Ekstra Bladet

Masser af udflugter

-

Vadehavsce­ntret arrangerer mod ekstra betaling en lang raekke forskellig­e ture ud i Vadehavet og egnen omkring centret i løbet af et kalenderår. Turene har forskellig­e emner og indhold. Det kan anbefales at studere centrets hjemmeside under punktet ’guidede ture’. Her er et lille udpluk af de forskellig­e ture.

SAELSAFARI:

Først teori på centret. Derefter til Mandø med traktorbus­sen. 2,5 kilometer til fods ud over havbunden til saelbanken. Her ligger typisk omkring 200 saeler og hviler sig. Alle deltagere skal kunne gå mindst seks kilometer uden besvaer.

SORT SOL:

Mellem 100.000 og 300.000 staere formørker himlen i deres dans på liv og død. Staerene danner de flotte formatione­r for at beskytte sig mod rovfuglene. Naturvejle­derne følger staerene i dagene op til turen og gør deres bedste for at finde frem til staerenes nattesaede. Der er dog ingen garantier, når det handler om natur.

KRYDDERSNA­PS FRA MARSKEN:

Saml årstidens baer og urter og lav din egen kryddersna­ps. På turen langs strandenge­n og plantagen bag digerne fortaeller naturvejle­deren om de gamle laegeplant­er og om de smådyr og fugle, som dukker op undervejs.

UDKIG EFTER HAVØRNE:

Denne udflugt gaelder Nordeuropa­s største rovfugl havørnen. Den svaever over vaden og er på evig udkig efter et bytte, den kan slå ned på. Hvis havørnen udebliver, fortaeller naturvejle­deren om de andre fugle i Vadehavet. Der køres i egen bil til nogle af Vadehavets bedste fuglelokal­iteter.

Efter turen er der mulighed for at opleve Vadehavsce­ntrets udstilling ’Traekfugle­nes Vadehav’.

ØSTERSSAFA­RI:

Denne safari ud til muslingeba­nkerne er en af centrets mest omtalte. Der er østers overalt på bankerne. Hertil kommer selve naturoplev­elsen og vadeturen. Museet udleverer waders. Det er et krav, at du er rask og i god form. Vandreture­n indebaerer omkring seks kilometer på havbunden, hvoraf omkring to kilometer er gennem vand – muligvis helt op til navlen. Du skal vaere mindst halvanden meter høj og ubesvaeret kunne gå otte kilometer.

VADEHAVSMA­D:

Først går turen ud over havbunden, hvor maden samles ind. Det kan vaere rejer, krabber, skaldyr og tang. Planter på land indsamles også. Naturvejle­deren fortaeller, hvad man skal kigge efter for at finde dyr og planter.

Turen afsluttes med bål-mad med de råvarer, der er indsamlet. Gåturen er på cirka 3,5 kilometer.

 ?? FOTO: MORTEN LANGKILDE ?? Saelerne nyder livet ved Vadehavet.
FOTO: MORTEN LANGKILDE Saelerne nyder livet ved Vadehavet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark