Ekstra Bladet

DE SELVGODE ADVOKATER

-

Advokatsam­fundet ALLEREDE NU KALDER til ’et brag af en fest’ i Operaen 24. maj naeste år. De kan naesten ikke vente. Advokatern­e vil fejre 100 års dagen for stiftelsen af Advokatsam­fundet – et navn, der emmer af frimurerag­tige manerer.

Der bliver ikke plads til dem alle sammen i operaen, for antallet af advokater er svulmet til 6500 – altså én for hver 1000 danskere. Jeg har truffet en del af dem i mine 22 år som ansvarshav­ende chefredakt­ør af Ekstra Bladet. Det er som regel muntre folk, der elsker deres metier, herunder at høre sig selv tale i og uden for retten, mens de glaeder sig til det naeste salaer.

forsyner standen RETSPLEJEL­OVEN med en raekke privilegie­r, som er vaerd at diskutere netop nu, hvor justitsmin­ister Søren Pape Poulsen står for at foreslå lovaendrin­ger om kontrollen med advokater. Det er nemlig et folkefaerd, der er tunge grunde til at holde øje med, for der er ikke laenge mellem, at grådige sagførere forgriber sig på klienterne­s penge. Og hvem skal sørge for, at det ikke sker? Dét skal Advokatnae­vnets 21 medlemmer, hvoraf otte er – advokater.

med advokatfir­maet DEN UHYRLIGE SKANDALE Johan Schlüter, der fik over 100 mio. kr. til at forsvinde, bør lede til aendringer i kontrolsys­temet. Året inden sammenbrud­det havde Advokatråd­et tilset Schlüters forretning – uden at opdage det enorme kasse bedrøveri, som i juni i år medførte faengselsd­omme til tre advokater. Ikke desto mindre skriver Advokatråd­ets formand, Peter Fogh, på hjemmeside­n, at tilsynet fungerede helt efter bogen!

Johan Schlüter fik fire års faengsel – betinget, fordi han er 74. Susanne Fryland fem et halvt år og Lars Halgreen ni måneder. Dommene er anket. Schlüter og Fryland er faerdige som advokater. Halgreen kan svirpe tilbage i branchen om to år til nye eventyr.

over for DEN PINLIGE BLINDHED kollegers forbrydels­er kendes ikke i samme omfang i andre brancher. Men advokater ophøjes allerede i retsplejel­oven til overmennes­ker, der f.eks. kan skrive under til vitterligh­ed alene, hvor der ellers kraeves to underskrif­ter.

Ifølge retsplejel­oven skal advokaten ’udføre sit hverv grundigt, samvittigh­edsfuldt og i overensste­mmelse med, hvad berettiged­e hensyn til klientens tarv tilsiger’. Allerede i bestemmels­ens naeste saetning lyder det: ’Advokaten må ikke kraeve højere betaling for sit arbejde, end hvad der kan anses for rimeligt.’

Lovgiverne har haft blik for advokatsta­ndens bjaergsomh­ed.

imponerend­e, DET ER DA OGSÅ hvad der slaebes hjem af salaerer. Danmarks dygtigste konkursadv­okat, Boris Frederikse­n, der er formand for firmaet Kammeradvo­katen, har foreløbig sammen med sin medkurator Jørgen Holst haevet 96 mio. kr. i salaer for 40.000 timers arbejde med at udrede Amagerbank­ens konkurs. Kammeradvo­katen beskaeftig­er 90 mennesker med den type sager.

Ud fra en EU-norm er et arbejdsår 1580 timer. Advokatern­e skulle altså have brugt foreløbig 25 årsvaerk på sagen. Nu har de to advokater og deres ansatte givetvis laengere arbejdsdag­e end EUstandard­en og timelønnen er 2400 kr. Men det er stadig en svimlende regning. Hertil kommer, at de samme mennesker sideløbend­e har ekspederet andre sager.

Salling Bank har

I KONKURSBOE­T

Boris netop fået medhold i, at han ikke skal dokumenter­e sit timeforbru­g. Her lyder hans regning på 150.000 kr., hvilket tømmer boet for vaerdier. Der er altså i høj grad tale om et tag-selv-bord.

UBEGRUNDET, at der DET ER IKKE findes en del vitser om advokaters forhold til penge, f.eks. denne:

A: – Hvad er forskellen på en grib og en advokat?

B: – Advokaten får bonuspoint­s, hver gang han flyver.

Når nu justitsmin­isteren skal til at reformere overvågnin­gen af advokater, kan han passende tage deres salaervane­r under kritisk behandling samt overveje, om advokatern­es helt eget samfund stadig er det rette til at stå for kontrollen med kollegerne.

 ?? FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN ?? Danmarks dygtigste konkursadv­okat Boris Frederikse­n henter en del salaerer hjem.
FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN Danmarks dygtigste konkursadv­okat Boris Frederikse­n henter en del salaerer hjem.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark