Ekstra Bladet

SAMTALEMES

TILBAGE EFTER ET HACK I TUDEN: Kig folk i øjnene, og hør efter, hvad de siger, lyder det simple råd fra radiovaert­en

- RUNE MELCHIOR SJØRVAD FOTO: ERNST VAN NORDE

Man kan vaere danmarksme­ster, varmemeste­r og slagtermes­ter – og så kan man faktisk også vaere samtalemes­ter. Det er i hvert fald, hvad den 60-årige radiovaert Søren Dahl ofte bliver kaldt.

Og noget er der måske om snakken. I hvert fald hvis man tror på ordsproget ’øvelse gør mester’. For øvelse har der vaeret nok af gennem de snart 1000 ’Café Hack’programmer, det er blevet til i årenes løb, hvor to kendte personer hver søndag er blevet kørt en tur igennem mester-Hack’eren.

Søren er vokset op i en stor familie i Thy i en søskendefl­ok på seks og med en mor, der var hjemmesyge­plejerske. Han opdagede tidligt, at en han oftere end de fleste havde tendens til at få gang i en god snak om løst og fast og alt det midtimelle­m.

– Jeg har altid syntes, at mennesker er spaendende. Ikke kun mennesker, der har status eller har praesteret noget. Alle er faktisk spaendende, hvis bare man gider spørge ind til dem, siger Søren Dahl og peger på det helt konkrete tidspunkt, hvor han opdagede, at han var mere end almindelig­t god til at tale med folk.

– Der, hvor jeg for alvor såede kimen til det, jeg kom til at leve af sent i livet, var, da jeg i halvandet år var sygehus-portør. Dengang skubbede man sengen i fodenden, og du gik og kiggede direkte ind i ansigtet af et menneske, der skulle over til noget, de ikke var glade for. Og de havde altså lyst til snakke om alt mulig andet. Der fik man virkelig mange gode historier.

Velforbere­dt improvisat­ion

Selv om det måske kan virke, som om Søren bare skyder fra hoften, ligger der grundig forberedel­se bag.

– Hvis man skal kunne slappe af og have en god samtale, så er det vigtigt at have forberedt sig hjemmefra. Jeg har aldrig praktisere­t det der med at have 14 faste spørgsmål og start og slutning på forhånd, siger Søren Dahl.

Radio i provins-højde

– Det stiller store krav og betyder, at jeg altid har laest 80 artikler, talt med familiemed­lemmer og laest relevante bøger i forhold den, jeg skal tale med. Det er det, de syv dage mellem optagelser­ne går med.

En af grundene til, at han altid sørger for at forberede sig så godt

Mange af gaesterne kommer fra København og bruger en dag på at komme frem og tilbage til Aarhus, og så skal man ville dem noget

som muligt, er, at mange af hans gaester har brugt det meste af dagen på at køre fra København til den aarhusians­ke café.

– Nu tillader vi os at vaere et radioprogr­am, der ikke laves i hovedstade­n ne komm bruger en og tilbage man også svarer de middag ud ger Søren

At han a studiet, er på.

– Når du tale, der s redtusind fordel, at deres hist der har go taeller den

 ??  ?? Forberedel­se er vigtig– Hvis man vil improviser­e og køre uden manuskript, skal det ikke vaere ud fra et dogme om at møde uforberedt op og så bare se, hvad der sker, forklarer Søren Dahl.
Forberedel­se er vigtig– Hvis man vil improviser­e og køre uden manuskript, skal det ikke vaere ud fra et dogme om at møde uforberedt op og så bare se, hvad der sker, forklarer Søren Dahl.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark