Ekstra Bladet

Soldater kender konsekvens­er de frygtelige ved krig

-

FORLEDEN DELTOG JEG

i et vaeldig hyggeligt middagssel­skab. Mine medgaester var fra det bedre borgerskab og talte blandt andet direktører, arkitekter, psykologer og andre akademiker­e. Alle sympatiske og givetvis dygtige, flittige medborgere, som levede konvention­elle og komfortabl­e liv. Jeg skilte mig ud ved at vaere eneste soldat i selskabet.

UNDER DESSERTEN

faldt jeg i snak med en af gaesterne. Han var i slutningen af 30’erne og født og opvokset i Hellerup, hvor han nu ejede og drev en succesfuld tegnestue. På et tidspunkt spurgte han mig, om jeg skulle deltage i forsvarets flagdag, som afholdes hvert år 5. september. Jeg svarede, at jeg desvaerre var forhindret, men at jeg satte stor pris på netop den maerkedag, hvor vi anerkender og haedrer vores soldater, der har vaeret udsendt for Danmark. Til min store overraskel­se aendrede stemningen sig herefter med ét omkring middagsbor­det.

MIT NATIONALE SINDELAG

faldt tilsynelad­ende ikke i god jord. Med slet skjult selvtilfre­dshed erklaerede arkitekten sig som pacifist og kunne ikke se pointen med hverken krig, militaer eller for den sags skyld flagdagen. Isaer selskabets kvindelige gaester nikkede anerkenden­de. For hvordan i alverden kunne man synes andet end, at krig var aekelt og frastødend­e, mumlede flere af dem samstemmen­de. Uden at sige det direkte tog selskabet tydeligvis afstand til mig og min tidligere profession som soldat. At soldater var afstumpede og enfoldige lå ligesom i luften.

JEG VAR I GODT HUMØR

og orkede ikke at gå i retorisk infight med dem. Slet ikke med arkitekten, der fra sin bastion i Hellerup demonstrer­ede ufejlbarli­g godhed, og – viste det sig senere – stort set aldrig havde bevaeget sig uden for reservatet, undtagen når det gjaldt solbeskinn­ede turistmål eller konference­r med ligesinded­e.

Flagdagen er en begivenhed, der netop ikke romantiser­er eller glorificer­er krig

JEG ORKEDE IKKE

at fortaelle ham, at langt de fleste soldater ser krig som et nødvendigt onde. At soldater om nogen kender de frygtelige konsekvens­er ved krig. At mange soldater – heriblandt undertegne­de – fuldt ud anerkender, at mange krige har vaeret formålsløs­e, nytteløse og enormt destruktiv­e.

JEG ORKEDE IKKE

at fortaelle ham, at jeg som humanitaer medarbejde­r underviste flygtninge i Tjetjenien om faren ved landminer, mens han producered­e skitser og tegninger på Arkitektsk­olen. At jeg sidenhen ryddede landminer i Afghanista­n, hvor man spyttede efter mig, fordi jeg ikke bar fuldskaeg. Jeg orkede ikke at forklare ham, at jeg samme sted havde oplevet kvinder blive stenet, fordi de var utro, eller maend få hugget haenderne af, fordi de stjal et aeble.

JEG ORKEDE IKKE

at fortaelle ham, at jeg som soldat sidenhen havde vaeret med til at forhindre ovennaevnt­e despoter fra at terroriser­e deres egen befolkning. At ingen ord eller midler – ud over vaebnet magt – kunne have stoppet dem fra deres forehavend­e.

JEG ORKEDE IKKE

at fortaelle ham, hvor privileger­et han var ved at have gennemført sin statsfinan­sierede uddannelse i et demokratis­k og frit land. En frihed, som gennem årtier er funderet på blandt andet anvendelse­n af militaer og potentiel vaebnet magt. Ej heller orkede jeg at fortaelle ham, hvor meget jeg respektere­de hans succes som arkitekt, og samtidig hvor lidt jeg respektere­de hans småborgerl­ige snaeversyn.

JEG ORKEDE IKKE

at spørge ham, hvordan han som selvbestal­tet humanist ikke bare kunne anerkende flagdagen. En begivenhed, der netop ikke romantiser­er eller glorificer­er krig, men blot har til formål at anerkende de danskere, som har savnet, mistet og lidt.

NEJ, JEG GAD

ganske enkelt ikke. Og heldigvis for det. Selskabet glemte hurtigt emnet, og efter desserten løsnede stemningen op i takt med indtaget af vin, øl og sjusser. Og ham arkitekten var jo i virkelighe­den en ganske flink fyr, da han fik noget at drikke.

HAV EN GOD FLAGDAG

på onsdag.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark