Ekstra Bladet

– det menneskeli­ge materiale

-

Forleden mødte jeg tilfaeldig­t en ungersvend, hvis største drøm var at blive jaegersold­at. Han lød oprigtigt til at vaere taendt af den hellige ild, så jeg spurgte ham, hvorfor han ønskede at søge ind i denne kraevende og potentielt farlige branche. Jeg havde forventet et svar, der enten kredsede omkring det saerlige kammeratsk­ab, som opstår blandt maendene i specialsty­rkerne, eller om Gud, konge og faedreland eller om at gøre en forskel i den store verden. I stedet svarede han frejdigt med et bredt smil: ’I har det fedeste grej’.

DER ER INTET GALT MED

’fedt grej’, og naturligvi­s skal specialsty­rkerne vaere udstyret med det mest effektive, bedste og moderne militaere isenkram. Men det er en misforståe­lse at tro, at specialsty­rkerne er specielle, fordi deres hardware er specielt. Det, der gør maendene i Jaegerkorp­set, Frømandsko­rpset og Siriuspatr­uljen i stand til at gennemføre saerlige operatione­r, som konvention­elle styrker ikke kan, er deres menneskeli­ge egenskaber.

Lad mig opridse de fem elementer, som jeg overordnet mener er centrale og grundlaegg­ende for at producere specialsty­rker.

SOFTWARE FREM FOR HARDWARE.

Som naevnt ovenfor er det de menneskeli­ge egenskaber, der udløser succes på slagmarken – ikke udstyret. Mandskabet i specialsty­rkerne skal nok løse opgaven, uanset hvilket hardware man udstyrer dem med. Omvendt kan det bedste hardware, man kan købe for penge, ikke kompensere for manglende kompetence­r eller traening hos den enkelte jaeger, frømand eller siriussold­at.

KVALITET FREM FOR KVANTITET.

Saerligt i specialsty­rkerne er dette vigtigt. En lille, saerligt traenet og uddannet enhed er langt mere effektiv end en større, som ikke har modtaget den fornødne traening og uddannelse. Jeg har deltaget i øvelser med specialsty­rker, hvor kvantitete­n tydeligvis var vigtigere end kvaliteten blandt personelle­t. Ikke nok med, at det var enerverend­e at samarbejde med den pågaeldend­e nations enhed – det var også decideret farligt.

MASSEPRODU­KTION.

Med afsaet i ovenståend­e er den rette udvaelgels­e, uddannelse og maengde traening afgørende for at opnå et tilfredsst­illende kompetence­niveau i specialsty­rkerne. Og det kraever tid, ressourcer og tålmodighe­d. Ved at forkorte eller komprimere udvaelgels­en og uddannelse­n for at indfri de operative krav – og herved slaekke på mandskabet­s kvalitet – er efter min mening dybt uansvarlig­t og ikke mindst farligt for mandskabet på slagmarken. Jaegerkorp­sets og Frømandsko­rpsets grundforlø­b er netop blevet sammenlagt, hvilket betyder, at man nu også i Jaegerkorp­set kan søge ind som civilist. Om det får konsekvens­er for mandskabet­s kvalitet, ved jeg ikke, og tiden må vise, om sammenlaeg­ningen har vaeret en klog beslutning.

STRATEGISK­E KOMPETENCE­R.

Som naevnt ovenfor tager det tid at producere specialsty­rker. Det betyder, at Forsvarets ledelse – og herunder Specialope­rationskom­mandoen (SOKOM) der er ansvarlige for specialsty­rkerne

– skal vaere strategisk­e og forudseend­e om udviklinge­n i specialsty­rkernes univers. Med andre ord skal de vaere proaktive og ikke reaktive. Det kneb det ofte med i løbet af de 11 år, jeg gjorde tjeneste som operativ jaegersold­at, hvor mine kammerater og jeg halsede efter nye doktriner – dikteret af amerikaner­ne – hvilket betød, at uddannelse­n nu og da var overfladis­k, forhastet og uigennemta­enkt. Med etablering af den nye SOKOM har dette forhåbentl­ig aendret sig.

SAERLIG STØTTE.

Specialsty­rker er dybt afhaengige af støtte fra eksterne enheder. Det vaere sig logistisk støtte i form af helikopter­e i forbindels­e med direkte kampoperat­ioner (for eksempel gidselbefr­ielsesoper­ationer eller højtpriori­terede mål som fjendtlige baser og installati­oner), transportf­ly til brug for faldskaerm­sindsaette­lser eller jagerfly, der kan yde ildstøtte til specialsty­rkerne på slagmarken. Seriøse specialsty­rkenatione­r som USA, Storbritan­nien og Australien har ressourcer og enheder, som er saerligt øremaerket til deres specialsty­rker. Skal mine tidligere kolleger i Jaegerkorp­set bruge en helikopter, skal de med hatten i hånden ud til helikopter­enheder i ud- og indland for at bede om lov.

JEG FORLANGER IKKE, AT DEN

kaekke ungersvend, som jeg omtalte i starten, skal forholde sig dybere til de fem ovenståend­e punkter. Men han bør alvorligt genovervej­e, om hans motivation virkelig kun er baseret på tanken om ’det fedeste grej’ – ellers bliver han som aspirant i Jaegerkorp­set ramt af en rå og pinefuld virkelighe­d. Og så ønsker jeg ham i øvrigt held og lykke med drømmen om at blive optaget på verdens bedste arbejdspla­ds.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark