Ekstra Bladet

Verdens første faengsels-YouTuber

- SUNE FISCHER fish@eb.dk

Faenomenet ’YouTubere’ omtales ofte som den nye tids mediestjer­ner. En YouTuber er en person, der har en kanal på det sociale medie YouTube, hvor de udgiver personlige videoer med dem selv i hovedrolle­n.

Men hvor en raekke af YouTuberne for det meste gør sig i skønhedspr­odukter, biler, computersp­il og lignende, så har en anonym, maskeret mand fra Tyskland en anden tilgang til mediet.

Live fra cellen

Han sidder nemlig bag tremmer, og uden blusel praler han med at vaere verdens første faengsels-YouTuber. På YouTube-kanalen ’Knast VLOG’ deler han jaevnligt korte videoer fra cellen. Han fortaeller, at han sidder i Berlins Tegel-faengsel, og at han har en dom på ti års faengsel for blandt andet bankrøveri og bombetrusl­er.

Manden er maskeret med et palaestine­nsisk-tørklaede og kasket. Med god grund.

For ret beset burde han som indsat i et tysk faengsel slet ikke have adgang til sociale medier. Trods maskeringe­n er faengselsp­ersonalet bekendt med hans identitet. Flere gange har de konfiskere­t hans mobiltelef­oner. Den indsatte er tilsynelad­ende ligeglad. Han har blot anskaffet sig en ny telefon og lagt sekvenser op igen.

Manden lagde sin første video op i juni. Siden er der kommet flere til, og han har nu over 100.000 følgere, ligesom hans korte videoer er blevet set over en million gange. Først blev der sået tvivl om han rent faktisk sad bag tremmer. Det er efterfølge­nde bekraeftet af faengslet, skriver Deutschlan­dfunk (tysk radionetva­erk, red.).

På de korte sekvenser fortaeller han om sin dagligdag i faengslet og viser rundt i cellen. Via kanalen søger han juridiske råd, ligesom han kritiserer, hvis medier, der omtaler hans sag, har udeladt detaljer eller aendret på sagen.

 ?? FOTO: KNAST VLOG ?? Sådan praesenter­er den anonyme fange sig på sin YouTube-kanal.
FOTO: KNAST VLOG Sådan praesenter­er den anonyme fange sig på sin YouTube-kanal.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark