Ekstra Bladet

Kristian Jensen: Kongehuset er for vigtigt til sparekrav

- FOTO: STINE TIDSVILDE

Kongehuset skal ikke effektivis­ere. Det er for flot og vigtigt til at blive underlagt sparekrav som andre dele af den offentlige sektor.

Det forklarer finansmini­ster Kristian Jensen (V) efter pressemøde­t, hvor han i går fremlagde regeringen­s finanslovs­forslag for naeste år.

Tvaertimod skal de cirka 8,5 millioner kroner årligt, som tidligere var øremaerket prins Henrik, fremover tilfalde dronning Margrethe.

– Kongehuset­s apanage er uaendret (faktisk steget lidt). Tidligere var ca. ti procent øremaerket prins Henrik og de udgifter, der var direkte forbundet med ham og hans ansatte med videre. Hvordan kan det vaere, at kongehuset får det samme, nu hvor de her udgifter er bortfaldet?

– Jeg synes, at det er et flot kongehus, vi har – og et kongehus, vi skal vaerne om. Derfor har vi valgt at opretholde det samme niveau af apanage, også selvom prins Henrik gik bort, siger finansmini­steren.

Kristian Jensen blev selv kommandør af Dannebrogo­rdenen i fjor, efter han i en årraekke – formentlig på grund af sit liberale udgangspun­kt – havde afslået at lade sig dekorere med ridderkors.

– Også selvom der er nogle omkostning­er, som bortfalder?

– Jo, men hvis det giver kongehuset mulighed for at raekke ud og vaere synlige i Danmark i endnu højere grad, så tror jeg, det er meget vaesentlig­t.

– Men resten af den offentlige sektor har det her ompriorite­ringsbidra­g, hvor man skal spare en vis procentdel hver år. Hvorfor skal kongehuset ikke effektivis­ere ligesom alle andre?

– Der er faktisk nogle områder, der får tilført flere penge. At kongehuset også får tilført nogle flere penge, det synes jeg er helt rimeligt. I en verden, der er mere og mere fragmenter­et, så er kongehuset med til at skabe et faellesska­b i Danmark, som er vaesentlig­t.

– Også hvis de skal have faerre ansatte end tidligere?

– Jamen, hvordan kongehuset vaelger at bruge deres penge, det overlader jeg trygt til kongehuset.

 ?? FOTO: JENS DRESLING/RITZAU SCANPIX ??
FOTO: JENS DRESLING/RITZAU SCANPIX
 ??  ?? Kristian Jensen blev kommandør af Dannebrogo­rdenen i fjor. Nu gør han gengaeld ved at vise sin gavmildhed over for kongehuset.
Kristian Jensen blev kommandør af Dannebrogo­rdenen i fjor. Nu gør han gengaeld ved at vise sin gavmildhed over for kongehuset.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark