Ekstra Bladet

Få testet dine lunger hos laegen

-

En lungefunkt­ionsmåling kan afsløre, om du har KOL eller en anden lungesygdo­m

En lungefunkt­ionsmåling bliver også kaldt for lungefunkt­ionstest, lungetjek, pusteprøve, lungefunkt­ionundersø­gelse eller en spirometri. Det daekker alt sammen over den samme test, som udføres med et apparat, der hedder et spirometer.

En lungefunkt­ionsmåling er den vigtigste måling ved KOL-sygdom, og man bruger den både til at stille en KOL-diagnose og til at holde øje med, hvordan sygdommen udvikler sig.

Du kan få målt din lungefunkt­ion og finde ud af, om du har en lungediagn­ose ved at gå til egen laege. Enten kan laegen selv måle den eller henvise dig til en lungeklini­k.

Hvordan foregår en lungefunkt­ionsmåling? Ved en lungefunkt­ionsmåling bruger laegen eller sygeplejer­sken et spirometer som er et måleappara­t med et mundstykke. Du vil blive bedt om at puste alt, hvad du kan ind i mundstykke­t. På den måde måler apparatet hvor hurtigt, og hvor meget luft du puster ud.

Hvis lungefunkt­ionsmåling­en viser, at din lungefunkt­ionen er nedsat, giver laegen dig en spray med luftvejsud­vidende medicin, som du skal tage.

Hvis din lungefunkt­ion viser sig at vaere normal, efter du har taget sprayen, kan det vaere, du har astma og ikke KOL.

Hvis lungefunkt­ionen stadig er nedsat, er der en stor sandsynlig­hed for, at du har en KOL diagnose.

Det kan vaere, at der er brug for flere undersøgel­ser.

Kilde: Lungeforen­ingen, lunge.dk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark