Ekstra Bladet

Vanvittigt vejr efter europaeisk super-sommer

SNESKOVLEN KOM TIDLIGT I ARBEJDE: I forgårs vågnede sydtyskern­e op til 40 centimeter sne, selv om kalenderen stadig siger sommer

- ANDERS ZACHO azk@eb.dk

Med stor sandsynlig­hed bliver årets sommer den varmeste og mest solrige, vi har oplevet i Danmark, siden DMI i 1920 begyndte at måle vejret.

Nu er vejret herhjemme begyndt at blive mere ’dansk’ med lavere temperatur­er igen, men det har vaeret en sommer, der naermest var én lang hedebølge.

Syd for graensen må sommeren til gengaeld endegyldig­t siges at vaere forbi.

I Tyskland har man også haft en usaedvanli­g varm sommer, men her er vejret med lynets hast vendt rundt.

Halv meter sne

I det sydlige Tyskland vågnede indbyggern­e i flere byer søndag op til et noget usaedvanli­gt syn for årstiden. Hen over natten var temperatur­en faldet med 15 grader, og regn var blevet til sne, som der nogle steder lå 40 centimeter af.

Det er isaer i Tyrol syd for storbyen München, at der overrasken­de er faldet sne. Selvom flere byer ligger knap en kilometer over havets overflade, er der stadig tale om et helt ekstraordi­naert vejr for august, fortaeller vagthavend­e ved DMI Martin Lindberg til Ekstra Bladet.

– Det overrasker mig. Der har vaeret kold luft på vej ned mod Alperne, men det her er usaedvanli­gt. Det sker jo, at der kan falde sne sidst på sommeren i Alperne, men det smelter vaek.

Reel omgang

Der er dog ikke tale om blot lidt tøsne. Flere steder har folk vaeret ude for at skovle sne. Martin Lindberg forklarer, at temperatur­en ellers lå på omkring fem grader i det sydlige Tyskland lørdag aften, men over natten faldt temperatur­en dramatisk.

Flere var da også noget forbavsede, da de stod op til sne i august. Juliane Fischer konstatere­r eksempelvi­s blot på Twitter:

’Jamen det eskalerede da hurtigt.’

 ?? FOTO: SVEN HOPPE/ RITZAU SCANPIX/DPA ?? Lang vinterNår sneskovlen allerede skal i arbejde i august, kan det godt blive en rigtig lang vinter i Sydtysklan­d.
FOTO: SVEN HOPPE/ RITZAU SCANPIX/DPA Lang vinterNår sneskovlen allerede skal i arbejde i august, kan det godt blive en rigtig lang vinter i Sydtysklan­d.
 ?? FOTO: SVEN HOPPE/RITZAU SCANPIX/DPA ?? Sneslyngen kom tidligt ud af garagen i år.
FOTO: SVEN HOPPE/RITZAU SCANPIX/DPA Sneslyngen kom tidligt ud af garagen i år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark