Ekstra Bladet

SKIPPER VIL VAERE EN NY TULLE

-

Enhedslist­en, at FORLEDEN MEDDELTE partiet er klar til at stille sig i spidsen for en kommende rød regering – og gerne med Pernille Skipper som statsminis­ter. Fraekt og modigt, men også lidt til grin på Christians­borg.

For nu har den røde blok ikke mindre end tre statsminis­terkandida­ter, og fortsaette­r det på den måde med splid og ballade, er sandsynlig­heden for, at de blå løber med sejren rimelig stor. Men for Enhedslist­en er dette ikke pjat.

brugt de seneste TVAERTIMOD HAR PARTIET år på et saerdeles grundigt analysearb­ejde, hvor man har taenkt hele den taktiske og strategisk­e situation igennem op til og efter et kommende valg.

Enhedslist­en er i dag et konsolider­et parti med masser af folk i regioner og kommunalbe­styrelser – og efter naeste års EU-valg formentlig også i EuropaParl­amentet. EL ser et Europa, hvor de gamle partier falder sammen. I Sverige, Norge, Tyskland, Spanien og Frankrig er de socialdemo­kratiske partier skygger af det, de var engang. Og nye alliancer og partier opstår. Det regner EL også med vil praege dansk politik endnu staerkere i de kommende år.

konklusion­en på alle SKAL MAN GIVE

EL’s overvejels­er, lyder den meget enkelt: Enhedslist­en vil vaere venstreflø­jens svar på Dansk Folkeparti. Pernille Skipper vil som politisk leder for EL have samme status, som Kristian Thulesen Dahl har det for DF’erne. Man vil ikke bare opleves som et halehaeng til Socialdemo­kratiet, ligesom DF ikke er det til V, men som et selvstaend­igt parti, der har krav på at blive bedømt af vaelgerne som sådant, og som har indflydels­e i overensste­mmelse med sit mandattal. Med Skipper ved rorpinden er Enhedslist­en nok blevet mere venstresno­et – men også mere magtbevids­t.

SKIPPER, Pelle

FOR ENHEDSLIST­ENS

Dragsted, Jakob Sølvhøj, Søren Søndergaar­d, Nikolaj Villumsen, Stine Brix og Johanne Schmidt-Nielsen er det ingen selvfølge, at en rød regering til evig tid skal ledes af en socialdemo­krat. Hvis EL sammen med SF og Alternativ­et har mindst samme mandattal som S, bør det ikke vaere en given ting, at ingen af de andre partier kan stå i spidsen.

er den tanke utopisk, LIGE NU OG HER for selvom EL med sine 14 mandater er Folketinge­ts fjerdestør­ste parti, mangler både SF og Alternativ­et i ligningen. SF’s Pia Olsen Dyhr står last og brast med Mette Frederikse­n, og Alternativ­ets Uffe Elbaek kan ingen rigtig regne med. Han siger noget den ene dag, noget andet den naeste. Han løber fra aftaler. Går i medierne med sager, som partierne ellers har drøftet fortroligt. Og i sidste ende aner ingen, om det slutter med, at han støtter Lars Løkke, forlader dansk politik eller stiller op som kejser af Kina.

’Vores førsteprio­ritet er klart at danne en grøn, socialt progressiv regering til venstre for Socialdemo­kratiet. Det er det, vi går efter’, sagde Pernille Skipper sidste uge til Jyllands-Posten og føjede

Man vil ikke bare opleves som et halehaeng til Socialdemo­kratiet

til, at hvis ’Enhedslist­en, SF og Alternativ­et tilsammen bliver større end Socialdemo­kraterne, så går vi efter at kunne danne regering også gerne med Enhedslist­en i spidsen’.

I FØRSTE OMGANG vil partiet på naeste uges gruppemøde beslutte en strategi, som indebaerer, at hvis der efter valget bliver rødt flertal, vil EL forlange grundige og formentlig langvarige forhandlin­ger med Mette Frederikse­n, inden man vil godkende hende som statsminis­ter. Ender det med en aftale og et regeringsg­rundlag, som EL kan nikke ja til, bliver Mette statsminis­ter. I modsat fald vil de meddele majestaete­n, at EL ikke peger på Mette, men heller ikke på Lars Løkke. Begge må regne med, at EL vil støtte et mistillids­votum.

har partiet bygget op DEN HÅRDE LINJE til over flere år. Perioden med Thorning og Corydon sled makkerskab­et helt i stykker. EL stoler simpelthen ikke på S over en dørtaerske­l. Isaer det berømte skatteforl­ig, hvor Helle Thorning efter Johanne Schmidt-Nielsens opfattelse ’pissede’ på vaelgerne, har trukket lange spor. Det var dengang, EL åbent kaldte socialdemo­kraterne for ’svin, svin, svin’ og ’røvhuller’. Sådan taler de trods alt ikke til hinanden i dag. Men glemt er forløbet ikke.

Derfor har Enhedslist­ens folketings­gruppe sikret sig mandat fra deres staerke hovedbesty­relse, som betyder, at man i en given situation vil kunne vaelte en S-regering. Sådan har det ikke vaeret tidligere. Ligeledes har partiet med sin ambitiøse, omfattende plan ’100 dage med Enhedslist­en’ givet bud på store aendringer og røde reformer, hvis man fik magten. Alt sammen for at understreg­e, at EL ligesom DF vil opfattes som et seriøst bud på et regeringsp­arti, der går efter magten og er klar til at bruge den. Nøjagtig som Thulesen Dahl og DF.

er, at deres projekt ENHEDSLIST­EN PROBLEM har laengere udsigter end Mao Tsetungs lange march i 1934. Den varede et år og kostede 100.000 livet. Så blodig bliver Enhedslist­ens march heldigvis ikke, men formentlig bliver den mere langvarig.

På gruppemøde­t i naeste uge vil EL også praesenter­e oplaeg til sundhedspo­litik, et grønt udspil samt oplaeg omkring finanssekt­oren – bl.a. i lyset af Danske Banks hvidvaskni­ngs-skandale. Men tyngden bliver det politisk-taktiske – og isaer forholdet til S.

at taenke over. For Skipper DER ER NOK har et kaempeprob­lem. Og det handler lige praecis om Kristian Thulesen Dahl og DF. For hvad hjaelper det, at Skipper truer med ikke at ville støtte en S-regering, hvis Thulesen Dahl traeder ind på scenen og siger, at den sag klarer han.

Hvis S, DF og SF tilsammen får flertal – hvad rigtig mange meningsmål­inger peger på – behøver Mette Frederikse­n slet ikke Pernille Skippers stemmer. Så kan S, DF og SF køre selv. Indimellem med hjaelp fra R og de blå.

Og så må Enhedslist­en med Pernille i spidsen genoptage den lange march.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Enhedslist­en vil vaere venstreflø­jens svar på Dansk Folkeparti. Pernille Skipper vil som politisk leder for partiet have samme status, som Kristian Thulesen Dahl har det for DF’erne.
FOTO: JENS DRESLING Enhedslist­en vil vaere venstreflø­jens svar på Dansk Folkeparti. Pernille Skipper vil som politisk leder for partiet have samme status, som Kristian Thulesen Dahl har det for DF’erne.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark