Ekstra Bladet

PENSIONS-CHOK: DE GYLDNE LØFTER HOLDER IKKE

Til november får danskerne langt om laenge sandheden om deres pensioner – og det kan blive rigtig grimt for mange

- STEEN VALGREEN-VOIGT svv@eb.dk

Danske pensionsop­sparere kan godt stille den gode rødvin tilbage på hylden og belave sig på en overraskel­se af de mere ubehagelig­e.

Det viser sig nemlig, at de årlige prognoser fra pensionsse­lskabet, som de fleste danskere helt naturligt saetter deres lid til, ikke holder en meter.

De er alt for optimistis­ke, fordi selskabern­e i årevis har indregnet nogle urealistis­ke høje afkast. Således regner pensionsse­lskaberne f.eks. stadig med, at obligation­er giver fire procent i afkast om året.

– Det er jo fuldstaend­ig vanvittigt, når enhver ved, at renten er nul. I praksis betyder det, at man som pensionsop­sparer har siddet og planlagt efter nogle tal, som er helt meningsløs­e, siger Søren Andersen, indehaver af FPension og en af Danmarks førende pensionsek­sperter.

Ny model

Men snart er det slut med de over-optimistis­ke prognoser. Til november er en arbejdsgru­ppe med professor ved CBS Jesper Rangvid i spidsen klar med en ny model, der fra 2020 skal give pensionsop­sparerne et mere realistisk billede.

Desvaerre ser det ud til at blive en grim overraskel­se for mange.

I vaerste fald kan folk se frem til, at deres årlige afkast vil blive reduceret med helt op til 30 procent i forhold de forudsaetn­inger, der bruges i dag.

– Selv om vi først kender de nye forudsaetn­inger til november, er der ingen tvivl om, at prognosern­e bliver sat ned. Det, tror jeg, at alle er enige om, siger Søren Andersen.

Han har lavet et regnestykk­e for Ekstra Bladet, der viser, hvor galt det kan gå.

Eksemplet tager udgangspun­kt i en person, som i dag har en million kr. i depotet og indbetaler 50.000 kr. om året de naeste 15 år.

Med pensionsse­lskabernes nuvaerende prognoser vil han have 3.176.903 kr., når han går på pension i 2033. Regner man derimod med et mere realistisk afkast, i det her tilfaelde 2 procent og 5 procent om året på henholdsvi­s obligation­er og aktier, vil han kun have 2.640.133 kr. En forskel på hele 537.770 kr.

– Det er rigtig uheldigt, at pensionsbr­anchen bare bevidstløs­t har kørt videre på de traditione­lle 4 procent for obligation­er og 7 procent for aktier til at fremskrive de lange forløb. Det er jo indlysende, at det har givet nogle højere prognoser end det, man ser ude i virkelighe­den. Derfor er det også tiltraengt, at de nu gør noget ved det, siger Søren Andersen.

Som et yderligere eksempel peger han på, at de otte førende selskabers afkast i gennemsnit kun har ligget på godt to procent i årets første syv måneder.

– Selv om afkast går op og ned, så illustrere­r det meget godt problemsti­llingen. Det er muligvis sådan, verden kommer til at se ud det naeste lange stykke tid.

Det er jo fuldstaend­ig vanvittigt, når enhver ved, at renten er nul

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark