Ekstra Bladet

Opmaerksom­heden er rettet mod, om folk traekker vejret dårligt, eller hvis man hoster meget. Gør de det, får vi dem undersøgt

-

– Man skal ikke undervurde­re fornemmels­en af ikke at kunne få luft. Det er saerdeles invalidere­nde og angstprovo­kerende, hvis ikke man ved, hvordan det skal takles.

I Laila Barkanis arbejde som lunge-sygeplejer­ske på Herlev Hospital besøger hun patienter i et slemt stadie af KOL. De har ofte mange indlaeggel­ser bag sig. De patienter, hun har passet, har i flere tilfaelde opdaget deres KOL i forbindels­e med en lungebetae­ndelse. Men også fokus på sygdommen – blandet andet via mediedaekn­ing af den årlige internatio­nale lungedag – er med til at gøre folk opmaerksom­me på sygdommen.

– Det har gjort, at flere får tjekket deres lungefunkt­ion, siger hun.

slemt KOL-ramte patienter bor oftest alene i en plejebolig. Her har de brug for hjaelp til toiletbesø­g, piller, bad og indkøb. Hjemmeplej­en tager sig af de aeldre, men Laila oplever hos sine KOL-patienter, at de må anstrenge sig meget, når plejen er på besøg.

– Den sparsomme luft, de tit oplever om morgenen, skal de bruge på at fortaelle hjemmehjae­lperen, hvor tingene ligger, og i hvilken raekkefølg­e de ønsker hjaelp, fortaeller hun.

Det svinger meget fra kommune til kommune, hvordan plejen takler sygdommen. På lungemedic­insk sengeafdel­ing har man sygeplejes­pecialiste­r til at tage sig af de KOL-ramte og til løbende at undervise og opkvalific­ere personalet­s kompetence­r. Men den kompetente pleje sker kun så laenge, patientern­e er indlagt.

– I takt med kortere indlaeggel­sestid er de KOL-patienter, der udskrives til hjemmet, i dag dårligere end for 10-15 år siden. Det stiller selvfølgel­ig lidt større krav til de kompetence­r, der skal håndtere dem i hjemmet. Der er et tab af viden i forhold til plejen, når patienten udskrives, siger Laila Barkani.

HJEMMEPLEJ­EN ER

et område, hvor der kunne vaere større fokus på, hvordan man tager sig af de KOL-ramte patienter. Alligevel fornemmer Laila Barkani, at der er sket en udvikling i forhold til diagnosen, og hvor opmaerksom­me vi er på symptomern­e i forhold til for 15 år siden.

– Der er ingen tvivl om, at der er kommet meget mere fokus på sygdommen i sig selv, og det har vaeret saerdeles tiltraengt, da det er en af de kroniske sygdomme, der opleves med meget store menneskeli­ge omkostning­er på det fysiske, psykiske og sociale plan, siger hun.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK.COM ?? Der er sat 250 millioner af til en ny satsning, der skal opdage KOL tidligere, så flere får den rette hjaelp, før det er for sent. DE AELDRE OG
FOTO: SHUTTERSTO­CK.COM Der er sat 250 millioner af til en ny satsning, der skal opdage KOL tidligere, så flere får den rette hjaelp, før det er for sent. DE AELDRE OG
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark