Ekstra Bladet

Margrethe scorer Henriks millioner

MASSIV LØNFORHØJE­LSE: Regeringen vil give flere penge til ko ngehuset trods prins Henriks død

- PER MATHIESSEN KRISTIAN BRÅRUD LARSEN JONAS SAHL pma@eb.dk kbl@eb.dk sahl@eb.dk

Ti procent af dronning Margrethes apanage har i årtier vaeret øremaerket prins Henrik.

De millioner skal dronningen dog fremover beholde, selvom prins Henrik døde 83 år gammel 13. februar i år, mener regeringen.

Forkert beslutning

Dronningen skal nemlig ifølge regeringen­s nye finanslovs­forslag have 85,9 millioner kroner til naeste år. En lønstignin­g på 1,3 millioner kroner plus de cirka 8,5 millioner, som prins Henrik skulle have haft, hvis han stadig levede.

En helt forkert beslutning, mener forfatter og kongehus-ekspert Søren Jakobsen, der har fulgt den kongefamil­ien og overklasse­n i årtier.

– Det her er en reel forhøjelse af apanagen, for det var jo prins Henriks penge. Selvfølgel­ig har der vaeret nogle tjenere og hjaelpere, hvis ansaettels­e skulle afvikles. Men nu godt et halvt år efter hans død må vi regne med, at det er sket, siger Søren Jakobsen og fortsaette­r:

– Så nu burde man aendre det med den nye finanslov, så dronningen vender tilbage til normalen. Det havde vaeret det rigtige.

– Det er ikke ret og rimeligt, at kongehuset beholder de her penge. Men vi har et folketing og en regering, der er meget large, når det handler om kongehuset.

Lille land – stort kongehus

Han peger på, at resten af den offentlige sektor er un- derlagt sparekrav – og at dronningen bestemt ikke har nogen lille apanage.

– Vi skal også huske på alle de andre udgifter, der ligger i systemet, forklarer han og naevner alt det, som ligger ud over apanagen.

– Hvis man tager alt med – livgarde, sikkerhed, kongeskibe­t og vedligehol­delse – så koster kongehuset cirka en halv milliard kroner.

– Samtidig har staten påtaget sig store opgaver med indvendig vedligehol­delse af slottene, der rettelig burde vaere afholdt af kongehuset. Så man kan sige; vi er et lille land – men vi har et stort kongehus, lyder det fra Søren Jakobsen, der blandt andet er forfatter til bøgerne ’Overklasse­liv’ og ’Overklasse­magt’.

Kongehuset oplyser til Ekstra Bladet, at man ingen kommentare­r har, fordi det drejer sig om konkret politik.

Det her er en reel forhøjelse af apanagen, for det var jo prins Henriks penge

Det er ikke ret og rimeligt, at kongehuset beholder de her penge

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Den kongelige families sidste fa arvel til prins Henrik. Trods Henriks død og dermed afviklinge­n af hans tjenerstab med mere beholder kongehuset t hans apanage i forslaget til den nye finanslov.
Den kongelige families sidste fa arvel til prins Henrik. Trods Henriks død og dermed afviklinge­n af hans tjenerstab med mere beholder kongehuset t hans apanage i forslaget til den nye finanslov.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark