Ekstra Bladet

Google Chrome draeber www

Snedigt trick skal gøre nethandel mere sikker SVINDEL: MobilePay gør det umuligt at bruge falske navne, når du handler med private

- PR-FOTO

Livet bliver nu en del svaerere for de mange svindlere, der opretter falske annoncer på nettet, men aldrig sender den vare, de har lovet.

Som Ekstra Bladet flere gange tidligere har afsløret, har svindlerne ellers nemt spil, når de via stråmaend eller med falske navne saetter attraktive produkter til salg på Den Blå Avis og lignende platforme, hvor private handler med private.

Men MobilePay og handelspla­tformen Tradono, der formidler brugt tøj på nettet, er netop gået sammen om en ny teknologi, der kan gøre nethandel sikrere.

Forsikret mod snyd

Med det nye og helt frivillige system får saelgerne først deres penge, når der er sendt en vare via fragtfirma­et DAO.

Der skal samtidig betales med MobilePay.

På den måde kan de data, saelgeren bruger i sin annonce på Tradono, nemlig tjekkes op mod de data, som MobilePay har. Det skal gøre det umuligt at forfalske sin identitet over for køberne.

– Simpel svindel, hvor der aldrig kommer en vare, er noget, vi i høj grad støder på. Og det sker i stigende grad, at en køber overfører pengene og aldrig hører mere, fortaeller Mads Aarøe Mathiesen, der er direktør for Tradono. Han tror så meget på det nye system, at køberne udstyres med en garanti for, at de kan få op til 100.000 kroner tilbage, hvis de alligevel bliver svindlet.

– Det er meget sjaeldent, at vi ser problemer, når der er sendt en pakke. Men bliver der alligevel svindlet, er det nu vores og ikke kundernes problem.

Brug for sikkerhed

Og der er i den grad brug for nye løsninger til at stoppe digital svindel.

Ifølge FICO, der er en af verdens førende leverandør­er af finansiel sikkerheds­software, ligger Danmark på en kedelig tredjeplad­s over europaeisk­e lande med den største stigning i kreditkort­svindel.

– Det her lyder som et godt system, hvis det er gennemtest­et og nemt for brugerne.

– Det er afgørende for succes, at brugerne ikke føler, at det gør det langsommer­e eller svaerere for dem at handle, siger Gareth Williams, der er chef for svindel-afdelingen hos FICO. Men systemet kan ikke stå alene, advarer han.

– Bedre sikkerhed handler også om at forstå, hvordan den enkelte bruger normalt opfører sig. Og automatisk få stoppet svindlen ved de første tegn på svindel.

Bliver ikke gratis

Prisen for den nye sikkerhed er fem procent af handelsbel­øbet, hvilket saelgeren og køberen skal deles om at betale. Det betyder, at en nethandel på for eksempel 500 kroner samlet kommer til at koste 25 kroner ekstra. Den nyeste udgave af browseren Google Chrome har fået en ganske draebende effekt på verdens webadresse­r.

Laegger man godt maerke til adresselin­jen, vil man nemlig opdage, at 'www' nu automatisk fjernes, så for eksempel www.ekstrablad­et.dk bliver til ekstrablad­et.dk.

Google gør det angiveligt for at gøre 'adresselin­jen paenere at se på'.

Det sker i stigende grad, at en køber overfører pengene og aldrig hører mere

 ??  ?? Tradono har i laengere tid kørt et forsøg med den nye betalingsf­orm, som nu rulles ud til alle kunder. Det bliver frivilligt at bruge systemet, som både saelger og køber skal betale et gebyr for at anvende.
Tradono har i laengere tid kørt et forsøg med den nye betalingsf­orm, som nu rulles ud til alle kunder. Det bliver frivilligt at bruge systemet, som både saelger og køber skal betale et gebyr for at anvende.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark