Ekstra Bladet

JEG HAR NAESTEN GLEMT, HVORDAN MAN TALER SVENSK

Massiv indvandrin­g har skabt markante parallelsa­mfund i Sverige, som går til valg på søndag midt i målingsrus for Sverigedem­okraterna

-

I kiosken står Alawalid Khaled og passer kasseappar­atet. Han er 37. Her har han stået i 15 år. Langt størstedel­en af hans tid i Karlskrona­bydelen Kungsmarke­n – og i Sverige i det hele taget.

Alwalid kom til Sverige som 18-årig fra Irak og har siden fundet sin hylde i det store boligkvart­er ca. fem minutter uden for Karlskrona centrum.

– Der bliver travlt nu. Folk får fri fra skole og arbejde og skal lige hente det, de mangler, lyder det fra Alwalid, da Ekstra Bladet besøger bydelen.

Ekspederer effektivt

Forkrøblet af polio i barndommen kan Alwalid ikke klare almindelig­t fysisk arbejde, men han ekspederer effektivt den konstante strøm af slik-, frugt– og cigaretkøb­ende kunder.

Og kioskpasse­ren har ret. Kungsmarke­n er et livligt kvarter. Her er skole, kirke, moske, kiosk og mange mennesker.

Flest udlaending­e

De fleste er udlaending­e. Faktisk er Kungsmarke­ns tre slangeform­ede boligblokk­e på hver flere hundrede meter en af Sveriges større boligområd­er uden for Stockholm. Og det er de faerreste af de 2600 indbyggere, der er etnisk svenske.

I Sverige opgøres boligkvart­erers etniske sammensaet­ning ikke. Men navneskilt­ene i de mange opgange vidner om de 36 nationalit­eter, der ifølge Karlskrona­s IsNok lamiske Kulturfore­ning jaevnligt besøger den lokale moské – en af kun tre i Sverige med tilladelse til bønneudkal­d fra den nybyggede minaret.

– Vi har mange forskellig­e nationalit­eter her i Kungsmarke­n. De fleste kommer og køber her i kiosken. Jeg synes, man skal laere at tale svensk.

Det gjorde jeg selv, da jeg kom til Sverige som 18-årig. Men nu har jeg naesten glemt, hvordan man taler det, siger Alwalid Khaled med et undskylden­de smil.

De fleste kunder i butikken henvender sig på arabisk eller veksler kun få ord med Alwalid Khaled.

163.000 flygtninge

Siden 2015 er mange flygtninge fra den massive flygtninge– og migrantbøl­ge blevet placeret i Kungsmarke­n. I alt tog Sverige imod 163.000 flygtninge og migranter.

til at få den socialdemo­kratiske statsminis­ter, Stefan Löfven, til at lukke graenserne. Siden er mange af de nytilkomne fra dengang blevet naegtet opholdstil­ladelse og er enten allerede blevet sendt hjem – eller står foran en udvisning.

Det gaelder også den dengang seksårige pige Noor, der blev verdensken­dt, da hun legede skjul med en dansk politibetj­ent på motorvejen, mens tusindvis af flygtninge bevaegede sig op ad den jyske motorvej.

Samtidig står den staerkt indvandrer– og islamkriti­ske parti Sverigedem­okraterna til at storme frem fra de 13 pct. af stemmerne, partiet fik ved valget i 2014.

I de fleste målinger står partiet til at blive naeststørs­t med ca. 20 pct. af stemmerne – i enkelte målinger kan de kalde sig Rigsdagens største parti.

Laes lederen på bagsiden

Jeg synes, man skal laere at tale svensk. Det gjorde jeg selv, da jeg kom til Sverige

 ??  ?? Der bor 2600 beboere i Kungsmarke­n i Karlskrona. Størstedel­en er af anden etnisk herkomst end svensk.
Der bor 2600 beboere i Kungsmarke­n i Karlskrona. Størstedel­en er af anden etnisk herkomst end svensk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark