Ekstra Bladet

Får jeg mine børn hjem

-

Hej Puk

For cirka tre måneder siden fik jeg en afgørelse fra kommunen, hvor der står, at kommunen har truffet afgørelse om, at mine anbragte børn skal hjemgives. Er du klar over, hvor lykkelig jeg og mine børn blev, da vi fik beskeden?

Men siden vi fik afgørelsen, har vi intet hørt fra kommunen. De bliver ved med at sige, at de lige skal have opdateret handleplan­en, før de kan fastsaette en hjemgivels­esplan, og at der muligvis skal udarbejdes en ny foraeldree­vne-undersøgel­se i perioden, hvor børnene skal hjem.

Samtidig bliver de ved med at afslå at give mig og børnene mere samvaer. Vi har naesten intet samvaer i forvejen. Vi ser kun hinanden en gang hver 14. dag i fire timer. Jeg har klaget over det flere gange, men det fastholder kommunen. Det skal lige siges, at mine børn er tvangsfjer­net mod både min og børnenes vilje. Børnene har hele tiden oplyst kommunen om, at de ville hjem. Men det er, som om de hverken lytter til mig som mor eller til mine børn.

Lige nu er jeg alvorligt bange for, at det med hjemgivels­en bare er noget, de har sagt – at de slet ikke mener det alvorligt. Hvordan finder jeg ud af, om kommunen i virkelighe­den bare holder os hen?

Det virker meget useriøst, og jeg er konstant bekymret. Jeg stoler ikke på kommunens folk efter alt det, børnene og jeg har vaeret igennem.

Håber, du kan hjaelpe med et svar.

Med venlig hilsen Katja L.B. Kaere Katja

Jeg kan godt forstå, du er nervøs. Det virker, som om kommunen ikke helt holder det, de lover i forhold til, at børnene skal hjemgives.

Det, at der er truffet en afgørelse om hjemgivels­e, må jo betragtes, som at kommunen har besluttet, at børnene skal hjem og bo igen. Men derfra og til, at de kommer det, kan der godt vaere en lang vej.

Jeg ønsker ikke at gøre dig mere bekymret, men vil blot forberede dig på, at du skal kaempe for det – trods afgørelsen. Jeg har før oplevet, at en kommune har hjemgivet børn, men så har – som i din sag – kraevet, at der først skulle udarbejdes en ny foraeldree­vne-undersøgel­se eller anden form for indsats.

Når en kommune traeffer afgørelse om hjemgivels­e, SKAL der forligge en hjemgivels­esplan og -periode, og den må maksimalt straekke sig over seks måneder. Så kommunen har lidt travlt, hvis de kun har tre måneder tilbage.

Du skal kraeve at få et møde med kommunen, hvor du kraever at se en hjemgivels­esplan. Normalt saetter man samvaeret op, når børn skal hjemgives – eventuelt med støtte undervejs. Så det skal du bede om sker.

Dernaest skal du med det samme finde en psykolog, der kan udarbejde den nye foraeldree­vne-undersøgel­se. Du har ret til selv at pege på en, du er ikke tvunget til at tage den, kommunen anviser. Samtidig skal samvaeret saettes op, og dertil kan der ivaerksaet­tes støtte undervejs. Dine børn skal inden for de naeste par måneder stille og roligt ’udsluses’ fra plejefamil­ie eller institutio­n og begynde at overnatte hos dig. Der kan tilknyttes en familiekon­sulent undervejs, der dokumenter­er og støtter i hjemgivels­esprocesse­n.

Hvis du har en advokat eller en paragraf 54-støttepers­on, må de hjaelpe dig med at få hul igennem til kommunen. Jeg klar over, at det kan vaere rigtig svaert!

Du skal huske altid at henvende dig SKRIFTLIGT til kommunen og stille dine krav skriftligt. Det bedste vil vaere, hvis du kan få advokaten til det. Kommunen SKAL besvare dine henvendels­er skriftligt, så du får noget dokumentat­ion, der kan fremme sagen – og hvis de i virkelighe­den IKKE har taenkt sig at hjemgive børnene, er det vigtigt, at du har alt dokumenter­et til senere brug. Endelig skal du IKKE gå alene til møder i fremtiden, ligesom du fremover skal kraeve SKRIFTLIGT REFERAT efter hvert møde.

Jeg håber det bedste for jer.

Med venlig hilsen Puk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark