Ekstra Bladet

Analyse: HØJ SELVRISIKO KAN TJENES HJEM PÅ 11 MÅNEDER

Forsikring­en er blandt de største udgifter ved at vaere bilejer, men ifølge en ny analyse tager selskabern­e sig i nogle tilfaelde så godt betalt for at stå for selvrisiko­en, at der er penge at spare på at tage en chance

- MATHIAS GRAM

Det kan virke lidt som at saette alle jetonerne på rød at vaelge en bilforsikr­ing med høj selvrisiko: Ved første øjekast ligner det en nem måde at få flere penge i hverdagen, men det er ikke uden risiko.

Hvis uheldet er ude, eller nogen kommer til at skramme din bil uden at efterlade en seddel, skal du selv have en ganske paen pose penge stående klar til at daekke din del af mekanikerr­egningen.

Ifølge en ny analyse af tre forskellig­e bilforsikr­inger, som sammenlign­ingstjenes­ten Samlino har lavet, kan man dog i nogle tilfaelde spare så mange penge på at tage chancen, at man relativt hurtigt vil have tjent den høje selvrisiko hjem.

Samlino har kigget på de forskellig­e priser for at forsikre bilen hos Alka, Nem Forsikring og Topdanmark med selvrisiko­er fra 0 til 6000 kroner.

Udgangspun­ktet for analysen er en 35-årig mand fra Frederiksb­erg, der kører 20.000 kilometer årligt, har vaeret skadesfri i 12 år og nu gerne vil forsikre en Audi A4 stationcar.

Tjent hjem på 11 måneder

Hvis vores testperson vaelger Topdanmark, skal han laegge 7481 kroner om året for en forsikring med 6361 kroner i selvrisiko – mod 14.513 kroner, hvis han vil lade selskabet stå selv med eventuelle mekanikerr­egninger.

I begge tilfaelde er Topdanmark­s dyrest i analysen, men det er ikke ensbetyden­de med, at der ikke er penge at spare.

Den store prisforske­l mellem høj selvrisiko og slet ingen betyder nemlig, at testperson­en vil have sparet det, der svarer til selvrisiko­en, efter bare 11 måneder.

I teorien vil han på dette tidspunkt kunne laegge 6446 kroner til side, som han kan bruge til at daekke risikoen, hvis bliver nødvendigt.

Hvis vi antager, at han laegger pengene i en pose og herefter fortsaette­r med at køre skadesfri, så vil han efterfølge­nde have 586 kroner om måneden i ren besparelse, som han kan bruge på andre ting.

Vores testperson kan dog også vaelge Alka, hvor en forsikring med 0 kroner i selvrisiko lander lidt under det, Topdanmark tager for at forsikre med høj selvrisiko: 7289 kroner koster det årligt at lade Alka stå alene med

Efterfølge­nde vil han have 586 kroner om måneden i ren besparelse

mekanikerr­egningen, hvis uheldet er ude.

Der er desuden mulighed for at spare endnu flere penge ho Alka, hvis man er villig til at tage chancen. Og ikke mindst kører paent.

For 4814 kroner om året kan man nemlig vaere forsikret med 6000 kroner i selvrisiko. Men så skal man vel at maerke også køre skadesfri i 29 måneder, før man har tjent selvrisiko­en hjem i besparelse.

206 kroner til tanken

Er man heldig at fortsaette skadesfri laengere end de knap 2,5 år, vil man hver måned kunne snolde på tankstatio­nen for i alt 206 kroner, som man sparer ved at vaere forsikret med høj frem for ingen selvrisiko.

Den sidste af de tre forsikring­er, som Samlino har analyseret, Nem Forsikring, er for dem, der gerne vil slippe billigere, men synes Alkas 29 måneder er lidt for lang tid at satse på at køre skadesfri.

Her sparer man 3405 kroner om året på at vaelge en forsikring med høj selvrisiko frem for ingen, og det tager derfor knap to år - 22 måneder - at tjene selvrisiko­en på 6198 kroner hjem.

 ?? FOTO: AUDI ?? Hos Topdanmark er der 7032 kroners forskel på at forsikre en Audi A4 Avant med høj og ingen selvrisiko.
FOTO: AUDI Hos Topdanmark er der 7032 kroners forskel på at forsikre en Audi A4 Avant med høj og ingen selvrisiko.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark