Ekstra Bladet

STRAMMER-RAESET

-

FLUEKNEPPE­RIET vil åbenbart ingen ende tage i Folketinge­t, når det gaelder om at vise, hvem der kan stramme mest over for udlaending­e.

SIDST var det håndtrykke­t, der var sindssygt vigtigt for et statsborge­rskab.

FORLEDEN lancerede Inger Støjberg endnu en triumf, om end i en noget anden skala trods alt ... Et problem, der har naget skiftende regeringer i årevis: Nu kan man endelig forhindre statsborge­rskab til unge statsløse, som PET har mistanke om er til fare for landet.

STØJBERG har siden foråret vaeret i dialog med FN’s UNHCR-organisati­on og fået o.k. til en omfortolkn­ing af statsløse-konvention­en, fremgik det. Man kan stadig ikke naegte et statsborge­rskab baseret på en mistanke. Men man kan forhale det. I årevis. Uden at fortaelle det til nogen. DÉN MÅTTE socialdemo­kraternes Astrid Krag straks overgå via Ritzau: Støjberg er for uambitiøs! S vil også forhale statsborge­rskab til andre statsløse kriminelle, hvis Socialdemo­kratiet kommer til regeringsm­agten. Det kan man sådan set allerede over for kriminelle udlaending­e ... Men når symbolpoli­tikken kører på de høje nagler, fortoner den slags detaljer sig.

MARTIN Henriksen, Dansk Folkeparti­s superstram­mer, fik også straks øje på et farligt ’hul’ i Støjbergs succes, som der nu skal ofres meget tid og kaevl på. Man kan nemlig risikere ud i en fjern fremtid, at en sag er forhalet så laenge, at den skal behandles i Folketinge­t, og så ... gys! Henriksen er helt oppe i det røde felt ved tanken.

STRAMMERRA­ESET generelt er til at braekke sig over. Ikke mindst fordi det meste er helt symbolsk, og man jubler over nye regler, der aldrig bliver brugt i virkelighe­den.

I DETTE tilfaelde mener man, at siden 2011 har tre statsløse under PET’s søgelys fået statsborge­rskab, fordi man følte sig tvunget af konvention­erne.

MEN faktisk ville de pågaeldend­e jo alligevel opholde sig i Danmark, hvad enten de er statsborge­re eller ej. Det vil stadig vaere op til PET at holde øje med dem, så vi andre kan vaere trygge.

APROPOS nøgterne proportion­er afslørede en analyse i Informatio­n forleden, at skiftende regeringer sådan set hele tiden har kunnet gøre dét, som Støjberg nu lancerer som en kaempe sejr. I 2011 svarede Højkommiss­ariatet på, om det var muligt at afvise statsborge­rskab til unge statsløse, der var i PET’s søgelys. Svaret var nej. De skulle vaere dømt, ikke kun mistaenkte.

Det meste er helt symbolsk

FØRST her i foråret blev der ifølge Informatio­ns citat af UNHCR’s talskvinde i København spurgt, om man så må udsaette behandling­en? Svaret var ja. Ministerie­t skal bare hvert halve år følge op på, om ansøgeren fortsat vurderes at vaere til fare for landets sikkerhed.

Altså ikke en hårdt vundet omfortolkn­ing, som regeringen prøver at give det udseende af.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? To strammere, der konstant skal overgå hinanden uanset bagatelgra­enser: Inger Støjberg og Martin Henriksen.
FOTO: JENS DRESLING To strammere, der konstant skal overgå hinanden uanset bagatelgra­enser: Inger Støjberg og Martin Henriksen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark