Ekstra Bladet

Det er svaert ikke at lade sig imponere, når man bevaeger sig rundt i parken

-

Året efter besluttede Friedrich den Anden så at anlaegge et lystslot på toppen af bakken. Dermed var Sanssouci en realitet, og slottet skulle tjene som hans sommerresi­dens.

Et naesten endnu mere imponerend­e byggeri i komplekset er slottet Neues Palais, det nye palae, som blev anlagt godt 20 år senere. Også her var det Friedrich den Anden, der stod bag byggeriet.

NEUES PALAIS LIGGER

ved parkens østlige side, og selvom Friedrich den Anden i årevis havde drømt at føje endnu et slot til komplekset, var der først penge i kassen, efter at Prøjsen var gået sejrrig ud af syvårskrig­en i 1763.

Prøjserkon­gen lagde ikke skjul på, hvad det nye slot skulle bruges til. Han erklaerede, at her var tale om ’fanfaronad­e’ – altså rendyrket pral, der udadtil skulle vise, at Prøjsen fremover skulle regnes som en af Europas stormagter.

Neues Palais skulle tjene som gaesteslot, hvor der desuden kunne festes.

Slottet er udstyret med alt muligt praleri. En detalje er, at slottet hele vejen rundt er malet således, at det ser ud, som om det bygget af mursten.

Hver enkelt fuge er simpelthen malet med yderste nøjagtighe­d. Nok var Berlin kongeriget Prøjsens oprindelig­e hovedstad, men flere af kongerne, ikke mindst Friedrich den Anden, foretrak den mindre by Potsdam, der ligger godt 35 kilometer sydvest for den tyske hovedstad.

Her var luften renere, og der var bedre plads til nybyggerie­r. Samtidig var der god plads til at eksercere med soldater.

Derfor valgte Friedrich den Anden at gøre Potsdam

Under hans far, Friedrich den Første, var man gået i gang med opførelsen af flere fremtraede­nde bygningsva­erker, og sønnen føjede yderligere byggerier til. til Prøjsens hovedstad.

 ??  ??
 ??  ?? Sanssoucis­lottet med terrassern­e. Det er svaert ikke at blive imponeret.
Sanssoucis­lottet med terrassern­e. Det er svaert ikke at blive imponeret.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark