Ekstra Bladet

DSB-TOP HOLDER BONUSFEST MIDT I STORMVEJR

- PETER JEPPESEN pej@eb.dk

DSB-toppens bagdel er nok en gang haevet op i klaskehøjd­e.

Trods farlige rulletrapp­er, uro i geledderne og sure kunder på stribe har statsbaner­nes øverste ledelse nemlig i flere år holdt bonusfest.

Af statsbaner­nes seneste årsrapport fremgår det, at den øverste ledelse ’har en resultatlø­nsaftale, som kan honoreres med op til 25 procent af den faste løn’.

Ekstra Bladet har bedt om indsigt i, hvor meget det betyder for den øverste ledelse, og svaret møder kritik fra flere eksperter.

Skaevvride­r DSB

Flemming Jensen er øverste direktør, og ifølge DSB har han opfyldt 71 procent af de mål, der ifølge DSB er ’sammensat af faelles mål blandt andet vedrørende økonomi og punktlighe­d’. Det betyder, at Flemming Jensen i 2017 har fået en bonus på 812.953 kroner, og dermed kommer hans årsløn op på 6,1 millioner kroner. Året forinden fik han en lignende bonus på 863.286 kroner.

Men bonussen er med til at skaevvride DSB, lyder kritikken fra professor i ledelse på Aalborg Universite­t Anders Drejer:

– Han får bonus for 71 procent målopfylde­lse, men det er frontlinje­medarbejde­rne i DSB, der straffes for de mål, der ikke opfyldes. Når toget er forsinket, er det medarbejde­rne, der får skaeldud. Der er jo ikke nogen, som klapper, de gange hvor togene kører til tiden. Det her skaber større afstand mellem top og bund.

En uskik

Anders Drejer mener, at det er en uskik med den form for bonusser:

– Det bruges som en skjult lønforhøje­lse, siger han.

Gennem de seneste måneder har DSB vaeret ude i et blaesevejr. I juni var der ekstraordi­naert mange sygemeldin­ger blandt de ansatte, hvilket betød forsinkels­er og aflysninge­r. Samtidig er Flemming Jensen blevet så meget uvenner med lokomotiv-personalet, at personalet landet over har udtrykt mistillid til ham, ligesom tillidsmae­nd på tvaers af virksomhed­en i sidste uge var samlet til krisemøde. Begge dele kommer i forlaengel­se af, at DSB med Flemming Jensen i spidsen har meldt sig ind i Dansk Industri og i den forbindels­e har opsagt en raekke kutymer og lokalaftal­er.

Når toget er forsinket, er det medarbejde­rne, der får skaeldud

Skeptisk over kontrakt

Også arbejdsmar­kedsforske­r Bent Greve, Roskilde Universite­t, er skeptisk over for sådan en bonus-kontrakt.

– Problemet er, at det nogle gange er meget svaert at se, om en direktør i virkelighe­den er i stand til at gøre noget ved de punkter, der er sat op. Han kan ikke alene sikre punktlighe­d. Og når der så er problemer med personale og utilfredsh­ed, kan det vaere med til at reducere punktlighe­den, fordi det medfører en større risiko for, at der er ting, som ikke fungerer.

Laes lederen på bagsiden

 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ?? 812.953 bonus-kroner trillede ned i direktør Flemming Jensens lommer sidste år. Det må jo gå ufatteligt godt i DSB – eller hvad?
FOTO: JONAS OLUFSON 812.953 bonus-kroner trillede ned i direktør Flemming Jensens lommer sidste år. Det må jo gå ufatteligt godt i DSB – eller hvad?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark