Ekstra Bladet

EN STOR STATSMAND

Kofi Annan var en stor hjaelp under Muhammed-krisen og en af FN’s bedste generalsek­retaerer, fastslår tidligere udenrigsmi­nister Per Stig Møller (K)

- PER MATHIESSEN FOTO: HENNING HJORTH pma@eb.dk

Med tidligere FN-generalsek­retaer Kofi Annans død i går har verden ikke bare mistet en stor statsmand. Men også en vigtig allieret for Danmark under Muhammedkr­isen, hvor islamister i Mellemøste­n gav sig til at braende danske ambassader af.

Det mener tidligere udenrigsmi­nister Per Stig Møller (K), der formentlig er den danske politiker, som har mødt Kofi Annan flest gange.

– Vi var naermest venner. Jeg har mødtes med ham mange gange. Jeg husker ham som et utroligt venligt, positivt menneske. Han var en fremragend­e generalsek­retaer og meget hjaelpsom over for Danmark under Muhammed-krisen. Han prøvede hele tiden at snakke de arabiske protester og lande ned, husker Per Stig Møller om Kofi Annan, der blev 80 år.

Taet samarbejde

– Jeg havde et fremragend­e, taet samarbejde med ham under Muhammed-krisen. Det havde jeg også i sikkerheds­rådet (hvor Danmark sad 2005-2006, red.). Der stod respekt om ham fra alle sider, forklarer Per Stig Møller, der var udenrigsmi­nister fra 2001 til 2010.

Han vurderer, at de to har mødtes 10-14 gange.

– Det gjorde en stor forskel for Danmark under Muhammed-krisen, at FN – og selvfølgel­ig også EU – talte vores sag. Og efterhånde­n også USA. De arabiske regeringer var i virkelighe­den ikke saerligt interesser­ede i at have en langvarig konflikt. Det var mere de religiøse ekstremist­er, og der påvirkede Kofi Annan regeringer­ne, så det var medvirkend­e til at få daempet det ned.

Forudså revolution

Per Stig Møller erindrer saerligt et møde i London under Muhammed-krisen i februar 2006.

– Da jeg kommer ind til Kofi Annan, siger han med et smil: ’Per Stig, du står lige midt i den arabiske revolution’. Han så jo ganske klart, at det her ikke var specielt vendt mod Danmark.

– Det var ekstremist­erne, der ville ryste deres regeringer. Det var lige på kornet, forklarer Per Stig Møller.

Han kalder det ’meget, meget vigtigt for Afrika’, at høvdinge-sønnen Kofi Annan fra Ghana blev den første sorte

FN.

– Han blev en af de bedste generalsek­retaerer, der har vaeret. Det var godt for Afrika, og det var godt, de fik praecis Kofi Annan.

– Når han forhandled­e, snakkede han med sin blide, rolige stemme.

– Han prøvede at dysse gemytterne ned og finde en faelles position. Men han var samtidig også den, som stod meget fast på FN’s spilleregl­er, vaerdier og menneskere­ttigheder, fortaeller Per Stig Møller.

Vi var naermest venner. Jeg har mødtes med ham mange gange

generalsek­retaer for Født i Ghana 8. april 1938 Død 18. august 2018 (80 år)

Kofi Annan var fra 1997 til 2006 den første sorte FNgenerals­ekretaer.

Han fik tre børn og var gift to gange, senest med svenske Nane Maria Lagergren i 1984.

I 2001 modtog Kofi Annan – sammen med FN – Nobels fredspris.

Efterfølge­nde har hans tid som vicegenera­lsekretaer fra 1993 til 1996 – med ansvar for FN’s fredsbevar­ende operatione­r – kostet ham dyrt i anseelse.

Han er blevet kritiseret for passivitet under folkemorde­t i Rwanda i 1994 og massakren i Srebrenica året efter.

Han fik også kritik for svigt i tilsynet med det skandalera­mte mad for olie-program i Irak.

Når han forhandled­e, snakkede han med sin blide, rolige stemme

Han blev en af de bedste generalsek­retaerer, der har vaeret

 ??  ?? Kofi Annan har besøgt Danmark flere gange. Her i 2013 i Den Sorte Diamant i København i anledning af erindrings­bogen ’I krig og fred’.
Kofi Annan har besøgt Danmark flere gange. Her i 2013 i Den Sorte Diamant i København i anledning af erindrings­bogen ’I krig og fred’.
 ?? FOTO: ESKINDER DEBEBE/UN/RITZAU SCANPIX ?? Her mødes Per Stig Møller og Kofi Annan under Muhammed-krisen i 2006. De to maend udviklede et venskabeli­gt forhold og mødtes mange gange, fortaeller den tidligere udenrigsmi­nister.
FOTO: ESKINDER DEBEBE/UN/RITZAU SCANPIX Her mødes Per Stig Møller og Kofi Annan under Muhammed-krisen i 2006. De to maend udviklede et venskabeli­gt forhold og mødtes mange gange, fortaeller den tidligere udenrigsmi­nister.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark