Ekstra Bladet

Julemanden

- Pma@eb.dk

– Der er som regel større politisk lyst til at bruge penge det sidste år før et valg. Det er nogle gange paradoksal­t, at i de gode tider har politikern­e en tendens til at bruge mere, end de har. Og i dårlige tider så vil de rydde op i fortidens synder, og så begynder de at spare, forklarer Helge J. Pedersen, der er cheføkonom i Nordea.

Truslen fra arbejdsmar­ket

Berlingske Business spurgte mandag et saerligt panel af økonomer om deres holding til en kommende finanslov. Stort set alle mener – uanset om de er røde, blå eller helt uafhaengig­e – at en generøs finanslov kan ødelaegge opsvinget. Både bygge-, serviceog industrier­hvervene melder om mangel på kvalificer­et arbejdskra­ft. Det løser man ikke med flere offentlige ansatte.

– Bekymringe­n går på, at man putter mere braende på det bål, som der er på arbejdsmar­kedet, mener Helge J. Pedersen. Han bruger Fogh-regeringen som skraemmeek­sempel. Her gav man los på finanspoli­tikken – øgede det offentlige forbrug – mens moderne låneformer med lave renter kunne finansiere både boligboble­n og mange danskeres eksorbitan­te privatforb­rug.

Cheføkonom i den liberale taenketank Cepos, Mads Lundby Hansen, deler bekymringe­n.

– Der er stigende mangel på arbejdskra­ft. Oven i det skal vi i gang med en valgfinans­lov, hvor vi risikerer, at politikern­e øger det offentlige forbrug alt for meget. Fordi de har en opfattelse af, at det giver vaelgere, siger han.

– Folketinge­t har desvaerre de sidste par år ikke kunnet ikke levere de nødvendige reformer for arbejdsmar­kedet. Når vi har denne her diskussion, så er det fordi, manglen på arbejdskra­ft er stigende, fortsaette­r han.

Puster til ilden

Mads Lundby understreg­er, at regeringen­s udgangspun­kt for vaekst i det offentlige forbrug er på 0,3 procent, mens Dansk Folkeparti ønsker

– Hvis de får held til det, så får vi en finanslov, der puster til ilden på arbejdsmar­kedet. Så stiger manglen på arbejdskra­ft, lønpresset stiger, konkurrenc­eevnen falder, og på et tidspunkt begynder ledigheden at stige igen, forklarer han. omkring 0,65 procent.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark