Ekstra Bladet

Politikern­e spilder danskernes penge

-

nepotisme, når 11 DET NAERMER SIG politikere fra Økonomiudv­alget i Kolding Byråd bevilger 750.000 kroner af borgernes penge til markedsfør­ing af et eksklusivt arrangemen­t med Barack Obama – og som ’modydelse’ får billetter til en samlet vaerdi af 192.500 kroner.

Og det bliver ikke bedre af, at arrangøren Business Kolding, som primaert er finansiere­t af offentlige midler, nu naegter at fremlaegge økonomien bag arrangemen­tet.

17.500 kroner er prisen for de billetter, som Business Kolding har sat til salg i forbindels­e med besøget af Barack Obama.

for bidraget, betalt af OG SOM ’TAK’ skatteyder­ne i Kolding Kommune, har kommunen modtaget 27 billetter.

Økonomiudv­algets 11 medlemmer – fire Venstrefol­k, to socialdemo­krater, en DF’er, en SF’er og en Enhedslist­e-mand – har belønnet sig selv med skattefina­nsierede billetter. Det samme har kommunaldi­rektøren.

Sidstnaevn­te har, ifølge medierne, en skattefina­nsieret årsindtaeg­t på over to millioner kroner. Man skulle derfor mene, at han burde have råd til at betale de eksklusive billetter selv, og at borgerne allerede har betalt ham rigeligt. Men det mener hverken han selv eller politikern­e i økonomiudv­alget under ledelse af en Venstre-borgmester.

SOSU-ASSISTENTE­N, automekani­keren, flyttemand­en, brugsuddel­eren og alle de andre skatteyder­e i Kolding Kommune må spaede til, så kommunaldi­rektøren i Kolding Kommune, der tjener mere end landets statsminis­ter, kan møde Obama.

Til mediet Journalist­a.dk udtaler en embedsmand på politikern­es vegne, at politikern­e og kommunaldi­rektøren ’deltager i arrangemen­tet som led i deres kommunale hverv og i kommunens interesse’. Der bliver derfor heller ikke betalt skat af billettern­es vaerdi, som i andre sammenhaen­ge formentlig ville blive betragtet som et frynsegode.

skal naeste år spare KOLDING KOMMUNE 100 millioner kroner. Politikern­e har brugt for mange penge, budgettet haenger ikke sammen.

Der er tidligere på måneden fremlagt forslag til besparelse­r på servicen inden for alt fra hjemmeplej­en til skoleområd­et. Men det får ikke økonomiudv­alget til at ryste på hånden.

For udgifterne til arrangemen­tet med Obama bliver taget af en anden ’pulje’, siger Venstrebor­gmesteren. Og så kan pengene åbenbart ikke ompriorite­res til aeldreplej­en eller folkeskole­n.

Respekten for, at det er borgernes penge, politikern­e forvalter, og hverdag de påvirker, synes at ligge på et meget lille sted.

Kolding har naturligvi­s BORGERNE I undret sig. Og flere medier har daekket sagen. Men da JydskeVest­kysten bad om aktindsigt i økonomien omkring det eksklusive arrangemen­t, der som naevnt er støttet af offentlige midler, var svaret fra den overvejend­e offentligt finansiere­de fond, at det ikke kunne lade sig gøre.

Business Kolding, der sidste år modtog 12,5 millioner skattekron­er fra Kolding Kommune, og som i forbindels­e med det konkrete arrangemen­t har modtaget yderligere 750.000 skattekron­er, har nemlig i aftalen med Obama lovet total fortroligh­ed om alle vilkår i kontrakten, herunder økonomien.

Og ifølge Business Kolding vil Obama aflyse aftalen, hvis kontrakten bliver kendt.

borgerne i Kolding SÅ TILBAGE SIDDER Kommune, som umiddelbar­t efter politikern­es varsel om mulige besparelse­r på offentlige kerneydels­er tvinges til at betale for et eksklusivt erhvervsar­rangement uden selv at måtte deltage og uden mulighed for at få indsigt i, hvordan deres skattekron­er forvaltes.

Hvis borgerne i Kolding Kommune føler sig pisset på, så forstår jeg dem.

Det er ikke en offentlig kerneopgav­e at bedrive erhvervsfr­emme. Hverken i kraft af offentligt finansiere­de erhvervsne­tvaerk, eksklusive erhvervsar­rangemente­r eller som direkte støtte til specielle erhverv eller sektorer.

Respekten for, at det er borgernes penge politikern­e forvalter, og hverdag de påvirker, synes at ligge på et meget lille sted

virksomhed­er vil netvaerke, HVIS DANSKE må de betale selv. Og markedet må afgøre, hvilke brancher eller virksomhed­er der klarer sig godt. Det skal politikern­e ikke blande sig i. For det har de ikke forstand på.

Politikern­e skal derimod skabe rammerne for, at dansk erhverv er konkurrenc­edygtigt i forhold til udenlandsk­e virksomhed­er. Det gør de bedst ved at saenke konkurrenc­eforvriden­de skatter og afgifter og afskaffe tåbelige love og regler, som haemmer virksomhed­erne i at skabe danske arbejdspla­dser og velstand i vores samfund.

Politikern­e skal bestemme mindre og forvalte faerre af danskernes penge. Skatten skal ned, love og regler skal forenkles, og danskerne skal have ret til at bestemme over flere af deres egne penge selv.

 ?? FOTO: AP ?? Hvis borgerne i Kolding Kommune føler sig pisset på i forbindels­e med Obama-besøget, så forstår jeg dem, skriver Pernille Vermund.
FOTO: AP Hvis borgerne i Kolding Kommune føler sig pisset på i forbindels­e med Obama-besøget, så forstår jeg dem, skriver Pernille Vermund.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark