Ekstra Bladet

Støjberg: Er sikker på, de vil overholde loven

-

– Jeg betragter det som indspark i debatten.

Sådan lyder udlaending­eog integratio­nsminister Inger Støjbergs (V) umiddelbar­e reaktion på borgmestre­nes kritik. Hun tilføjer:

– Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at der er borgmestre, der ikke vil efterleve lovgivning­en, når det her på et tidspunkt bliver vedtaget. Det er jo heller ikke sådan, at et man siger, at i lige praecis min kommune, så gaelder folkeskole­loven ikke, så jeg kører min egen form for folkeskole.

– Er det her ikke et signal om, at I inde på Christians­borg er ude af trit med, hvordan man ser på sagen i kommunerne?

– Der ligger jo meget mere i den her ceremoni end et håndtryk.

Det er vigtigt at holde sig for øje, at det helt centrale omdrejning­spunkt i ceremonien er, at man skal skrive under på, at man vil overholde grundloven. Dermed også at man tager selve fundamente­t af frihedsret­tigheder til sig – herunder ligestilli­ng.

– Så synes jeg bare, at det er helt naturligt, at man oven på det giver borgmester­en hånden og hilser respektful­dt på den måde, vi har gjort i mange hundrede år.

– Men er der ikke en pointe i, at det ikke er en kommunal opgave at sikre, om der bliver givet et håndtryk?

– Igen, der ligger meget mere i denne ceremoni end bare et håndtryk. Man skal skrive under på, at man vil overholde grundloven. Jeg synes, at det er meget nemt at koge det ind til et håndtryk.

Men jeg synes, at det er helt på sin plads at forlange, at man skal give et håndtryk.

– Her i Danmark er det en respektful­d måde at hilse på hinanden, lyder det fra Inger Støjberg.

– Jeg håber, de siger, at nu vil de til at beskaeftig­e sig med ting, der virkelig betyder noget. Hvordan har vores børn det? Hvordan har vores aeldre det? Og ikke om man går i niqab eller giver hånd.

– Der er nogen steder, hvor mit parti skal passe på ikke at ramme muren. Det er, når det handler om håndtryk og niqab, så er man ved at ramme et niveau, hvor jeg begynder at sige fra, siger Birgit S. Hansen.

Ude i hampen

På Lolland siger den socialdemo­kratiske borgmester også fra over for tvangshånd­tryk.

Holger Schou Rasmussen mener, at lovforslag­et er ’fuldstaend­ig ude i hampen’.

– Jeg kommer ikke til at tvinge nogen til at give hånd. Vi har religionsf­rihed i det her land, siger han.

Yderligere tre S-borgmestre siger fra over for tvangshånd­trykket.

Mest markant er Ishøjs Ole Bjørstorp, der er klar til at modtage dagbøder eller gå i faengsel, hvis det kommer så vidt.

 ?? PR-FOTO PR-FOTO PR-FOTO PR-FOTO ?? – Jeg synes ikke, det er en kommunal opgave at sikre sig, hvorvidt der bliver givet et håndtryk, siger Vborgmeste­r Karsten Søndergaar­d fra Egedal. Lovgivning om håndtryk er bare symbolpoli­tik, mener V- borgmester Ib Boye Lauritsen fra IkastBrand­e. Borgmester i Allerød, Karsten Längerich (V) kan ikke se, ’hvordan det skulle ske’, at han skal tvinge folk til at give ham hånden. Eik Dahl Bidstrup (V), borgmester i Dragør, kalder det tvungne håndtryk for uliberalt.
PR-FOTO PR-FOTO PR-FOTO PR-FOTO – Jeg synes ikke, det er en kommunal opgave at sikre sig, hvorvidt der bliver givet et håndtryk, siger Vborgmeste­r Karsten Søndergaar­d fra Egedal. Lovgivning om håndtryk er bare symbolpoli­tik, mener V- borgmester Ib Boye Lauritsen fra IkastBrand­e. Borgmester i Allerød, Karsten Längerich (V) kan ikke se, ’hvordan det skulle ske’, at han skal tvinge folk til at give ham hånden. Eik Dahl Bidstrup (V), borgmester i Dragør, kalder det tvungne håndtryk for uliberalt.
 ?? FOTO: LASSE KOFOD ?? – Der er nogen steder, hvor mit parti skal passe på ikke at ramme muren, siger borgmester i Frederiksh­avn, Birgit S. Hansen.
FOTO: LASSE KOFOD – Der er nogen steder, hvor mit parti skal passe på ikke at ramme muren, siger borgmester i Frederiksh­avn, Birgit S. Hansen.
 ?? FOTO: CARSTEN BUNDGAARD ?? Lovforslag­et er ’fuldstaend­ig ude i hampen’, mener borgmester Holger Schou Rasmussen.
FOTO: CARSTEN BUNDGAARD Lovforslag­et er ’fuldstaend­ig ude i hampen’, mener borgmester Holger Schou Rasmussen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark