Ekstra Bladet

Denne ene dag

Omtrent 250.000 mennesker var i går på gaden for at støtte op om Copenhagen Pride,

- JACOB HØNGAARD JENSEN FOTO: PHILIP DAVALI jaje@eb.dk

Det er en daglig kamp med vold, tilsvining­er, ydmygelser, hade-mails, tilråb og såkaldt ’sjove kommentare­r’.

Og mange homo-, bi- og transseksu­elle kaemper i dag stadig for at få lov at vaere sig selv.

Der er dog en dag om året, hvor bassen pumper igennem Københavns gader, hvor champagnen og Bacardi Breezeren flyder over, hvor røde, gule, grønne, blå og orange fjer, tekstiler, gummihaett­er, haler og bare mande- og kvindebrys­ter kan ses overalt, og hvor der er plads til alle – uanset køn, hudfarve, religion og seksualite­t.

I går var det atter blevet tid til Copenhagen Pride, der har vokset sig større og større de seneste år. Anslået deltog omtrent 250.000 feststemte mennesker i den gigantiske fejring, der begyndte med paraden fra Frederiksb­erg Rådhus klokken 13 og sluttede med koncerter og taler på Rådhusplad­sen midt i København.

Selvom de fleste deltagere havde et stort smil på laeben, er alt dog ikke fryd og gammen. Det forsøger en to meter høj drag queen klaedt i alle regnbuens farver at saette os ind i.

Jaxie Bearcunt – hvis navn bedst oversaette­s til Jaxie Bjørnekuss­e – var med i gårsdagens parade gennem København for at bakke op om alsidighed.

– Mennesker er ikke bare sorte eller hvide, lyserøde eller blå. Vi er alle farver, og vi skal alle sammen kunne vaere her. Der er stadig nogen, der føler, at de er nødt til at sige undskyld for at vaere den, de er. Bare for at vaere sig selv – uden at have gjort nogen fortraed, siger Jaxie Bearcunt og forklarer, at han stadig er nødt til at fortaelle folk, hvorfor det er vigtigt for bøsser, lesbiske, transkønne­de og alle midtimelle­m at kunne fejre og deltage i Copenhagen Pride.

– Er du tilfreds med dit liv lige nu?

– Ja, jeg er tilfreds. Man kan kun vaere tilfreds, når tingene går fremad. Jeg har kaempet mig videre fra en barndom, hvor jeg blev mobbet rigtig meget. Jeg er blevet skraemt ud af gymnasiet på grund af min seksualite­t, og jeg var nødt til at flytte vaek fra min hjemby.

Han fortaeller, at han er blevet overfaldet, og at han har boet på ungdomsins­titutioner, fordi hans familie ikke kunne klare det pres, der var omkring hans seksualite­t. Det var isaer omkring 16års alderen, da han sprang ud.

– Der er mange, der ikke føler sig accepteret, og dem er vi nødt til at få fat i. Jeg har selv vaeret et barn, der gemte mig, og jeg vidste ikke dengang, at der var en plads til mig.

– Der er mange andre, som aldrig tør at springe ud. De føler, at de skal lave et faldskaerm­sudspring uden faldskaer m. De ved ikke, at der er et sted, de kan lande.

– Det er derfor, vi laver det her. De skal vide, at det faktisk ikke er så farligt at tage det spring.

I går var der plads til alle i København. Og de blev fejret af alle danskere. Denne ene dag. Dennis Knudsen, frisør for de kendte: Pia Olsen Dyhr, formand for SF:

Der er stadig nogen, der føler, at de er nødt til at sige undskyld for at vaere den, de er

Josephine Fock og Uffe Elbaek, Alternativ­et: Denise Nielsen, 21 år, Kalundborg og Victoria Olsen, 25 år, Glostrup: –

 ??  ?? – Jeg har en fest! Jeg skal lige have vejret, siger Pia Olsen, efter at hun har danset vildt foran en lastvogn fyldt med festglade mennesker.– Min egen mor er lesbisk. Først boede hun sammen med min far og fik mig. Og så sprang hun ud som lesbisk senere i livet, da hun var 40. Jeg taenkte bare, at det måtte hun sådan set selv om. Det er helt i orden, at man må vaelge sin egen aegtefaell­e. Stolte deltagereM­ange homo-, bi- og transseksu­elle kaemper i dag stadig for at få lov at vaere sig selv. I går havde de muligheden til Copenhagen Pride.
– Jeg har en fest! Jeg skal lige have vejret, siger Pia Olsen, efter at hun har danset vildt foran en lastvogn fyldt med festglade mennesker.– Min egen mor er lesbisk. Først boede hun sammen med min far og fik mig. Og så sprang hun ud som lesbisk senere i livet, da hun var 40. Jeg taenkte bare, at det måtte hun sådan set selv om. Det er helt i orden, at man må vaelge sin egen aegtefaell­e. Stolte deltagereM­ange homo-, bi- og transseksu­elle kaemper i dag stadig for at få lov at vaere sig selv. I går havde de muligheden til Copenhagen Pride.
 ??  ?? – Det her er noget af det mest kaerlige, siger Uffe Elbaek, der som homoseksue­l og offentlig person ofte bliver udsat for ubehagelig­heder:– Jeg har fået alle mulige former for mails med meget, meget ubehagelig­e beskeder. Ja ja, men det gider vi ikke snakke om nu. Nu skal vi have en fest.
– Det her er noget af det mest kaerlige, siger Uffe Elbaek, der som homoseksue­l og offentlig person ofte bliver udsat for ubehagelig­heder:– Jeg har fået alle mulige former for mails med meget, meget ubehagelig­e beskeder. Ja ja, men det gider vi ikke snakke om nu. Nu skal vi have en fest.
 ??  ?? – At vaere med i paraden og få lov at se, hvor mange danskere der er på gaden, er meget rørende og storslået. Jeg har ikke oplevet noget større, hvor det har vaeret så massivt med alle de mennesker her.
– At vaere med i paraden og få lov at se, hvor mange danskere der er på gaden, er meget rørende og storslået. Jeg har ikke oplevet noget større, hvor det har vaeret så massivt med alle de mennesker her.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark