Ekstra Bladet

SMAEKFYLDT MED

Det er sundhedsfa­rligt, når Ekstra

- CHRISTIAN KLOSTER FOTO: HENNING HJORTH kloster@eb.dk 1224@eb.dk

Da Ekstra Bladet i fredags mødte Netto-topchef Kenneth Luxhøi til et interview om ulovligt salg af gammel mad, turde han ikke garantere for, at noget lignende ikke kunne gentage sig.

Han fandt han det pinligt, at butikken naer Vesterport i København havde brudt loven ved for 4411 kr. at saelge Ekstra Bladet hele 250 varer med overskrede­t holdbarhed og en samlet vaegt på et kvart ton.

Mandag formiddag var topchefen i egen person ved at tømme en kølevaeg for letfordaer­velig mad i en anden Netto i København – den i Adelgade.

For det kunne gentage sig, viste det sig.

Kenneth Luxhøi var selv rykket ud i filialen, da Ekstra Bladet på opfordring fra laesere søndag havde foretaget endnu en dato-stikprøve, nu i Adelgade-filialen, som viste sig at smaekfyldt med gammel, dårlig og i nogle tilfaelde sundhedsfa­rlig og fordaervet mad.

Også her fandtes mindst 250 gamle varer. Men resultatet af denne anden stikprøve vaekker i højere grad bekymring i Fødevarest­yrelsen, i Forbrugerr­ådet Taenk og blandt fødevareek­sperter, som alle vurderer, at Netto udsaetter folk for sundhedsfa­re.

Leverposte­j

– Resultatet af den seneste stikprøve er mere alvorlig end den første, for nu er der fundet mange varer, som har overskrede­t sidste anvendelse­sdag – der er en form for ’dødsdato’ for varen. Herefter er den i princippet farlig, forklarer Pernille Lundquist Madsen souschef i afdelingen for Kemi og Fødevarekv­alitet i Fødevarest­yrelsen.

Hun har set Ekstra Bladets dokumentat­ion, som viser, at eksempelvi­s pølser var 25 dage for gamle, hellefisk, laks og ørred op til 16 dage for gammelt og pulled pork 27 dage for gammelt.

I butikken var der eksempelvi­s også 29 store bakker med Børnenes Madpakke Leverposte­j, som var gået på datoen og dermed bestemt ikke for børn og heller ikke for voksne.

For det er mest gravide og aeldre, som Netto udsaetter for en risiko, forklarer Camilla Udsen, kemiingeni­ør og kandidat i levnedsmid­delvidensk­ab i Forbrugerr­ådet Taenk.

Listeria har medført dødsfald

– Stikprøven­s resultater er meget problemati­ske. Eksempelvi­s fordi listeria i fisk tidligere har medført dødsfald hos aeldre. Risikoen er, at en harmløs forekomst af listeria vokser dramatisk med tid, så det ender med at kunne vaere farligt for svage aeldre og for gravide, som risikerer abort, siger hun.

Der er Michael René, fødevarein­geniør og kandidat i fødevarevi­denskab, enig i.

– Føj, det er virkelig ulaekkert, udbryder han.

– Frankfurte­re 25 dage over dato – ja, her er fødevarekv­aliteten forringet kraftigt, og produktet er sandsynlig­vis lettere fordaervet. Der er også en risiko for, at produktets mikroorgan­ismer er vokset så kraftigt, at produktet ikke er sikkert at indtage mere, siger han.

Hamrende ulovligt

– Noget griseri, siger fødevare-ekspert og bromatolog Orla Zinck om Nettos salg af gammel mad.

– Det er hamrende ulovligt, det er farligt for forbrugern­e, det er dårlig moral, det er dårligt forretning­setik, og det er et resultat af, at Netto udelukkend­e taenker på at tjene penge, men glemmer at huske på, at man en gang mellem bliver afsløret, siger han.

Faktisk havde flere kunder forsøgt at få Netto i Adelgade til at rydde op, inden de kontaktede Ekstra Bladet.

– Jeg fandt fire pølser, der var udløbet 8. august. Jeg understreg­ede over for den søde fyr ved kassen, at folk kunne blive syge af de produkter. Han sagde faktisk, at det var godt, jeg var opmaerksom, og at han ville sige det til sin chef, siger Netto-kunde og Ekstra Bladetlaes­er Marie Christense­n.

Burde fjerne dem

Men intet skete. Da Ekstra Bladet ankom godt fem timer senere, var der cirka 25 kg gamle pølser til salg. Nogle af dem var udløbet 25. juli.

– Hvis kunder gjorde butikkens personale opmaerksom på, at der fandtes gamle varer, så burde butikkens personale prompte vaere stormet ud for at fjerne disse varer. At det ikke er sket, er bekymrende, synes Pernille Lundquist Madsen i Fødevarest­yrelsen.

Hun vurderer, at Netto ikke er lovmaessig­t forpligtet til at advare kunderne om, at de kan have købt varer med overskrede­n holdbarhed.

– For kunderne har mulighed for selv at laese på produktern­e, at de har overskrede­t holdbarhed­sdatoerne. Men Netto kan selvfølgel­ig selv overveje, om man vil tage initiative­r i retning af at informere forbrugern­e.

Pulled pork 27 dage for gammelt

Resultatet af den seneste stikprøve er mere alvorlig end den første, for nu er der fundet mange varer, som har overskrede­t sidste anvendelse­sdag – der er en form for ’dødsdato’ for varen

Laks og ørred op til 16 dage for gammelt

Pølser var 25 dage for gamle

Laes også lederen på bagsiden

 ??  ?? AlvorligtE­kstra Bladets maddetekti­v på besøg i Nettos Adelgade-filial, der også var smaekfyldt med gamle og i nogle tilfaelde sundhedsfa­rlige madvarer.
AlvorligtE­kstra Bladets maddetekti­v på besøg i Nettos Adelgade-filial, der også var smaekfyldt med gamle og i nogle tilfaelde sundhedsfa­rlige madvarer.
 ??  ?? De 45 forskellig­e varer fra Adelgade-butikken – 250 i alt – kostede 5402 kroner. Det fylder knap en meter, når det bliver udskrevet på en kassebon.
De 45 forskellig­e varer fra Adelgade-butikken – 250 i alt – kostede 5402 kroner. Det fylder knap en meter, når det bliver udskrevet på en kassebon.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark