Ekstra Bladet

ENDNU ET 9/11-OFFER AFSLØRET AF KNOGLER OG TANDBØRSTE

Kaempelage­r af menneskekn­ogler, andre ligdele og spyt fra en tandbørste har identifice­ret dødsoffer nummer 1642 i terrorangr­ebene mod New York 11. september 2001, men hullerne på dødslisten forsvinder aldrig

- TORSTEN RUUS

Scott Michael Johnson blev draebt og braendt til ukendeligh­ed.

Den 26-årige amerikaner befandt sig i et kontor på 89. etage i World Trade Centers sydlige tårn i New York, og han var en af de 2753 draebte, da to passagerfl­y kapret af islamistis­ke Al-Qaidaterro­rister med få minutters mellemrum bragede ind i tvillinget­årnene 11. september 2001.

Det måtte hans familie hurtigt erkende. Men først 17 år eller nøjagtig 6160 dage efter århundrede­ts mest dødbringen­de terroransl­ag har den unge finans-analytiker­s

På en eller anden måde har jeg ellers altid taenkt, at han ville dukke op og sige: ’Jeg har haft hukommelse­stab. Her er jeg’

foraeldre, Tom og Ann Johnson, vaeret i stand til at skubbe den sidste rest af tvivl vaek.

– Vi bliver igen kastet tilbage i det, men det betyder også, at vi endelig har en afklaring. På en eller anden måde har jeg ellers altid taenkt, at han ville dukke op og sige: ’Jeg har haft hukommelse­stab. Her er jeg’, sagde Ann Johnson til New York Times, efter at dna-ekspertern­e ringede til hende.

Mor og søster graed

Helt nemt var det ikke at tackle visheden om, at den unge mand fra New Jersey endegyldig­t er døde og borte.

– Det fik mig til at graede, og da jeg fortalte min datter det, graed vi begge to, siger Ann Johnson.

Det var komplicere­de dna-analyser i det saerlige 9/11 Medical Examiner's Office, der i sommer satte navn på fly-angrebenes dødsoffer nummer 1642.

Op til årsdagen er Scott Michael Johnsons død det seneste gennembrud i kaempe-arbejdet med at finde frem til de 1111 mennesker, som savnes eller formodes at vaere døde.

Problemet er, at dna-specialist­erne sidder med pulveriser­ede rester af 22.000 lig-dele – isaer små knogler. Og de skal matches med op imod 17.000 effekter fra ofrene og deres naermeste familie.

Spyt gav gennembrud

I Scott Johnsons tilfaelde har teknikerne vaeret igennem hele det enorme materiale adskillige gange. Det var spyt fra hans efterladte tandbørste, som gav bonus – ansporet af en ny og mere effektiv test-metode.

Spyttet fra tandbørste­n blev sammenlign­et med dna-spor fra nogle af hans foraeldres og to søskendes personlige ejendele. Resultater­ne var så sikre, at der straks blev taget kontakt til Scott Michael Johnsons familie.

– Det er en meget lille trøst, siger Tom Johnson.

’Uden ondskab’

På den anden side har visheden sin egen triste vaerdi, og Scott Michael Johnsons foraeldre er taknemmeli­ge for, at New Yorks bystyre afsaetter de nødvendige midler, så terror-angrebenes dødsofre ter én.

New Yo nekrologe dødsofre. skrev avi han var e skab’ og teresse fo ger og fam

I sekun grebet nå son ikke s livstegn fr

Flyet ra ger unde Keefe, Bru firmaets de.

 ?? FOTO: JIN LEE/911 MEMORIAL ?? Scott Michael Johnson blev draebt under flyangrebe­t mod tvillinget­årnene i New York i 2001. Men først i sommer mere end 17 år efter terror-katastrofe­n vidste dna-eksperter og hans familie med sikkerhed, at han var blandt terroriste­rnes dødsofre.
FOTO: JIN LEE/911 MEMORIAL Scott Michael Johnson blev draebt under flyangrebe­t mod tvillinget­årnene i New York i 2001. Men først i sommer mere end 17 år efter terror-katastrofe­n vidste dna-eksperter og hans familie med sikkerhed, at han var blandt terroriste­rnes dødsofre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark