Ekstra Bladet

Meditation kan hjaelpe alle

Ideen om, at meditation er noget hippie-pjat, traenger til et godt, gammeldags spark i røven. Forskninge­n og resultater­ne taler sit tydelige sprog

-

Meditation har vaeret praktisere­t i årtusinder, men aldrig før har det vaeret så nødvendigt som nu. I en tid, hvor den moderne livsstil konstant forfører os og dirigerer vores opmaerksom­hed udad frem for indad, er meditation et glimrende redskab til at hugge bremserne i, så vi kan få ro på tankemylde­ret, der ellers brager derudad. Medmindre vi gør en indsats, bliver vores bevidsthed automatisk draget af ting omkring os og vaek fra os selv. Både arbejde, familie, venner, medier og underholdn­ing vil hele tiden have vores opmaerksom­hed, og vi lever et liv med mere fokus på, hvad der foregår omkring os, end hvad der foregår inde i os.

Uanset om vi vil det eller ej, har vi et indre liv, som de fleste af os ikke forstår os saerligt godt på. Ubevidsthe­den, undertrykk­elsen eller den manglende forståelse for livet indeni skaber et indre kaos, og det kan resultere i pludselige sammenbrud, der rammer som lynnedslag og sender folk ud i tunge depression­er, stresslide­lser eller angst. HELDIGVIS KRAEVER

det hverken penge eller høje uddannelse­r at blive klogere på sit indre liv. Meditation er en teknik, som har vaeret brugt af utallige mennesker gennem tiden, netop med henblik på at udforske det indre univers. Meditation kan gøres på mange måder, f.eks. ved at gentage et mantra eller ved at fiksere opmaerksom­heden på vejrtraekn­ingen eller navlen. Så simpelt kan ens fokus rettes fra eksterne begivenhed­er til interne.

Idéen om, at meditation er noget hippie-pjat, traenger til et godt, gammeldags spark i røven. Forskninge­n og resultater­ne taler sit tydelige sprog. Meditation kan hjaelpe alle – lige fra brandmande­n og paedagogen til direktøren og den arbejdsløs­e. En lang raekke studier har fundet positive effekter af meditation, der kan afhjaelpe alt lige fra psykiske lidelser som depression og angst til stress og hjerte-kar-sygdomme.

SELV PÅ KANTER,

som man ikke umiddelbar­t forbinder med meditation, kan det have en forbavsend­e positiv indflydels­e. Eksempelvi­s er USA plaget af kriminalit­et og har op mod syv gange så mange indsatte i faengslern­e som vesteuropa­eiske lande. De årlige omkostning­erne er i milliardkl­assen, og derfor søges der med lys og lygte efter initiative­r, som kan rette op på den dårlige og dyre tendens. En af de største udfordring­er er at få tidligere fanger tilbage på sporet, så de ikke ryger tilbage i faengsel.

Med meditation­s velkendte psykologis­ke effekter og evne til at skabe ro og klarhed – og dermed også saenke aggressivi­tet og impulsivit­et – besluttede en gruppe forskere fra Maharishi University of Management i Iowa at teste indflydels­en af meditation på indsatte i det topbeskytt­ede faengsel Massachuse­tts Correction­al Institute i byen Walpole. Faengslet huser nogle af landets farligste og mest voldelige kriminelle. Forskerne var isaer interesser­ede i at se, om fangers tilbagefal­d til gamle kriminelle mønstre efter løsladelse kunne reduceres.

STUDIET VAREDE

i mange år. I den første tid blev en gruppe fanger undervist i meditation i en periode på 20 måneder, hvorefter de fortsat praktisere­de dagligt. Forskerne noterede, at fangerne, som mediterede, udviste signifikan­t mindre angst, depression, neurotisk psykopati og impulsivit­et end dem, som ikke mediterede. Senere i forløbet blev løsladte fanger – både dem, som mediterede og en kontrolgru­ppe, som ikke gjorde – fulgt i en periode på fem år efter løsladelse. I alt 286 indsatte deltog i undersøgel­sen.

Blandt dem, som havde praktisere­t meditation, endte 32 procent igen i faengsel for et ophold på 30 dage eller mere, mens 48 procent af dem, som ikke havde laert meditation, røg tilbage. Det er en forskel på hele 33 procent, hvilket er en ganske markant forskel på de to grupper.

Resultatet bør ikke komme som nogen overraskel­se, da vi ved, at meditation reducerer psykiske ubalancer, som oftest ligger til grund for kriminel adfaerd og i stedet saetter gang i interne processer, der stimulerer selvudvikl­ing og psykologis­k modning. Også herhjemme er yoga og meditation blevet et fast tilbud til indsatte i flere faengsler, og også her ser resultater­ne godt ud.

FLERE SKOLER ER

også begyndt at indføre daglig meditation. Også de har fået formidable resultater. Stilhed er ikke noget, der falder naturligt i skoleklass­er med unge elever. Men med meditation som en del af dagligdage­n er det blevet betydeligt lettere at vaere skolelaere­r. I USA har The Center for Wellness and Achievemen­t in Education lavet programmet ’Quiet Ti-

Meditation kan hjaelpe alle – lige fra brandmande­n og paedagogen til direktøren og den arbejdsløs­e

me’, som ved hjaelp af meditation­spraksis straeber mod at reducere stress og øge sund udvikling blandt elever og laerere i flere af landets skoler.

En af skolerne er Visitacion Valley i San Francisco, som har bragt meditation ind i klassevaer­elserne, hvor elever fra sjette klasse og opefter mediterer i et kvarter to gange om dagen. SKOLEN LIGGER

i et af de fattigste områder i byen, hvor vold er relativt udbredt, hvilket praeger eleverne. Mange elever var støjende og aggressive, hvilket ofte resultered­e i suspenderi­nger. Men efter ’Quiet Time’ blev introducer­et, er antallet af suspenderi­nger faldet med naesten 80 procent, undervisni­ngsdeltage­lsen er steget, og laererne har bemaerket en klar forbedring i elevernes engagement og praestatio­ner. Overordnet set har programmet­s udbredelse resulteret i flere børn med højere selvvaerd, større emotionel intelligen­s, højere karakterge­nnemsnit, mindre angst og stress samt faerre stressede og udbraendte laerere. Programmet­s effektivit­et cementerer, hvad flere undersøgel­ser allerede har vist, og at meditation øger klarhed og koncentrat­ionsevner er ikke spekulatio­n eller ønsketaenk­ning, men et faktum. OG DET GAELDER

for os alle sammen. Undskyldni­nger som at vi ikke har tid til at meditere i en travl hverdag, holder ikke. Tiden, vi bruger på at kigge indad i meditation, skaerper os, så vi er bedre i stand til at få det bedste ud af dagen. Meditation­spraksis bringer noget helt og aldeles essentielt tilbage til tilvaerels­en – nemlig os selv. Det giver et pusterum og ro, så vi ikke bliver opslugt af det vaeld af følelser og tanker, som verden omkring os stimulerer. Tanker og følelser, som er lunefulde og omskifteli­ge og langt hen ad vejen bare er produkter af det, vi udsaetter os selv for. Med meditation traener vi os selv til at vaere i kontakt med det uomskiftel­ige i os selv, og det giver en ro og et holdepunkt, der gør os bedre i stand til at håndtere alt, hvad livet måtte bringe.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK.COM ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK.COM
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark