sig i kampen for de sortes rettighede­r. Queen of Soul Aretha Franklin blev ikke uden grund kaldt ’Queen of Soul’.
 ??  ??
 ?? FOTO: AP ?? Aretha Franklin havde en vulkan af en stemme.
FOTO: AP Aretha Franklin havde en vulkan af en stemme.
 ?? FOTO: AP ?? Et af de sidste billeder af den tydeligt svaekkede soullegend­e. Taget ved Elton Johns aids-galla i 2017.
FOTO: AP Et af de sidste billeder af den tydeligt svaekkede soullegend­e. Taget ved Elton Johns aids-galla i 2017.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark