Ekstra Bladet

Kina investerer massivt i Afrika

Dødshjaelp kan sende to laeger i faengsel To pensionere­de laeger er klar til at køre sag om hjaelp til selvmord helt til Højesteret

- KARSTEN GØTTLER kag@eb.dk

Sagen mod de to tidligere laeger Svend Lings og Frits Schjøtt, som ved retten i Svendborg risikerer at få faengsel i op til tre år for aktiv dødshjaelp, bugner af beviser. Til gengaeld er den også fuld af etiske spørgsmål, som kan få juraen til at vakle.

På førstedage­n i går erkendte 83-årige Frits Schjøtt, som er pensionere­t psykiater, at har i flere tilfaelde har udskrevet laegemidle­t Fenemal velvidende, at praeparate­t formentlig skulle anvendes til aktiv dødshjaelp.

Skriftlig vejledning

Og i retten vedgik 76-årige Svend Lings, at han både mundtligt og skriftligt har vejledt svaert syge personer i, hvordan de skulle begå selvmord.

– Det er korrekt, men er det også strafbart? Det må jeg pure afvise. I mine øjne er dødshjaelp en menneskere­t, siger Svend Lings til Ekstra Bladet.

I retten har han derfor naegtet sig skyldig i anklageskr­iftet.

Her er han tiltalt for to tilfaelde af overtraede­lse af straffelov­ens paragraf 240, der handler om bistand til selvmord eller medlidenhe­dsdrab. Strafferam­men er bøde eller faengsel i op til tre år.

Det er første gang, at paragraffe­n har sendt laeger på anklagebae­nken for aktiv deltagelse i dødshjaelp, og derfor ventes afgørelsen at blive anket hele vejen gennem retssystem­et.

Mislykket forsøg

I det ene tilfaelde fra foråret 2017 forsøgte en østjysk mand at tage livet af sig ved at indtage medicin efter Svend Lings anvisning.

Forsøget mislykkede­s, og manden blev sat i behandling og overlevede.

I det andet tilfaelde, som er af nyere dato, døde en multisyg kvinde efter at have taget en cocktail af tre forskellig­e praeparate­r. Derefter tog hun en plastikpos­e over hovedet og en elastik om halsen.

Forinden havde kvinden emailet med Svend Lyngs, for at vaere sikker på, at de pågaeldend­e praeparate­r var egnede til selvmord.

Selvmordsm­anual

Det bekraefted­e laegen, og i et af svarene fortaeller den tidligere overlaege ved Odense Universite­tshospital indgående, hvordan hun skal gøre. Han råder hende til at gå ind på internette­t og finde den selvmordsm­anual, som han har skrevet i en bog om emnet.

Fundet død

– Når du har taget pillerne, skal du tage en plastikpos­e over hovedet og laegge en elastik om halsen, lød laegens råd.

Efter kvinden var blevet fundet død af sin datter, blev liget obduceret.

Retsmedici­nerens konklusion var overrasken­de.

Dødsårsage­n var ikke som forventet medicinfor­giftning eller en overdosis, men derimod kvaelning som følge af iltmangel og aflukning af de ydre luftveje.

Begge de tiltalte laeger er havnet i Sundhedsst­yrelsens sorte bog og er frataget deres autorisati­on. Selv om de har et langt laegeliv bag sig, må de ikke behandle patienter eller udskrive medicin.

– Det er jo absurd, når man har vaeret laege hele livet, siger Svend Lings.

Sagen i Svendborg holder pause til 19. september. Der ventes dom sidst på måneden. Kinas praesident, Xi Jinping, har meddelt, at hans land er parat til at investere yderligere 60 milliarder dollar (over 385 milliarder kroner) i Afrika.

Han forsikrer, at kinesiske virksomhed­er vil blive opfordret til at investere mindst ti milliarder dollar i kontinente­t over de naeste tre år.

Xi advarer mod ’forfaengel­ighedsproj­ekter’ og siger, at den kinesiske hjaelp ikke er en ny form for kolonialis­me.

Når du har taget pillerne, skal du tage en plastikpos­e over hovedet og laegge en elastik om halsen

 ?? FOTO: CARSTEN BUNDGAARD ?? Hjaelp til selvmord Laege Svend Lings har hjulpet adskillige svaert syge mennesker til at tage deres eget liv.
FOTO: CARSTEN BUNDGAARD Hjaelp til selvmord Laege Svend Lings har hjulpet adskillige svaert syge mennesker til at tage deres eget liv.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark