Ekstra Bladet

VI ELSKER DANKORTET

HIP HIP HURRA: Dankortet fylder 35 år med 150.000 betalinger i timen døgnet rundt

- STEEN VALGREEN-VOIGT FOTO: ANTHON UNGER svv@eb.dk

Selvom mange stadig går rundt med en lille beholdning af kontanter i lommen, er der kun lovord tilovers for fødselaren, og danskerne har i den grad overgivet sig til dankortet, der i går rundede 35 år.

Der er da også kørt mange mange kort igennem maskinen, siden davaerende direktør for PKK, Pengeinsti­tutternes Købe- og Kreditkort A/S, Mogens Munk Rasmussen, 1. september 1983 gennemført­e historiens første køb med dankort i skobutikke­n Hallgren.

Den mest travle dag var 24. november 2017 – Black Friday – hvor handel med kort for første gang passerede 2,1 milliarder kroner på en enkeltståe­nde dag.

Succesen lå imidlertid ikke lige for i 1983.

Således luftede denne avis i en leder en vis frygt for ’det dumme lille plastikkor­t’, som man kaldte dankortet.

Ekstra Bladet mente blandt andet, at dankortet ville betyde døden ’for tusindvis af mindre handlende’ og friste svage sjaele til overtraek.

Politiken havde måske mere fat i noget, da avisen slog fast, at dankortet var ’begyndelse­n til en reform af pengesyste­met’.

Succesen lå imidlertid ikke lige for i 1983

Afluring er svaerere

Udviklinge­n af dankortet har da heller ikke stået stille. Kontaktløs­e betalinger er blot en de seneste produktudv­iklinger, der bl.a. har gjort livet surt for korttyve.

– Det har tidligere vaeret en udfordring, at kriminelle målrettet forsøger at aflure pinkoder, hvor det kan vaere svaert at skaerme af for sin kodeindtas­tning.

– Er koden først afluret, stjaeler den kriminelle kortet og haever hurtigt store beløb i forskellig­e pengeautom­ater, indtil kortet bliver spaerret.

– Med den store andel af kontaktløs­e betalinger mindskes den risiko markant, siger Jeppe Juul-Andersen.

Det seneste år er denne type sager således reduceret med en tredjedel, og udbredelse­n af kontaktløs­e betalinger har en stor del af aeren for, at pinkode-afluring er blevet svaerere.

 ??  ?? På beløbet, takI 1983 var danskerne lidt tøvende med for alvor at tage dankortet til sig.I dag er det en helt anden snak.
På beløbet, takI 1983 var danskerne lidt tøvende med for alvor at tage dankortet til sig.I dag er det en helt anden snak.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark