Ekstra Bladet

Listen over gamle varer er deprimeren­de lang

-

MADDETEKTI­VEN har fundet i hundredvis af varer, hvor datoen for sidste salgsdag er groft overskrede­t. Vi taler om alle slags fødevarer: Kaffe, mel, medisterpø­lse, oksekød, tyggegummi, fisk, spegepølse og så videre og så videre.

LISTEN OVER gamle varer er deprimeren­de lang.

F.eks. solgte en Netto-butik i Jylland babymos, hvis holdbarhed­sdato var 31. august – sidste år!

Og en Bilka-butik solgte økologisk modermaelk­serstatnin­g, der var så gaerdet, at beholderen eksplodere­de på kassebånde­t! Stanken og griseriet var forfaerdel­ig.

MAN KAN indvende, at vi som kunder selv har et ansvar for at tjekke de varer, vi køber. Jo-jo.

Men i en hektisk stressende hverdag med sultne og skrigende unger er der oftest ikke tid til at naerstuder­e datomaerkn­ingen. Hvis den overhovede­t kan tydes. Det er mere reglen end undtagelse­n, at maerkninge­n kun kan laeses med en stor lup.

LOVGIVNING­EN er da også indrettet sådan, at butikkerne er forpligted­e til at fjerne varer, der har overskrede­t sidste salgsdato. Det er direkte ulovligt at saelge gamle varer.

DE ANSVARLIGE har stort set lagt sig fladt ned og lovet bod og bedring, når deres madfusk er blevet opdaget.

Men i adskillige tilfaelde har den vaeret gal igen, når Ekstra Bladet har lavet en ny kontrol. LIGEGYLDIG­HEDEN over for gamle varer er naermest risikofri. For Fødevarest­yrelsens kontrollan­ter gør ikke stort andet end at løfte fingeren, sige fy-fy skamme og uddele sure smileyer –som de faerreste kunder i øvrigt bemaerker.

DET ENESTE effektive er at ramme supermarke­derne på pengepunge­n og konsekvent uddele bøder for madfusk.

For supermarke­derne er åbenlyst ret ligeglade med kundernes helbred, men ikke med bundlinjen i årets regnskab.

Laes reportager­ne

i GO’ LØRDAG

 ?? FOTO: HENNING HJORTH ?? Ekstra Bladets maddetekti­v, Christian Kloster, har afsløret hundredvis af gamle varer i supermarke­derne.
FOTO: HENNING HJORTH Ekstra Bladets maddetekti­v, Christian Kloster, har afsløret hundredvis af gamle varer i supermarke­derne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark