Ekstra Bladet

Dødens menneskeja­egere: Knuser skeletter for at opspore draebte

-

Mark Desires arbejde temmelig ufølsomt og

Men souschefen i dna-afdelingen under New Yorks Medical Examiner's Office har alligevel erfaret, at det er umuligt at lukke følelserne ude, når dna-teknikerne med måneders eller års mellemrum lykkes med at identifice­re nok et dødsoffer i terroransl­aget 11. september 2001.

Komplicere­t proces

er klinisk. – Jeg er traenet til at vaere neutral, men i den her efterforsk­ning er det en anden sag. Det er følelsesla­det, når man møder de dødes familier og får kram og tak. Det giver energi til at forbedre processen, siger Mark Desire til New York Times.

Det lykkes stadigvaek. Med udgangspun­kt i tusinder af knogle-rester og indsamlet dna-materiale fra de draebte og deres pårørende har Desire og co. mange år efter katastrofe­n haft held til at identifice­re nye ofre. Det skete sidste år og nu igen i 2018.

Men processen er voldsomt komplicere­t, selv om forbedrede test-metoder kommer specialist­erne i møde. Det helt nye er, at en teknologi med ultralyds-kuglelejer gør det muligt at pulveriser­e knoglerne, så støvet bliver finere.

Det øger muligheder­ne for at udtraekke brugbar dna af knogler, som i forvejen er staerkt beskadiged­e af braendstof, høj varme, bakterier og vand under og efter de fatale terroransl­ag.

Bliver aldrig faerdige

Det er følelsesla­det, når man møder de dødes familier og får kram og tak

Samtidig har laboratori­et over årene samlet en databank med mere end 17.000 dna-spor fra tandbørste­r, barberkniv­e, vatpinde, hårbørster og andre ejendele.

Den største udfordring er, at 7000 af de 22.000 bevarede knogler og andre lig-dele fra angrebene stadigvaek er uidentific­erede.

– Vi bliver aldrig helt faerdige med hele projektet. Der er omkring 100 dødsofre, som vi ikke har dna-materiale fra, og dem vil vi aldrig kunne identifice­re, siger Mark Desire.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Mark Desire, vicedirekt­ør i den saerlige dna-afdeling efter terrorangr­ebene i New York, glaeder sig over, at det er lykkedes at identifice­re offeret Scott Michael Johnson med mere end 17 års forsinkels­e.
FOTO: RITZAU SCANPIX Mark Desire, vicedirekt­ør i den saerlige dna-afdeling efter terrorangr­ebene i New York, glaeder sig over, at det er lykkedes at identifice­re offeret Scott Michael Johnson med mere end 17 års forsinkels­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark