Ekstra Bladet

En kamp resten af livet

-

En operation for en diskusprol­aps vil ikke nødvendigv­is kurere kronprinse­n med et trylleslag. Tvaertimod.

En diskusprol­aps er noget man har for livet, forklarer laege Charlotte Bøving, der er kendt fra DR’s ’Laegen flytter ind’, til Ekstra Bladet.

Tv-laegen har selv kaempet med følgerne af den meget udbredte lidelse.

– Jeg er selv opereret for en diskusprol­aps i nakken, og det er en kamp for resten af livet at traene alle de her små muskler for at stabiliser­e omkring det opererede led. For mit eget vedkommend­e er jeg blevet stivgjort i nakken, og jeg skal genvinde bevaegelig­heden omkring det stive led i alle de omkringlig­gende led, siger Charlotte Bøving.

Risiko for slitage

Men også genoptraen­ingen kan risikere at skabe problemer på grund.

– Der vil vaere en øget risiko for slitage i de andre led med tiden. Har man et sted, der er svagt i ryggen – og det har Frederik nu på livstid – så kommer det til at give slitage på de øvrige hvirvler og bruskskive­r, advarer tv-laegen.

Alligevel var det ikke en dårlig idé, da kronprinse­n deltog i Royal Run trods smerter. Motion er nemlig godt for ryglidelse­n.

– Nogen kan klare sig med ren traening af de ryg– eller nakkestabi­liserende muskler – afhaengig af hvor prolapsen sidder – og dermed undgå en operation, slår Bøving fast.

Små muskler

– Det er ikke de store flotte muskler, der gør, at man ser smart ud i et par badebukser, man skal traene. Det er alle de små stabilitet­smuskler, der ligger inde omkring rygsøjlen, uddyber hun.

 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? Kronprins Frederik var allerede plaget af rygproblem­er, da han stillede op til Royal Run i maj. Arrangemen­tet blev holdt i anledning af Frederiks 50-års fødselsdag.
FOTO: ERNST VAN NORDE Kronprins Frederik var allerede plaget af rygproblem­er, da han stillede op til Royal Run i maj. Arrangemen­tet blev holdt i anledning af Frederiks 50-års fødselsdag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark