Ekstra Bladet

I Island kører en frygtløs skare af fartdjaevl­e om kap over bjergsider og op over klipper.

’BANGE. HVAD ER DET?’

- FREDERIK TILLITZ

Søjler af jord, sten og mudder rejser sig bag baghjulene, mens bilen skyder frem over det stenede landskab.

Jordvaegge­n står med en 90 graders vinkel op foran bilen med tilnavnet 'Insane', der samtidig accelerer med alt, hvad dens 800 hestekraef­ter kan traekke.

I stadig højere fart naermer bilen sig vaeggen, som i et kapløb direkte mod den sikre død. Afstanden mellem bilen og klippen bliver mindre. Og mindre. En kollision synes nu uundgåelig. Men så griber daekkene fat ved begyndelse­n af klippen, og i stedet for et altødelaeg­gende sammenstød fortsaette­r bilen op ad klippevaeg­gen.

I et øjeblik slipper bilens fire hjul bjergsiden, og ’Insane’ flyver op over klippen, inden den lander på toppen. Publikum, der står samlet omkring på skråninger­ne, jubler.

Dette er torfaera – eller ’fare’ på dansk – en islandsk motorsport, hvor hjemmebygg­ede firehjulst­raekkere kører om kap hen over de islandske bjergsider, op over klipper og hen over søer.

Den hjemmebygg­ede bil køres af 55-årige Svanur Örn Tómasson. Han har kørt torfaera i fem år, og selv om han har vaeret involveret i flere voldsomme styrt, har han ikke planer om at stoppe.

- Bange. Hvad betyder det?, spørger han og griner højlydt.

- Når hjelmen kommer på, forsvinder al normal fornuft. Min bils navn er 'Insane', og ja, jeg er en lille smule vanvittig.

Svanur Örn Tómasson var

Min bils navn er 'Insane', og ja, jeg er en lille smule vanvittig

i 2016 involveret i en af torfaera-sportens voldsomste styrt.

- Jeg kørte op ad bakke med enorm hastighed, men der var støv og skidt over det hele, så jeg kunne ikke se noget. Jeg rullede rundt, men trykkede stadig på speederen. Jeg fik for meget fart på, og så først graven, da jeg var for taet på. Da taenkte jeg: 'Åhh shit', husker torfaerakø­reren.

Han var oppe på 50 km/t., da han efterfølge­nde kørte ud over en skraent på 18 meters højde.

- Mens jeg styrtede ned, blev jeg ved med at taenke: 'Holder denne skraent aldrig op', siger han.

Bilen smadrede mod jorden, og både bagakslen og bagenden af bilen blev revet af i styrtet.

- Jeg blev selv slået bevidstløs. Men på hospitalet blev der ikke fundet nogle hjerneskad­er, så jeg fik lidt morfin og vendte tilbage dagen efter og kørte igen, siger han.

Kun én gang indrømmer Svanur Örn Tómasson at have vaeret bange under et torfaera-kapløb.

- Det var sidste år. Jeg rullede rundt og lå med taget nede i vandet. Der var jeg bange for at drukne. Hvem ved, hvad der kunne vaere sket, hvis de ikke havde fået mig hurtigt nok ud, siger han.

60 års historie

Torfaera-sporten begyndte med officielle kapløb for 60 år siden, da den islandske kystvagt begyndte at samle penge ind til den fortsatte drift ved at afholde torfaeraar­rangemente­r.

I dag konkurrere­r 40 hjemmelave­de biler ved de islandske mesterskab­er, og kapløbene tiltraekke­r op til 6000 tilskuere – et stort antal for et land med en befolkning på 330.000.

En af dem, der har fulgt med i mange år, er ingeniøren Haraldúr Petersson. Blandt Torfaera-fans er han lidt af en legende, for i 1999 byggede han bilen 'Thor', som mange af de biler, der i dag kører i Island, er kopier af.

- Der er ingen regler for, hvordan bilerne skal sammensaet­tes i torfaera, så der er mange forskellig­e typer og design i sporten. Den eneste regel er, at de skal have fire hjul, siger Haraldúr Petersson.

Han forklarer, at tyngden på bilen skal vaere så lav som muligt, og så skal bilen have gode drejeevner, god fleksibili­tet og ikke mindst en stor motor.

- Det sjove ved sporten er, at det er en sjov blanding af rally og drag racing. Du har brug for mange hestekraef­ter, men du har stadig brug for fleksibili­tet. Det er en kaempe udfordring at skabe en bil, der er god til denne form for sport, siger Haraldúr Petersson.

Internatio­nalt hit

Torfaera-sporten er også blevet et hit uden for de islandske kyster. Der bliver holdt torfaera-arrangemen­ter i USA og flere skandinavi­ske lande.

En af de amerikaner­e, der elsker torfaera, er Andrew Blackwood. Han er gift med en islaending, men bor i staten Maryland i USA, hvor han arbejder som ambulancef­ører. Og så kører han torfaera, når han er i Island.

- Derhjemme lapper jeg folk sammen, når de laver åndsvage ting som dette her. Og nu står jeg selv og laver dem, siger han.

Det er nitten år siden, at han første gang så torfaera i fjernsynet, og det tog ham fjorten år at finde sporten. 2014 blev året, hvor han endelig sad bag rattet i en torfaera-bil.

- Mange i USA har set sporten på Youtube eller i fjernsynet, men ingen ved, hvor man skal opsøge den. Jeg har forsøgt at vaere en ambassadør for sporten i USA, siger han og fortsaette­r:

- Sporten er så ren, og jeg er ydmyg over at få lov til at kører med i disse raes.

Torfaera-staevner har vaeret afholdt i den amerikansk­e delstat Tennessee siden 2016.

Forbandet lort!

Tilbage på klippeskra­enten falder 'Insane' bagover i en sky af flyvende sten og mudder.

Forhjulene rammer noget tungt midt i saltomorta­len, og bilen kan ikke laengere selv køre vaek fra banen. Den nødstedte firehjulst­raekker må i stedet have hjaelp af en stor gravko, der holder klar. Svanur Örn Tómasson er rasende.

- Forbandet lort, råber han på sit islandske modersmål.

Styretøjet er gået i stykker, så det er umuligt at styre bilen. Den må derfor udgå af dagens arrangemen­t.

- Jeg er pisse sur. Vi bliver nødt til at tage hjem og ordne bilen, før den kan køre igen, siger Svanur Örn Tómasson og fortsaette­r:

- Styrtet var som i slowmotion, men jeg kom ikke selv galt af sted. Heldigvis var det vaerst for bilen.

 ??  ??
 ??  ?? Sten og mudder flyver om ørene på kørerne, når de risikerer liv og lemmer for at sejre over konkurrent­erne på de islandske bjergsider.
Sten og mudder flyver om ørene på kørerne, når de risikerer liv og lemmer for at sejre over konkurrent­erne på de islandske bjergsider.
 ??  ?? Svanur Örn Tómasson bliver gjort klar til at køre på banen.
Svanur Örn Tómasson bliver gjort klar til at køre på banen.
 ??  ??
 ??  ?? Bilerne kommer ofte til skade under kørsel og må repareres løbende.
Bilerne kommer ofte til skade under kørsel og må repareres løbende.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark