Ekstra Bladet

FLERE TRAFIKKLUB­BER HJAELPER BØRN PÅ SKOLEVEJEN

Mange små trafikante­r er usikre i trafikken. Både Børnenes Trafikklub, som nu er digital, og den nystartede Ny Trafikant hjaelper børnene på vej

- JENS OVERGAARD

Der er masser af små og uøvede trafikante­r på skolevejen­e i disse dage – og mindst lige så mange halvstress­ede bilister.

Imidlertid er der også flere muligheder for at klaede dit barn bedst muligt på til at vaere både sikker og forudseend­e i trafikken.

Hele to trafikklub­ber står nemlig klar med råd. Den ene er den kendte Børnenes Trafikklub, der drives af Rådet for Sikker Trafik, mens den anden er den forholdsvi­s nystartede Ny Trafikant. Den drives af Børneulykk­esfonden og arbejder med bøger og spil, som Børnenes Trafikklub gjorde tidligere.

Behovet er stort, lyder det fra Ny Trafikant. Klubben har sammen med Epinion lavet en undersøgel­se, som viser, at hver fjerde foraelder med børn i alderen tre til fem år ikke har laert deres børn helt grundlaegg­ende regler som betydninge­n af rød mand eller grøn mand.

Undersøgel­sen viser også, at hver femte ikke har laert barnet, hvornår det er sikkert at krydse en vej.

- Børn har brug for traening for at blive sikre i trafikken. Undersøgel­sen viser, at der er vaesentlig­e områder inden for trafiksikk­erhed, som foraeldre ikke får traenet med barnet, som for eksempel hvordan man krydser en vej eller lyssignale­ts betydning, siger Henriette Madsen, generalsek­retaer hos Børneulykk­esfonden.

- Det er vigtigt at prioritere trafiktrae­ningen fra en tidlig alder og laere børnene at bruge både øjne og ører i trafikken. Det skaber de bedste trafikante­r.

Trafikvane­r skal traenes

Målet for Ny Trafikant er ifølge Henriette Madsen at laere børn om sikkerhed i trafikken på en sjov og underholde­nde måde. Den skal samtidig give foraeldre nogle konkrete redskaber til at tage dialogen med børnene på en måde, så det bliver en leg at traene trafiksikk­erhed.

- Suppleret med en snak om, hvor det er sikkert at krydse en vej, hvad skiltene betyder og betydninge­n af rød mand og grøn mand er foraeldre godt på vej til at skabe gode trafikvane­r hos barnet, siger generalsek­retaeren.

Udgangspun­ktet er universet omkring den kendte figur Villads fra Valby, som Børneulykk­esfonden har udviklet med blandt andet spil og andre materialer sammen med Toyota Danmark.

- Vi ved, at foraeldre er meget optagede af trafik og er meget bekymrede. Børn skal traene den viden igen og igen. Vi har vaeret i dialog med foraeldre, der savnede noget fysisk at arbejde med, tilføjer Marie Bødtker, der er presse- og PR-ansvarlig samme sted.

Hun ser Ny Trafikant som et supplement til Børnenes Trafikklub.

Kan ikke laese trafikken

Mogens Kjaergaard Møller, som er direktør for Rådet for Sikker Trafik, der driver Børnenes Trafikklub, er ikke i tvivl om, hvad der er den største udfordring for børnene i trafikken.

- Børn har svaert ved at laese trafikken, som vi andre gør. Samtidig er mange børn op til skolealder­en utrygge, og derfor er det vigtigt, at man som foraeldre ved, hvad man skal traene med sit barn ved kantstenen, siger han.

Børnenes Trafikklub, der har eksisteret i små 50 år og blandt andet støttes af Trygfonden og Nordea-fonden, droppede de klassiske materialer som spil og lignende for kort tid siden. Det har ifølge Mogens Kjaergaard Møller vaeret en succes for klubben, der nu daekker aldersgrup­pen fra 0 til 18 år.

- Vi havde til sidst kun kontakt med en eksklusiv skare på 10 procent af en børneårgan­g, der var blandt de mest velstilled­e. Nu har vi kontakt gennem blandt andet DR’s Ramasjang og på Facebook, og vi kommer ud til 6070 procent – altså syv gange så mange børn, siger direktøren og tilføjer:

- Børnene udvikler sig dog hele tiden. Derfor er det vigtigt, at vi målretter det materiale, som vi sender ud direkte til hver enkelt aldersgrup­pe, så foraeldren­e hele tiden ved, hvad vi som foraeldre skal vaere opmaerksom­me på. Det kan vi blandt andet gøre med nyhedsbrev­e.

Mogens Kjaergaard Møller ser det som positivt, at der nu er flere klubber.

- Det er kun godt, at flere arbejder med det gode budskab, siger han.

Direktøren ser en stigende tendens til, at trafikkult­uren halter, så foraeldren­e skal også nås.

- Det er ikke nok, at man som foraeldre er bekymrede for, at nogle bilister kører for hurtigt ved ens barns skolevej, hvis man selv gør det på vej til skolen for at aflevere barnet, eller når man kører videre og forbi den naeste skole kort tid efter, siger Mogens Kjaergaard Møller og tilføjer:

- 99 procent af alle ulykker skyldes ikke bilen, men adfaerd eller ulovlighed­er. Vi har alle et ansvar, når vi får et rat i hånden.

Det er vigtigt at prioritere trafiktrae­ningen fra en tidlig alder

Det er kun godt, at flere arbejder med det gode budskab

 ?? FOTOS: RÅDET FOR SIKKER TRAFIK ?? Alt for mange børn ved for lidt om faerdselsr­eglerne, men det kan man aendre gennem både fysiske spil og digitale nyhedsbrev­e.
FOTOS: RÅDET FOR SIKKER TRAFIK Alt for mange børn ved for lidt om faerdselsr­eglerne, men det kan man aendre gennem både fysiske spil og digitale nyhedsbrev­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark