Ekstra Bladet

LANDSKAMP I FARE

HÅRDKNUDE: – Vi ville gerne forlaenge den gamle aftale for at undgå en konflikt, men det ville DBU ikke, siger Mathias ’Zanka’

- MADS GLENN WEHLAST mgw@eb.dk

På søndag aften skal hovedparte­n af landsholds­truppen efter planen samles i Wien. Mandag er der afgang til Bratislava til saesonens første traeningsk­amp mod Slovakiet.

Men lige nu er det stadig usikkert om landskampe­n bliver afviklet. DBU og Spillerfor­eningen har ikke indgået en aftale. Og nu kommer forhandlin­gerne under ekstra pres for at nå en aftale i tide.

DBU og landsholds­spillerne er i konflikt om de kommerciel­le rettighede­r på landsholde­t.

DBU ønsker, at spillerne kan optraede individuel­t i en ny landsholds­aftale, mens spillerne står fast på, at de kun vil optraede kollektivt i kommerciel­le sammenhaen­ge. Der skal optraede mindst tre personer i et reklamefre­mstød for en sponsor.

Derfor kan det ende i en konflikt, hvor landsholde­t ikke spiller testkampen naeste onsdag mod Slovakiet. Vaerre bliver det, hvis ikke landsholde­t stiller til start naeste søndag i den nyetablere­de Nations League mod Wales.

Det kan få vidtraekke­nde og uoverskuel­ige konsekvens­er for dansk landsholds­fodbold.

– Helt akut har vi det problem, at lige nu er der slet ingen aftale. Vi ville gerne forlaenge den gamle aftale, så den gjaldt, mens vi forhandler. For ikke at skabe en konflikt lige nu og her, men det ville DBU ikke, siger Mathias ’Zanka’ til Ekstra Bladet.

Spillerne er indstilled­e på at fortsaette med den hidtidige aftale, hvor spillerne altid optraeder mindst tre sammen, når de bruges kommerciel­t i landsholds­regi.

– Vi vil gerne bevare den gamle aftale om kommerciel­le rettighede­r og kommer ikke med en masse nye krav, men DBU vil aendre stort set alting og lave en helt ny aftale på det kommerciel­le område.

– Det ville vaere nemt bare at give op og sige: Okay, så accepterer vi bare alle jeres aendringer, så vi kan få spillet noget fodbold.

– Men det er desvaerre ikke så enkelt.

– Hvis vi bare laegger os ned og lader os blive tromlet af DBU, så vil vi få problemer med en raekke andre forpligtel­ser til vores sponsorer på vores klubhold og med private sponsoraft­aler, og det er jo en del af vores indtaegt og forpligtig­elser.

– Alle spillere har for eksempel en aftale med sportstøjs­firmaer

Vi er tvunget til at forsvare os og vores rettighede­r, når DBU pludselig vil aendre så meget i vores aftale

om fodboldstø­vler, og DBU’s nye krav vil give os allesammen problemer, pointerer Mathias ’Zanka’, der eksempelvi­s har en personlig støvleafta­le Nike, mens Hummel er landsholde­ts tøjsponsor.

DBU: Misforståe­lser

Jesper Lind Andersson, kommerciel­t direktør i DBU, afviser Mathias ’Zankas’ påstand om, at det kan give spillerne problemer med deres individuel­le støvlespon­sorer i forhold til unionens tøjsponsor.

– Der må vaere tale om misforståe­lser mellem Mads Øland og spillerne. Vi er meget opmaerksom­me på deres personlige aftaler og mener ikke, at det skaber problemer for spillerne, siger Jesper Lind Andersson.

Han afviser, at DBU i fremtiden ønsker at bruge spillerne individuel­t i kommerciel­le sammenhaen­ge.

– Når vi i fremtiden skal bruge spillerne kommerciel­t, ønsker vi at fremvise et kollektiv. Det er sådan, landsholde­t skal fremstå. Hvis man kun ønsker at se Christian Eriksen, må man lave en aftale med ham.

– Vi ønsker at vise det danske landshold.

– Et stort kollektiv, forklarer Jesper Lind Andersson og afviser, at den hidtidige aftale kan fornyes:

– Der er alt for mange fortolknin­gsmulighed­er i den gamle aftale.

– Når to parter fortolker tingene så forskellig­t, skal det aendres. Vi ønsker gennemsigt­ighed, klarhed og enkelthed i en ny aftale, påpeger han.

Mødes i denne uge

DBU og Spillerfor­eningen skal mødes i denne uge her i sidste øjeblik efter otte måneders forhandlin­ger for at se, om de omsider kan komme i mål med en aftale.

– Vi ønsker ikke nogen konflikt, der kan skade ikke bare landsholde­t, men hele dansk fodbold, som vi jo allesammen er en del af.

– Jo bedre det går landsholde­t, jo flere penge er der til DBU og dermed til børn og breddefodb­old.

– Vi er stolte over, at vi hvert år generer et stor millionbel­øb til DBU til glade for dansk fodbold.

– Lige nu ser det svaert ud, for DBU presser virkelig hårdt på med en masse krav om store aendringer i aftalen.

– Vi er tvunget til at forsvare os og vores rettighede­r, når DBU pludselig vil aendre så meget i vores aftale.

– Det virker helt maerkvaerd­igt for os spillere, at DBU er så ivrige efter at forsøge at presse alle de aendringer igennem i aftalen, at de virkelig vil risikere så store konsekvens­er for dansk fodbold, siger Thomas Delaney.

 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? I vildrede– Helt akut har vi det problem, at lige nu er der slet ingen aftale, siger Mathias ’Zanka’.
FOTO: LARS POULSEN I vildrede– Helt akut har vi det problem, at lige nu er der slet ingen aftale, siger Mathias ’Zanka’.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark