Ekstra Bladet

HER KAN DE HØRE BØNNEKALDE­T

KOMMUNAL TILLADELSE: Moské i Karlskrona har fået lov til at kalde til bøn fra minareten midt i beboelseso­mråde

-

Når 75-årige Bertil Stålhuvud tager sig en smøg på altanen på første sal i Kungsmarke­n, Karlskrona, kan han se toppen af minareten.

Og en gang om ugen, når han nyder sin frokost-cigaret, kan han høre den lokale imam kalde til fredagsbøn.

– Det tager kun to-tre minutter. Men vi kan ganske tydeligt høre bønnekalde­t her i lejlighede­n. De saetter en højttaler op i minareten, og så kan hele området høre det, siger Bertil Stålhuvud, da Ekstra Bladet besøger ham.

Kun få får lov

Som en af ganske få moskéer i Nordeuropa har Karlskrona-moskéen for få måneder siden fået kommunal tilladelse til at kalde til fredagsbøn.

Tilladelse­n kommer med en raekke strenge betingelse­r – lydstyrken må maksimalt ramme 85 decibel – og kun den ene gang om ugen i en prøveperio­de på et år. Overskride­s betingelse­rne, kan tilladelse­n inddrages omgående.

Alligevel har den opsigtsvae­kkende tilladelse vakt røre i Karlskrona.

– Det er forrykt, at de kan få tilladelse til det. Jeg har politianme­ldt det, og jeg vil arbejde på, at deres tilladelse bliver inddraget. Det er ikke rart at taenke på, at der lyder islamiske bønner udover Karlskrona, siger Christophe­r Larsson, kommunalpo­litiker for Sverigedem­okraterna i Karlskrona.

– Men det er bare en højttaler i et tårn. Hvorfor er det vaerre end en kirkeklokk­e, der ringer flere gange om dagen?

– Det passer slet ikke ind i Sverige. Og det skal stoppes. I det hele taget forstår jeg ikke, at de kan få tilladelse til det, lyder det fra Christophe­r Larsson.

Svenskere i mindretal

I Kungsmarke­n er størstedel­en af indbyggern­e af ikkesvensk herkomst.

I Bertil Stålhuvuds opgang er det således kun Bertil selv og kaeresten Margit – samt herren på øverste etage – der er etnisk svenske.

I opgangen til venstre har alle beboerne ikke-svenskklin­gende navne.

– Det rører ikke mig personligt, at de kalder til bøn fra minareten.

Jeg synes bare, det er ... hvad skal jeg kalde det ... pittoresk, siger Bertil Stålhuvud med et smil.

– Vi er et blandet område med mange nationalit­eter, og det er helt fint, siger Bertil Stålhuvud og gengiver en klassisk tolerant holdning, der fortsat findes blandt svenskere på begge sider af den politiske midte.

Alligevel er flere og flere skeptiske over de vilkår, som saerligt det muslimske mindretal i Sverige har.

Med en opbakning i et gennemsnit af meningsmål­ingerne frem mod valget på søndag på ca. 20 procent, står det indvandrin­gskritiske parti Sverigedem­okraterna til at storme frem fra de 13 procent, de fik sidst.

I flere målinger har partiet endda indtaget rollen som Riksdagens største.

Det passer slet ikke ind i Sverige

Det rører ikke mig personligt, at de kalder til bøn fra minareten

 ??  ?? Bor taet på moskéen– Vi er et blandet område med mange nationalit­eter, og det er helt fint, siger Bertil Stålhuvud, der ugentligt kan lytte med, når imamen kalder til fredagsbøn.
Bor taet på moskéen– Vi er et blandet område med mange nationalit­eter, og det er helt fint, siger Bertil Stålhuvud, der ugentligt kan lytte med, når imamen kalder til fredagsbøn.
 ??  ?? Moskéen i Karlskrona er bygget i en gammel gymnastiks­al. Minareten blev rejst i 2017, og nu kaldes der til bøn en gang om ugen.
Moskéen i Karlskrona er bygget i en gammel gymnastiks­al. Minareten blev rejst i 2017, og nu kaldes der til bøn en gang om ugen.
 ?? James K. Miles jkm@eb.dk ??
James K. Miles jkm@eb.dk
 ?? Olivia Loftlund foto@eb.dk ??
Olivia Loftlund foto@eb.dk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark