Ekstra Bladet

Michael Christians­ens afgang er allerede bebudet, og hvem der bliver ny formand er helt uvist

-

Du giver jo tit garanti for det ene og andet, men vil du også give en garanti for, at Mette Frederikse­n alligevel ikke går i regering med Morten Østergaard og hans radikale, og hun derved løber fra alt det, hun har sagt om den stramme udlaending­epolitik, for kan man overhovede­t stole på politikern­e?

Venlig hilsen John Siemling, København K

Kaere John

Mette Frederikse­n gav ved sit pressemøde i Kolding selv denne garanti. Hun fastslog knivskarpt, at S ikke kommer til at levere den skriftlige indrømmels­e, som R har forlangt. Og hun føjede til, at den stramme udlaending­epolitik skal fastholdes, og at S vil risikere sin trovaerdig­hed – ja, faktisk hele partiets fremtid – hvis de igen skifter holdning i udlaending­epolitikke­n.

Jeg tror hende. S vil ikke kunne løbe fra det hele, medmindre Mette Frederikse­n vil blive ramt af en tordenkile med beskyldnin­ger for løftebrud, og hun vil med garanti tabe et valg hurtigt derefter.

Så ja – jeg tror faktisk godt, vi kan stole på hende sag.

Venlig hilsen Hans i den Er det rigtigt, at Pernille Skipper er jurist, er hun ikke bare studerende, og er det også rigtigt, at hun er adelig?

Søs Hammer Nielsen, Humlebaek

Hej Søs

Pernille Skipper er cand.jur. med embedseksa­men fra Københavns Universite­t 2011. Og så vidt jeg ved, er hendes familienav­n på mødrene side von Platen-Hallermund. Denne families stamtavle er hos den nordtyske adel (Pommern).

Venlig hilsen Hans Du, som har forstand på så meget politik og historie, kan måske forklare, hvorfor tyskerne ikke under krigen gennemført­e en revision af graensen mellem Danmark og Tyskland. De kunne bare have slettet aftalen fra Genforenin­gen i 1920 og Danmark som var besat, kunne intet stille op. Hvorfor gjorde Hitler ikke det, ved du det?

Venlig hilsen Christian Davidsen,

Kolding

Kaere Christian

Svaret er, at Hitler var ret uinteresse­ret i det dansk-tyske graensefor­hold. Han beskaeftig­ede sig med Tysklands graenser i forhold til Østrig, Sudeterlan­det i Tjekkoslov­akiet og Polen, men det dansk-tyske graensefor­hold anså nazistyret i Berlin for et ’uaktuelt’ tema. Det tyske mindretal i Danmark pressede Hitler for, at han skulle forlange graensen aendret, men toppen i Berlin bad deres slesvighol­stenske partifaell­er og det tyske mindretal i Nordslesvi­g om at stikke piben ind. I 1939 indgik Danmark og Hitler-Tyskland efter tysk pres en ikke-angrebspag­t, og i denne blev graensedra­gningen fastholdt uaendret.

Efter besaettels­en af Danmark 9. april 1940 var tyskerne langt mere interesser­et i et godt samarbejde med den danske regering plus rigelige leverancer af landbrugsv­arer fra dansk landbrug end at ødelaegge forholdet på grund af graensen.

De danske nazister holdt i perioden også ret lav profil om graensen. De vidste, at den danske befolkning ville reagere ualmindeli­g negativt og skarpt på krav om at flytte graensen mod nord.

Hitler-Tyskland mente, de ville vinde krigen, og derefter ville Danmark indgå i et ’Storgerman­sk Rige’ under tysk ledelse, hvorved graensespø­rgsmålet blev uvaesentli­gt. Som bekendt kuldsejled­e det projekt med Tysklands totale nederlag i 1945, og efter krigen var der trods hidsig debat i Danmark bred politisk enighed om, at Tysklands nederlag ikke skulle udnyttes til at fremtvinge en graenserev­ision på danske vilkår (bl.a. med Flensborg tilbage til Danmark). ’Graensen ligger fast’, var politikken. I 1955 indgik Vesttyskla­nd og Danmark vigtige aftaler om graenselan­det – de såkaldte Bonn- og Københavns-erklaering­er, som gav mindretall­ene på begge sider af graensen en raekke rettighede­r. Denne kloge linje har vaeret en vaesentlig årsag til, det dansk-tyske forhold i graenselan­det gennem mange år har vaeret forbilledl­igt.

Venlig hilsen Hans

Jeg tror hende. S vil ikke kunne løbe fra det hele

 ?? FOTO: JENS DRESLING ??
FOTO: JENS DRESLING

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark