Ekstra Bladet

Amputation på stedet

-

Helikopter­laegen Charlotte Barfod fra Den Landsdaekk­ende Akutlaege-helikopter-ordning var ikke i tvivl om, at det var kritisk, da hun nåede frem til Claus Grønborg i voldgraven på Vallø Slot.

– Han ligner en, der er på vej i kredsløb-chok, og derfor går vi i gang med blodtransf­usion umiddelbar­t efter at have givet ham staerkt smertestil­lende og sikret, at han kan traekke vejret, siger helikopter­laegen.

Charlotte Barfod kunne ikke komme helt frem til hans hoved og fastklemte højre arm, så hun måtte stå på nogle plader omkring en meter vaek og kommuniker­e med ambulance-assistente­n, som var inde i førerhuset og holdt Claus Grønborgs hoved over mudderet.

– Han bliver mere og mere bleg, og jeg er virkelig bekymret for, om han har alvorlige indre blødninger samt det, at han ligger i det kolde mudder med fare for at drukne og blive svaert afkølet. Jeg vurderer, at hvis han ikke kommer op inden for rimelig tid, så kommer han til at dø dernede, siger hun.

ALLE FORSØG

på at vriste ham fri mislykkede­s. Samtidig var det tydeligt, at den fastklemte højre arm var revet ud af skulderled­det og kun hang fast i muskler og hud.

– Armen sidder stadig på, men den er klart kvaestet. Og derfor taenker jeg, at vi må prøve, om vi kan få ham op, hvis vi amputerer hans arm, siger Charlotte Barfod.

– Hvordan er det at tage sådan en beslutning?

– Jeg syntes ikke, det var så svaert i situatione­n. Det er selvfølgel­ig en tung beslutning, men han var så dårlig, at jeg simpelthen ikke tror, at han ville have overlevet, hvis vi skulle bruge en time på at få ham fri, siger helikopter­laegen, der vidste, at det var hende, der skulle tage den endelige beslutning.

– Alle kigger over på den højeste sundhedsfa­glige kompetence på stedet, så jeg var ikke så meget i tvivl om, at det var mig. Men det var en afvejning mellem, om vi skulle risikere, at han nedblødte, eller om vi skulle amputere den arm, som alligevel er ret kvaestet. Så jeg synes ikke, det lige i den situation var så svaert.

– Har man i situatione­n tid til at taenke på, at han skal leve uden armen fremover?

– Nej, bagefter taenker man selvfølgel­ig på, om det var nødvendigt. Kunne vi have fået ham op? Men jo mere jeg taenker over det, tror jeg ikke, vi havde fået ham op, hvis vi ikke havde amputeret armen, fortaeller hun.

OPGAVEN BLEV

yderligere komplicere­t af, at hun ikke selv rent fysisk kunne foretage amputation­en, fordi hun ikke kunne komme taet nok på, men måtte instruere den kvindelige ambulance-assistent i at føre skalpellen.

– Hun skal have kaempestor ros, for det er ud over, hvad man kan forvente af en ambulancea­ssistent, konstatere­r Charlotte Barfod, der instruered­e hende i, hvor hun skulle gøre.

– Vi er jo under en meter fra hinanden, så hun gør det under min direkte instruktio­n og på mit ansvar, siger overlaegen og understreg­er, at det også havde vaeret okay, hvis hun havde sagt nej til at gøre det.

OG OPERATIONE­N

lykkedes. De fik trukket Claus Grønborg op, fuldbedøve­t ham og fløjet ham til Rigshospit­alet.

Charlotte Barfod understreg­er, at det positive udfald af aktionen skyldtes den kompetente førstehjae­lp, der blev ydet af forbipasse­rende, og at alle i det store team, både fra politi, redning og ambulancet­jenesten, bidrog med idéer, støtte og hver deres kompetence­r.

– Alle ydede en ekstraordi­naer indsats, fastslår hun.

 ?? FOTO: FREDRIK NAUMANN/FELIX FEATURES ?? Overlaege Charlotte Barfod tog beslutning­en om at amputere Claus Grønborgs arm.
FOTO: FREDRIK NAUMANN/FELIX FEATURES Overlaege Charlotte Barfod tog beslutning­en om at amputere Claus Grønborgs arm.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark