Ekstra Bladet

Mennesker dør, mens du tøver med dit NemID

-

sidste år, mens de 32 DANSKERE DØDE ventede på et ny organ. Af samme grund er borgerfors­laget om netop dette emne den absolutte topscorer på listen.

I skrivende stund har over 56.000 personer tilkendegi­vet, at de støtter formodet samtykke. Det betyder, at man som 18-årig automatisk vil vaere tilmeldt som organdonor, naturligvi­s med fuld mulighed for at pille sig selv af listen igen, hvis det er imod ens overbevisn­ing.

TID, hvor vi vaelter os i fuldstaend­ig I EN ligegyldig symbol-lovgivning, kan det undre mig, at sundhedsor­dførerne ikke falder over hinandens fødder for at afhjaelpe et problem, der stensikker­t slår danskere ihjel, når antallet kunne minimeres. Mange partier har gemt sig bag Det Etiske Råds anbefaling, hvor et flertal desvaerre endte med at vaere imod ordningen.

For at tage stilling skal du kende nøglebegre­berne.

har vi lige nu informeret I DANMARK samtykke. Det betyder, at du aktivt selv skal logge på med NemID og vaelge, om nogen må overtage dine organer, når du dør. Du kan vaelge, at din tilladelse forudsaett­er de pårørendes accept, og du kan også fravaelge enkelte organer, hvis nu eksempelvi­s bugspytkir­tlen er et nummer for personlig at videregive.

Man kan i øvrigt også vaelge et direkte forbud, så ikke engang ens pårørende ville kunne give accepten.

I et vaeld af andre lande har man formodet samtykke, som borgerfors­laget vil indføre i Danmark. Det betyder, at man som 18-årig bliver tvunget til at tage stilling til sagen. Et flertal i Det Etiske Råd var imod dette med argumentet, at et menneske har ’retmaessig­t ejerskab til sin krop, der forhindrer andre i at tilgå den eller benytte sig af den uden samtykke’.

Det lyder jo meget rimeligt. At råderet over ens krop er ukraenkeli­g. Af samme grund vil formodet samtykke naturligvi­s også skulle følges op af en massiv oplysnings­kampagne, obligatori­ske forløb i skolerne, personlige breve fra myndighede­rne – vi taler pop-up-vinduer, som man skal klikke 23 steder på for at få vaek.

har aldrig vaeret FORMODET SAMTYKKE taenkt som tyveri af døde menneskers kropsdele uden deres viden. I øvrigt er det sådan lige nu, at de pårørende kan spørges, hvis man ikke har taget stilling. Så vi har brug for, at voksne danskere selv tager stilling.

Faktum er bare, at hele 92 pct. af danskerne går ind for organdonat­ion. Det står desvaerre i skaerende kontrast til de kun 22 pct. af danskerne over 18 år, der har registrere­t deres holdning i registret. Der er altså en ret omfattende dovenhed, som vi ret nemt kan afhjaelpe.

Et mindretal af Det Etiske Råds medlemmer var faktisk for formodet samtykke. Fordi det må forventes at føre til flere transplant­ationer, der vil redde liv og bidrage til en vaesentlig forøgelse af mange personers livskvalit­et. Og eftersom alle ville kunne afmelde sig ordningen, vil ingen blive tvunget ud i noget, de ikke har lyst til.

foraeldrep­ar bag foreningen DER STÅR ET Organdonat­ion – ja tak, som har stillet borgerfors­laget. Deres datter Esther var kun 18 måneder, da laegerne fandt en tumor i hendes lever. Efter ti kemobehand­linger kom hun på venteliste­n til en ny lever, som hun heldigvis fik. I dag er Esther fem år, og hun er efter sigende ved at vaere rask. Ikke alle danskere er lige så heldige. 450 danskere står på venteliste­n til et nyt organ, og de udgør kun toppen af isbjerget.

Tusindvis af danskere lever med organsvigt i årevis, før de er syge nok til at komme på venteliste­n til et nyt organ. De samfundsma­essige og familiemae­ssige omkostning­er forbundet med dette er enorme.

450 danskere står på venteliste­n til et nyt organ, og de udgør kun toppen af isbjerget

alle til at laegge pres JEG OPFORDRER på vores folkevalgt­e. Danskernes massive opbakning til borgerfors­laget skal stå tydeligt for politikern­e, så det ikke bliver parkeret ved siden af yderligere langsommel­ige overvejels­er fra Det Etiske Råd.

Dette er muligvis en principiel og etisk beslutning, men der er virkelige mennesker, der dør, mens du tøver med at få dit NemID frem.

For eller imod – der skal vaere plads til begge holdninger – men det er skidt, hvis du ikke gider bruge halvandet minut på at logge ind på sundhed.dk og give udtryk for din holdning.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Faktum er, at 92 procent af danskerne går ind for organdonat­ion. Det står i skaerende kontrast til de kun 22 procent af danskerne over 18 år, der har registrere­t deres holdning i registret.
FOTO: RITZAU SCANPIX Faktum er, at 92 procent af danskerne går ind for organdonat­ion. Det står i skaerende kontrast til de kun 22 procent af danskerne over 18 år, der har registrere­t deres holdning i registret.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark