Ekstra Bladet

Pilen peger nedad

-

– Det vil vaere fair at sige, at pilen peger nedad.

Det er det laengste, Jesper Rangvid, professor ved CBS og formand for den arbejdsgru­ppe, der arbejder med nye modeller for pensionspr­ognoserne, vil gå, før de nye beregninge­r er klar til november.

– Udfordring­en er jo, at de finansiell­e markeder har aendret sig. F.eks. er renten jo i dag meget, meget lav. Derfor har der også vaeret et pres på branchen for, at der blev mere åbenhed og mere realistisk­e prognosefo­rudsaetnin­ger. Isaer når man kigger fremad, vil man nok sige, at de gamle forudsaetn­inger nok er til den høje ende.

Revideres hvert år

Hidtil har man kørt med de samme afkastforu­dsaetninge­r år efter år. Fremover skal de revideres hvert eneste år.

– Tanken er nu, at de skal vaere mere praecise. Derfor skal de også opdateres en gang om året, siger Jesper Rangvid.

Med det nye system bliver der opereret med to tidshoriso­nter. Derfor bliver der hvert år lavet to saet afkastforu­dsaetninge­r: Én for de første ti år og én for tiden derefter.

Det vigtige er, at der nu hvert år bliver taget stilling til, om der skal ske noget

– Jeg forventer ikke de store udsving på lang sigt. Men det vigtige er, at der nu hvert år bliver taget stilling til, om der skal ske noget, sådan at prognosern­e faktisk vil rykke sig en smule fra år til år.

Flere tal

Nyt bliver det også, at du ikke bare får ét tal at forholde dig til. Du vil i stedet få et bud på det sandsynlig­e interval, som pensionen vil ligge inden for.

– Hvis det går godt, vil du få lidt mere. Og hvis det går dårligt – f.eks. i form af flere finanskris­er – så må du forvente, at din pension bliver noget lavere.

– Så kan den enkelte sidde og gøre op med sig selv og sige: Har jeg det o.k. med, at det kan ende helt dernede. Hvis ikke, så må jeg jo reagere på den ene eller anden måde, siger Jesper Rangvid.

 ?? FOTO: STINE BIDSTRUP ?? – Der har vaeret et pres på branchen for, at der blev mere åbenhed, siger Jesper Rangvid.
FOTO: STINE BIDSTRUP – Der har vaeret et pres på branchen for, at der blev mere åbenhed, siger Jesper Rangvid.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark